Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-25

• 101 203
  • 749
  •   1
Отговори
# 555
  • In transit
Малко съм разочарована от някои строители...гледат да си набутат непродаваемите апартаменти, а после щели да мислят за останалите
За кого става дума?

# 556
  • София
Скрит текст:
Малко съм разочарована от някои строители...гледат да си набутат непродаваемите апартаменти, а после щели да мислят за останалите
За кого става дума?
Как се спирате (доверявате) на даден строител? Има ли "бял" списък със строителите? newsm78 И как може да се разбере къде се замисля да се строи - преди да е започнал строежа, понеже чета че и на проект се купуват Praynig
Според вас какво е разумното капаро преди и вноска на предварителен договор (който предполагам ще е преди акт 14)?

# 557
Скрит текст:
За кого става дума?
Как се спирате (доверявате) на даден строител? Има ли "бял" списък със строителите? newsm78 И как може да се разбере къде се замисля да се строи - преди да е започнал строежа, понеже чета че и на проект се купуват Praynig
Според вас какво е разумното капаро преди и вноска на предварителен договор (който предполагам ще е преди акт 14)?

Предварителният договор е преди акт 14 и обикновено  се плащат 30% от сумата. Има строители, които искат 50% /не бих сключила договор с тях/

# 558
Аз не купувам без акт 16.

# 559
И много правилно. Очаквам всеки момент някой да изпищи от некоректен строител/инвеститор. На въпроса къде се разбира какво се предвижда да се строи - преди време бях намерила един сайт, обаче искаше повече от сто-двеста лева абонамент на месец за тази информация и аз се отказах. Сега е златното време на прекупвачите - имам примери как се купува на зелено и след това след акт 16 се продава с луда надценка. Та и на този пазар си има играчи, не се чудете че трудно се добирате до хубав имот НС, чакайте го на вторичен пазар. Ама те и цените на НС рязко се вдигнаха, та не зная дали има още далавера в това.

# 560
  • In transit
И много правилно. Очаквам всеки момент някой да изпищи от некоректен строител/инвеститор. На въпроса къде се разбира какво се предвижда да се строи - преди време бях намерила един сайт, обаче искаше повече от сто-двеста лева абонамент на месец за тази информация и аз се отказах. Сега е златното време на прекупвачите - имам примери как се купува на зелено и след това след акт 16 се продава с луда надценка. Та и на този пазар си има играчи, не се чудете че трудно се добирате до хубав имот НС, чакайте го на вторичен пазар. Ама те и цените на НС рязко се вдигнаха, та не зная дали има още далавера в това.
Според адвоката ни даже вече има доста изпищяли. За вторичния пазар обаче искат да мине на данъчна оценка за да не плащат данък.

На мен ми е интересно, това, че даден строител е или не е член на Камарата на строителите има ли значение за купувача? Защото скоро мернах тук, че някой си строител бил член на Камарата на строителите, т.е какви дивидент ни носи това на нас като купувачи?

# 561
  • София
Мен ме интересува да имам избор на апартамент в дадената сграда, не го купувам за да го дам под наем, т.е. партет, западно - не ме интересуват. Затова се спрях на "зелено". Пък и при първия строител който и в квартала ми строи - в един сравнително читав за мен и спокоен квартал дава на 800Е/кв.м, още няма акт 14. Така че има сметка.   Praynig
Но все пак трябва да имаш избор, затова попитах как ги избирате, по какви критерии има ли поне "черен списък". С адвокат ще е сделката.
Значи и други искат 30%  на предварителен  Confused

# 562
Има най-различни схеми на плащане. Последните месеци съм гледала не си спомням вече колко строителя. Обикновено искат около 2, 3000Е за капаро и на предв.договор 20-30% като вече след това се различава. Някои разбиват на отделните етапи: кота 0, кота било (акт 14) , акт 15 и т.н. Много рядко вече се среща 20-30% на предварителен и остатъка на акт 16. Мират, които строят "общежитията" в Дружба до Цариградско затова и успяха да си разпродадат толкова бързо новата сграда. Това им е схемата на плащане и за много хора е много удобен и нерисков начин да си купят апартамент. Ама пък много грозна сграда  Mr. Green
Булстрой също знам, че им беше така схемата, но гледам на сайта им, че са си я променили малко, въпреки че от приятели знам (не от Иван  Mr. Green) , че може да се договориш с тях.

New Building искаха за сградата им в Малинова долина 50% на предв.договор и 50% на акт 14... Да бе да  Whistling
Сега козовете са на страната на строителите обаче и повечето не са склонни да се договориш с тях за съжаление. Моментът е такъв, че желаещите да закупят, се редят на опашка и строителите много много не правят компромиси. И аз да съм такъв защо да правя компромис като знам, че следващият купувач чака.
А иначе, Starrydream, добре си се насочила, че трябва адвокат. Нека да си прегледа документацията, да види разрешителните, договора, да ти посочи, ако има нередности. Да, рисково е да се купи на "зелено", но някой път такива са обстоятелствата. Риск губи, риск печели. Работата на адвоката е да намали до минимум риска, не че в Бг не сме виждали реномирани строители да фалират (Крит напр.), но поне да се вържат гащите максимално.

# 563
  • София
Никога без Акт 16 ! Има сметка в цените на зелено, то затова много хора се лъжат. Иначе как ще "излъжат" някой да си даде парите. Предполага се,  че в сегашните условия на търсене и ако строителя е сериозен, голям строител с много сгради и добра история, не е рискована сделка. Обаче ??? Ще има изгърмели, това е сигурно. Няма закон, който да "принуди" строителя да си довърши сградата. Иди го гони. Иди го съди. Ние сме брали ядове с години и затова ви казвам, няма оправия, ако строителя вземе парите и спре строежа. Влизаш в един омагьосан кръг и зависиш едва ли не от благоволението на строителя, дали и кога ще си завърши строежа Confused

Последна редакция: вт, 03 апр 2018, 11:54 от Yangdze

# 564
  • Куциндрел
Нагледала съм се на сгради които с години се строят, а и имам познати, който ей така изгоряха на зелено.
За това предпочитам с акт 16.

# 565
При какви условия се получават 100 процента финансиране за жилище?
Как давате 10% капаро на предварителен договор, ако нямате пари за самоучастие и ви трябва кредит за 100% от цената?

# 566
  • София
При какви условия се получават 100 процента финансиране за жилище?
Как давате 10% капаро на предварителен договор, ако нямате пари за самоучастие и ви трябва кредит за 100% от цената?
Е , че с друг кредит го правят, потребителски или какъвто намериш там Grinning
После може да се погаси потребителския с ипотечен или част от него. Или не се погасява и се влачи с години, че то са нужни и куп други разходи покрай една сделка, че и ремонт Confused

# 567
  • София, Bulgaria
Еее... как ще ти върже максимално гащите адвоката, ако строителят не се завърши сградата ..... какъвто и да ти е договора, нямаш апартамент в крайна сметка. И да, почваш дела и ... какво, ще го осъдиш и...ще гониш Михаля...

# 568
Да, колкото и да ги връзваш гащите, кво като са вързани, накрая пак може да изгърмиш и да си останеш само с вързани гащи Simple Smile

# 569
Е то това е ясно, аз и съм го написала Simple Smile, имам предвид, ако още в началото има нередности адвокатът да ги види. Съгласете се и обаче, че има и строители, които все пак си завършват сградите.

Общи условия

Активация на акаунт