Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-25

• 101 386
  • 749
  •   1
Отговори
# 375
Ако можеше да се предвиди, какво ще стане след примерно 5 години щяхме да сме милионери. Simple Smile

# 376
  • София
Цитат от форума на investor.bg 23.03.2018:
    „Преди малко засякох в Токуда моя приятелка от студентските години, която е брокер в голяма столична фирма от години (няма да я споменавам фирмата). Естествено, стана дума за имотите и пазара. С две думи ми каза:
"В момента трябва да си луд да купиш, цените ще падат, защото лихвите ще идат нагоре, а и без това 99% от жилищата ни са само на огледи от половин година и абсолютно нищо не се случва реално. Сделка се прави от дъжд на вятър и обикновено са подплашени хора, които си въобразяват, че цените ще бъдат нагоре. Ако не е на улицата човек, особено пък ако иска инвестиция да прави, по-добре да търси друго място да инвестира - в имоти в момента само ще се набута от разликата, като се сринем. В момента убеждаваме системно всичките си клиенти за намаляване на цените по офертите им, тъй като те може да си стискат копторите по 2 години, но ние без комисионни загиваме и ситуацията не е много весела."

А дали е така?

Ако не те лъже кажи на твоята позната да сменя професията, щом сега не прави сделки. Сега е жътва при брокерите.  Wink
Дали е права за срива - ми не се знае. София все още е евтино в сравнение с сходни източноевропейски градове и според мен е скъпо спрямо цена на строителство. И те така

# 377
Ако можеше да се предвиди, какво ще стане след примерно 5 години щяхме да сме милионери. Simple Smile

Ако има и кеш за инвестиране.

# 378
Точно в момента, ако не прави сделки наистина трябва да си търси друга работа.
С тия ниски лихви ако не може да пробута нещо, не знам кога.
Иначе то е ясно това за банките.

# 379

Е, добре де, лихвите ниски, ама да не би вноската да се определя от лихвата само?
Аз предпочитам двойно по-ниска цена на имота, пък нека лихвата ми е 6% /каквато ми беше преди 5 години/.
За мен са неоправдано високи цените в момента, и не бих купила, дори и да ми беше на дневен ред.

# 380

Е, добре де, лихвите ниски, ама да не би вноската да се определя от лихвата само?
Аз предпочитам двойно по-ниска цена на имота, пък нека лихвата ми е 6% /каквато ми беше преди 5 години/.
За мен са неоправдано високи цените в момента, и не бих купила, дори и да ми беше на дневен ред.
И щеше да живееш под наем?
Наем в добър, но не луксозен квартал за 2-стаен апартамент - 650-700 лв.
На година 7800-8400 лв загуба.
5 години чакане  да паднат цените - 39 000 - 42 000 лв загуба.
Аз не виждам голям смисъл, ако на човек му е на дневен ред наистина.

# 381
аз не мога да съм по-малко съгласна с твоята приятелка ... нещо те мята по черешата...да не вземеш да й завидиш на приходите, и ти също да станеш брокерка ....

аз лично за 1 година 3 сделки направих, а в моето непосредствено обкръжение, още 3. Значи ... сама си прави изводите за черешата

# 382
Майка ми продаде панел от 74г за 2 месеца. Имаше доста огледи. Започна от по-висока цена, в последствие реши да свали малко, но не чак бомбастично. После си купи апартамент, който беше на пазара от по-малко от месец. Върви си пазара и още как. Има лек зимен застой, но с началото на пролетта се събужда пак.

# 383
Съседката ми все още си продава апартамента - вече идват хора за оглед (на долен етаж, така че се забелязва). Ако успее да го продаде за тази цена, за която разбрах, че го е обявила, ще се съглася с тези от вас, според които цените няма да падат скоро.. За сега няма да пиша цената, тъй като е недискретно, но след като се продаде, вече няма да има значение.

# 384
  • София
Единичен случай не определя пазара  Wink
Масово, дори тук в темата, се оплакват че няма двустайни нови строителство под 70к евро. А допреди 3-4 години вървяха между 40 и 50. Няма  готово и читаво на пазара в момента за цената, която искат повечето купувачи и продавачите е възползват от ситуацията. Но има и друг момент - масово се строи в момента, само в София близките години ще излезнат над 20 хиляди жилища. Дали тенденцията за увеличение на населението ще се запази в града, не е сигурно и зависи пряко от икономическата обстановка в държавата и в света. А като чета какво напрежение е в света, не е сигурно дали няма да удари някоя криза, предизвикана от някоя глупост  Wink

# 385

Много млади хора които са под наем от дълго, започнаха да купуват с кредит. Заем пред наем. Peace

# 386
Единичен случай не определя пазара  Wink
Масово, дори тук в темата, се оплакват че няма двустайни нови строителство под 70к евро. А допреди 3-4 години вървяха между 40 и 50. Няма  готово и читаво на пазара в момента за цената, която искат повечето купувачи и продавачите е възползват от ситуацията. Но има и друг момент - масово се строи в момента, само в София близките години ще излезнат над 20 хиляди жилища. Дали тенденцията за увеличение на населението ще се запази в града, не е сигурно и зависи пряко от икономическата обстановка в държавата и в света. А като чета какво напрежение е в света, не е сигурно дали няма да удари някоя криза, предизвикана от някоя глупост  Wink
точно тогава девер ми купи 2 апартамента до мол София за 55000 и... аз си мислех, че буквално са го обрали! Средната цена беше към 45000
Но сега... Хихи... прав бил явно

# 387
Който има пари и няма къде да ги вложи добре, но за мен 75000евро е макс макс цената на апартамент, с гараж, маза, балкон, ремонти и мебели. Тук сметките покрай "чудото" дори не влизат. Тази сума за изплащане ми е много и ме фиксира между офиса и "чудото". Кой както иска да си ценообразува, въпросът е кой и с какво ще го купи.. освен да излезе, че всички са събрали страшни суми и само се правят, че нямат Grinning

# 388
Ами, ако действително 75 е финалната цифра, с всички екстри + да е ремонтирано + тук да се включват таксите и комисионните - според мен реалистично към момента е тухлена гарониера на добро място, или 2-стаен, панелен, но на място, което предизвиква по-малко интерес от купувачите.  Моя позната капарира преди 10-ина дни, за 75 000 - но тук не се включват таксите, прехвърлянето, и няма паркомясто. И ще има нужда от ремонт - за да бъде отдадено за по-добър наем. Макар че не е съвсем за тотален ремонт, но през последните 15 г. не е пипано.

# 389

Взе ми го от устата. Явно не го бива това брокерче.

Общи условия

Активация на акаунт