Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-25

• 101 256
  • 749
  •   1
Отговори
# 495
  • София, Bulgaria
TafTaf, ако се оставиш на случайността може да има разлики в оценката и не даване на кредит и какво ли не...
Човек трябва да се подготви и да знае какво прави, ако не знае има хора, на който това им е работата и зная.
Преди да се подпише предварителен договор цялата сделка е свършена, както и финансирането е организирано, оценка, всички документи и т.н. За всеки етап от сделката се подписват необходимите договори, които не са копи/пейст от гугъл със сигурност. Ако купувачът чака  банката да му каже дали всичко е наред с имота, който купува, много е закъснял, това трябва да се знае преди да подпише предварителен договор. Именно за това е срокът между депозирането на имота и подписване на предварителен договор.
Аз ако съм продавач, как да предоставя цял наръч с документи на някой непознат, който минал през апартамента ми и казал, че иска да го купува, без да оставил депозит и да сме се разписали и двамата, какво сме договорили по сделката и кой, какви ангажименти поема.

Забелязвам, че някои купувачи се страхуват за разни дреболии, а тотално изпускат фундаменталната картинка на процеса.

# 496
Tomeva, как е защитен интересът на купувача именно по отношение на стоп капарото?   Една от големите агенции ми заяви, че имат стандартен такъв договор и не могат да го променят, т е. аз те мога да сложа мои допълнителни условия, свъ.зани с конкретния имот. Ако в хода на преглед на документите на мен нещо не ми хареса, просто предизвика съмнение в мен, аз нямам вариант  да се откажа без да загубя капарото. Принципно нямам нищо против да го платя, за да видя документите, да ги провери адвокат, но да имам възможност да се откажа, когато имам информация.  И не държа през това време имотът да продължава да не се предлага (докато окончателно потвърдя интерес). Също така съм съгласна да предоставя доказателства на продавача за платежосособността ми, но в практиката нещата не се случват така.

Последна редакция: чт, 29 мар 2018, 14:32 от TafTaf

# 497
  • София, Bulgaria
Tomeva, как е защитен интересът на купувача именно по отношение на стоп капарото?   Една от големите агенции ми заяви, че имат стандартен такъв договор и не могат да го променят, т е. аз те мога да сложа мои допълнителни условия, свъ.зани с конкретния имот. Ако в хода на преглед на документите на мен нещо не ми хареса, просто предизвика съмнение в мен, аз нямам вариант  да се откажа без да загубя капарото. Принципно нямам нищо против да го платя, за да видя документите, да ги провери адвокат, но да имам възможност да се откажа, когато имам информация.  И не държа през това време имотът да продължава да се предлага (докато окончателно потвърдя интерес). Също така съм съгласна да предоставя доказателства на продавача за платежосособността ми, но в практиката нещата не се случват така.

Eeee... как не може да се променя договора, това не е вярно, нали индивидуално за всеки имот се договарят параметри, условия, модел на сделка, какви документи ще иска купувача преди предварителен договор и какво да бъде съдържанието им.  И, ако в входа на проверката и обследването на имота излезе нещо, което ще попречи на купувача, да придобие имота по оказания от закона ред, то той си получава капарото обратно.
Идеята на това депозиране е да ДЕПОЗИРАШ намерение да закупиш имота при еди какви си условия и параметри.
И преди съм писала: историята на имота може да се проследи в рамките на 1 ден/ да не кажа няколко часа/, всички документи са обществено достояние и могат да се вземат. Но само, ако има сделка с него след 1991г. , за да може да се тръгне от някъде.
Когато ще депозирам апартамент, винаги брокерите на продавача, ми дават копие на НА, за да си направя проверките, но да, все пак аз не съм непознато лице, за тях.

# 498
Томева, факт е че Явлена например си имат типов договор и грам не желаят да променят нищо по него. Отделно дето без капаро не предоставят ама никакви документи за имот, който имахме съмнение че има проблем и за него отделен НА не може да бъде издаден. И аз се присъединявам към мнението на Таф, че трябва да мога ако нещо не ми хареса по документите да се откажа без финансова загуба, на практика това е недостатък на предлаганата стока един вид. И да - личните ми данни и доказателства за финансова обезпеченост на сделката бих могла да предоставя с цел продавачът също да се чувства сигурен. В интерес на истината направих покупка на жилище с продавач, който ми повярва и си показа НА преди да съм дала една стотинка, явно може и така значи.

# 499
Проверка за един ден съществува само в брокерските представи. Ако се визира справка за тежести, следва да се знае, че тя е крайно недостатъчна за сериозни изводи, особено ако имотът е с история.

Стоп капарото следва да е сума малка, която всеки да може да си позволи  да изгуби.  Основният и смисъл е даващият я да си запази предимството и да провери нещата, за да може спокойно да премине към предварителен договор след като вече е направил своите проверки.
 Не се лъжете по песента:" Подпишете сега предварителния договор, а после при НА ще си сложите всички корекции  ...". 

# 500
Здравейте, обръщам се с молба за съдействие към вас.
Дали е реална обява за тристаен, обзаведен, старо строителство на ул. "Чумерна" за 129900 EUR,  според вас,  или е "зарибявка"?
Нямам никакъв опит, а търся имот в района.
Благодаря предварително!

Това е двустаен апартамент.

# 501
  • Куциндрел
Като не можете да промените договорите с брокерите, просто се откажете от услугите им.
Скоро с 2 агенции имах вземане-даване и в двете имаше опция да променям каквото искам по договорите в рамките на разумното. Възползвах се от това, ако не можех да въведа мои корекции щях да се обърна към брокер от друга агенция.

Все едно има 5 апартамента на пазара и сакън да не ги изтървете.
Винаги става най-доброто. Peace

# 502
Ми отказали сме се от услугите им, просто споделям опита си в търсенето на НИ.

# 503
Томева, мисля, че водихме този разговор точно с Вас.  Но и тогава казах,  имотът може да се провери, но не и неща свързани с наследници и т.н. Аз така или иначе държа на консултация с мой адвокат и ако примерно той има някакви съмнения (не категорични възпрепятстващи закупуването на имота обстоятелства),  аз не мога по никакъв начин да се откажа. Както и да е, няма смисъл да спорим. Вклъчих се към запитватето, защото имам познат, при който съвсем скоро имаше доста сериозно разминаване пазарна оценка - цена на имота, като пазарната е била по-ниската - за желан квартал в Сф, но СС-ремониран.

Като не можете да промените договорите с брокерите, просто се откажете от услугите им.
Скоро с 2 агенции имах вземане-даване и в двете имаше опция да променям каквото искам по договорите в рамките на разумното. Възползвах се от това, ако не можех да въведа мои корекции щях да се обърна към брокер от друга агенция.

Все едно има 5 апартамента на пазара и сакън да не ги изтървете.
Винаги става най-доброто. Peace

Цеца, аз имам много тесен район, в който търся, СС и изисквания към имота. Наистина за 3 месеца само 2-3 апартамента изобщо се доближиха до изискванията ми. В случая беше имот, предлаган само за частни лица от опр. агенция.

Последна редакция: чт, 29 мар 2018, 15:38 от TafTaf

# 504
Значи по принцип не знаех, че хората капарират имот без да имат предварително одобрение от банка за няква сума. В който вариант е много малка вероятността после банката да не им отпусне кредита. А пък ако не го отпусне, защото възникнат проблеми със самия имот, това вече е разваляне на сделката по вина на продавача (защото и с банка и без банка никой няма да купи проблемен имот), съответно стоп-капарото трябва да се върне.

# 505
Дали е реална обява за тристаен, обзаведен, старо строителство на ул. "Чумерна" за 129900 EUR,  според вас,  или е "зарибявка"?
Благодаря предварително!

Аз не мисля, че е двустаен. От снимките виждам, че има хол, отделна кухня, розова детска стая и оше една малка спалня+ отделна баня и тоалетна. Може и да е реална обявата, но ме притесняват решетките на прозорците.
редакция: извинявам се, това не са решетки, а щори. От светлината на снимката така са ми се видяли.
Според мен жилището е на Чумерна 36, а зад сградата е паркингът на Спешна помощ. Имотът няма тераси.

Последна редакция: чт, 29 мар 2018, 16:23 от petiaivanov

# 506
  • София, Bulgaria
Проверка за един ден съществува само в брокерските представи. Ако се визира справка за тежести, следва да се знае, че тя е крайно недостатъчна за сериозни изводи, особено ако имотът е с история.

Стоп капарото следва да е сума малка, която всеки да може да си позволи  да изгуби.  Основният и смисъл е даващият я да си запази предимството и да провери нещата, за да може спокойно да премине към предварителен договор след като вече е направил своите проверки.
 Не се лъжете по песента:" Подпишете сега предварителния договор, а после при НА ще си сложите всички корекции  ...". 

А колко часа са необходими, за да извадиш всички предходни НА-ве, ипотеки, заличавания, възбрани и каквито да други отбелязвания по партидата на имота,  да анализираш ситуацията, за да знаеш, какви условия да поставиш в договора за депозит или да решиш да не го купуваш.

# 507
Скрит текст:
Дали е реална обява за тристаен, обзаведен, старо строителство на ул. "Чумерна" за 129900 EUR,  според вас,  или е "зарибявка"?
Благодаря предварително!

Аз не мисля, че е двустаен. От снимките виждам, че има хол, отделна кухня, розова детска стая и оше една малка спалня+ отделна баня и тоалетна. Може и да е реална обявата, но ме притесняват решетките на прозорците.
редакция: извинявам се, това не са решетки, а щори. От светлината на снимката така са ми се видяли.
Според мен жилището е на Чумерна 36, а зад сградата е паркингът на Спешна помощ. Имотът няма тераси.

Двустаен старо е (стая , хол и кухня), преустроен на двуспален или тристаен по новому, кухничката с направена на малка спалняа, а уредите са изнесени в хола. И снимките му са правени преди поне 7 месеца, защото се виждат разкошни зелени корони. Не са никак актуални, а защо е така, не знам. 102 кв няма начин да е, освен заедно с мазето, тавана и идеалните части.

# 508
Да, наистина са необходими няколко часа за първоначална проверка, само че обикновено от мен брокерите са искали стоп капаро веднага, преди даване на документите, което не смятам, че е ОК.
А към тези, които съжаляват, че не са им отпуснали банков кредит заради ниска оценка на имота, могат само да се радват за това. Очевидно нямат достатъчно самоучастие, което е потенциален индикатор за проблем в изплащането. И явно имотът е надценен и следователно по-трудно ликвиден в случай на проблем. Аз честно не си представям как ще имам проблем да събера 10-15% първоначална вноска и ще си мисля как после изведнъж ще ми стане много лесно да изплащам кредит за 70-80 хиляди евро главница със сложна лихва.

# 509
Не мисля, че кунята е пипана. По-скоро в този район някои апартаменти, стари, са с огромни дневни, които преспокойно се разделят на две нормални страи. По-скоро случая е такъв, според мен.

Общи условия

Активация на акаунт