ДНК тестове- Ancestry, My Heritige, 23 and me и други

• 4 550
  • 160
  •   1
Отговори
Здравейте,

Правя тази тема за споделяне на резултати и причини за направата на ДНК тестове за произход. Този род тестове са различни и набират популярност.
Ancestry-  най-добрият за определяне на етнически принадлежности;
My heritage- също за определяне на етническа принадлежност, но конкретно за издирване на евреи;
Митохондриален ДНК тест(mDNA)- митохондриалната ДНК се предава единствено по женска линия в рода- дъщеря- майка- баба по майчина линия- прабаба т.н.
Y ДНК тест- аналогично, прави се само от мъже и се предава по бащина линия.

Благодарение на  теста, който направих , се сдобих с две родословни дървета, датиращи от 1830-1850 година. Едното от тях, бе от човек, който е регистриран в сайта безплатно, без да е правил тест някога- само по съвпадение на роднини.  Веднъж годишно, резултатите се обновяват и процентите на етническите групи, към които принадлежите се променят. Някои може съвсем да изчезнат,  да се появят нови.

Благодарение, на тези тестове, се опровергаха и теориите за произхода на древните българи. Както и тази, че живейки на кръстопът, сме една мешавица в генетично отношение.

За финал ДНК карта на Европа, споделяна в групите по история и археология.
https://www.dnaweekly.com/blog/a-map-of-europe-based-on-haplogroups/

# 1
Винаги съм се чудила защо хората си правят такива тестове. И като разбереш, че си на 5% австрийка, на 3,5% бразилка и на 4,9% сръбкиня и какво ти дава тази информация? Какво правиш с нея? Отиваш до Сърбия и на границата им казваш, че си на 2 процента техен човек или какво? Или в разговор споменаваш, че на  прапрапрадядо ти баба му била от Франция?
Не се заяждам, сериозно питам - какво правят хората с тази информация? За какво им служи?

# 2
  • Tyskland
Посмъртно не бих направила подобен тест - разкриване на по-лична информация от споделяне на личния генетичен код с частна компания няма накъде.

# 3
Аз лично съм водена от желание да познавам себе си и тези, които са причината аз да съм тук, в частност. Този тест дава миграция на предците и ако си знаем, че всички сме братовчеди, сега виждаш лицата им.
От друга страна, ме интересува и цялото- нас като народ. Определено, на границата не съм го показвала.

# 4
  • До хладилника, който обичам
Ха! Точно щях да пускам такава тема,  какво съвпадение.
Направих си днк тест в myheritage.
Резултатите са каквито очаквах, потвърдиха се. Разочарована съм, че не намерих повече близки непознати роднини, всички съвпадение са ми 4-5+ далечни братовчеди, но все още малко българи се тестват, може скоро да порасне базата данни.
Myheritage днк основен тест е под £35, почти постоянно имат промоции. В сайта им могат да се добавят raw data от другите големи сайтове и да се ползва тяхната база данни по този начин.

# 5
  • Пловдив
Според мен е яко намирането на далечни роднини.
При определени условия е яко и намирането на близки роднини, де - когато не ги знаеш.

Смятам израза "мешавица в генетично отношение" за безсмислен - не неверен и т.н., а направо безсмислен. Макар че има, разбира се, популации с по-малко разнообразие и такива с по-голямо.

Мисля, че е ала-бала тестът да ти каже какъв си по етнос. Само приблизителни са тия неща. Могат да ти кажат вероятно колко си близък до съвременните еди-какви си, според данните, които имат до момента, но това не значи непременно, че имаш произход от тези, до които излиза, че си близък. Напълно възможно е, и има такива клипове даже записани в нета, двама братя или сестри с двама общи родители да си направят тестове за етнически произход и да им излезе различен. Ясно е защо става така и е нормално, но ми се струва, че въпреки това масово се мисли: "излиза ми, че съм 5 процента такъв и такъв, значи някъде назад в миналото съм имал дядо такъв и такъв". Не е задължително изобщо, това е процент сходство с такивата и такива, изчисляван по някакъв алгоритъм, но нито народността я пише в гените, нито хората от една народност са еднакви, нито пък съседните народности са силно различни, та и несъседните доста често. Не може по гените да се определи народността на един човек или на дядо му, могат да се дадат приблизителни и вероятностни насоки в рамките на света, доколкото едни варианти на гени се срещат на едни места, а други - на други.

Бих си направила такъв тест, но тъй като често те вървят заедно и с изследване за предразположения към болести, а аз съм много силно хипохондричка, ме е страх и само по тази причина още не съм си направила.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 15:23 от Магдена

# 6
Не се вживявам като автор, даже много го мислех Heart Exl !  И моите роднини са далечни, желанието ми е да се говори за това. Споделяла съм моите резултати във форума, пускам ги пак. От тях само, никакви изводи не мога да си  направя за българите, тъй като моите роднини споделят подобни на мен групи. Процентите не са заковани, примерно егейската група ми я дават да варира до 6%. Ансестри също правят намаления по празници.
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 15:30 от Анонимен

# 7
  • България
https://mytrueancestry.com/en/
А този е забавен.

Иначе си пуснах тест през https://www.familytreedna.com/

# 8
Всъщност тестовете са си точни. Гледах някакъв човек в ютюб си беше правил 5 различни Open Mouth - четири за етническа принадлежност и един за болести. Някога, ще си направя и митохондриалния.

# 9
Бих си направила такъв тест, но тъй като често те вървят заедно и с изследване за предположения към болести, а аз съм много силно хипохондричка, ме е страх и само по тази причина още не съм си направила.
На MyHeritage се заплаща допълнително за предразположение към болести, така че него вземи - не плащаш допълнително и не знаеш Simple Smile
Аз не го взех, защото те казват само вероятност, а не сигурно предразположение, т.е. не е полезно, не предвещава развитие на болест, а само възможност за това. Знам си фамилната здравна информация и горе-долу мога да предположа потениални проблеми и без да дам допълнителни 50 лири за това.

# 10
  • Пловдив
Мерси. Simple Smile Мислила съм си принципно да проуча и ако наистина има такъв тест, от чиито резултати потребителят не може да извлече никаква здравна информация, да си го направя.

Цитат
Всъщност тестовете са си точни.
Какво значи "са си точни"? Аз не съм казала, че погрешно установяват вариантите на гени, които носим, или че погрешно ни информират къде те се срещат най-често, откъде се предполага, че са дошли и т.н., а че от резултатите не следва, каквото популярно хората си мислят - че имаме прадядо евреин, прабаба рускиня, друга - сръбкиня и т.н., че имаме изобщо непременно етнически произход от народността, с която излиза, че имаме сходство.
Един човек е съвсем нормално да получи близки резултати от различни тестове, макар че съм чувала, че според набраните бази данни на различните фирми се случва интерпретацията и да е различна. Един човек и брат му обаче могат от един тест да получат различни резултати. А не са, нали, от различен етнически произход.

Допълвам. Това, което казвам, естествено, не важи за тестовете за родство, там сравняваш човек с човек, не човек с цяла народност, и изводът, че сте вероятно еди-какви си братовчеди, си е надежден. На мен би ми било много интересно да открия амнадесети братовчеди.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 15:54 от Магдена

# 11
Обещавам ти, че от основния тест в MyHeritage не научаваш нищо за здравето си Grinning Отделно се заплаща, няма риск да ти го дадат безплатно, мисля.

Първия месец дават пълен достъп до инструментите в сайта и с тях си направих родословното дърво, докъдето успях. Имат и много мил инструмент, който съживява стари снимки, оживява погледа и устите се усмихват - не стават като истински, но все пак. Така видях изражение на снимката на дядо ми, починал много преди да се родя.

За другите не зная, но тестът в MyHeritage от изпращане до получаване на резултати отнема средно 4-6 седмици. Тестовете купих 2022 и успешно ги направихме тая година, нямам бърза работа аз, но на голямото дете му омръзна да ни чака и ни натисна да ги направим.

Хайде който е правил тук тестове при други, да си ги качи на MyHeritage също, безплатно е. Току виж ми изскочи някой братовчед/ка Grinning

# 12
Ако знаех как, щях да го направя. Пробвах се веднъж на друг сайт, не успях. Ще помагаш ли, като се наканя?

# 13
Не съм го правила лично, но от основния сайт на MyHeritage -> DNA -> Upload DNA.
Става бързо, приятелка го направи оня ден (и не излязохме братовчедки!)
MyHeritage са си качили цената на редовна £79, до онзи ден бяха 33, но пак ще намалят съвсем скоро. Като взимах тестовете, си мислех каква добра сделка съм нацелила, после се оказа, че почти постоянно са на промоция.

# 14
  • Пловдив
А всъщност има ли тук хора, свързали се (осъществили контакт или разменили допълнителна информация) с братовчедите от теста?

Общи условия

Активация на акаунт