Правя тази тема за споделяне на резултати и причини за направата на ДНК тестове за произход. Този род тестове са различни и набират популярност.
Ancestry- най-добрият за определяне на етнически принадлежности;
My heritage- също за определяне на етническа принадлежност, но конкретно за издирване на евреи;
Митохондриален ДНК тест(mDNA)- митохондриалната ДНК се предава единствено по женска линия в рода- дъщеря- майка- баба по майчина линия- прабаба т.н.
Y ДНК тест- аналогично, прави се само от мъже и се предава по бащина линия.
Благодарение на теста, който направих , се сдобих с две родословни дървета, датиращи от 1830-1850 година. Едното от тях, бе от човек, който е регистриран в сайта безплатно, без да е правил тест някога- само по съвпадение на роднини. Веднъж годишно, резултатите се обновяват и процентите на етническите групи, към които принадлежите се променят. Някои може съвсем да изчезнат, да се появят нови.
Благодарение, на тези тестове, се опровергаха и теориите за произхода на древните българи. Както и тази, че живейки на кръстопът, сме една мешавица в генетично отношение.
За финал ДНК карта на Европа, споделяна в групите по история и археология.
https://www.dnaweekly.com/blog/a-map-of-europe-based-on-haplogroups/
! И моите роднини са далечни, желанието ми е да се говори за това. Споделяла съм моите резултати във форума, пускам ги пак. От тях само, никакви изводи не мога да си направя за българите, тъй като моите роднини споделят подобни на мен групи. Процентите не са заковани, примерно егейската група ми я дават да варира до 6%. Ансестри също правят намаления по празници.
- четири за етническа принадлежност и един за болести. Някога, ще си направя и митохондриалния.
Отделно се заплаща, няма риск да ти го дадат безплатно, мисля.