Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 1

• 61 360
  • 727
  •   1
Отговори
# 30
  • София
 Една дама, която е много активна на заседанията (от нея първо разбрах, че намаляват квотата по соц. критерии) твърди, че СОП и ХЗ ще са на отделна опашка, уж така се били разбрали. Но ще видим така ли ще е, защото и аз не видях някъде да го пише това.

# 31
Това добре, ама дано не спазят бройките. Да са повече от 18 и 25

# 32
  • София
Това добре, ама дано не спазят бройките. Да са повече от 18 и 25
Доколкото имам инфо пак от нея тези 3 деца със СОП ще са в тази бройка, а 5 с ХЗ над нея. Но не смея да твърдя нищо със сигурност. Защото за 30 % се оказа вярно, ама за бройките го няма написано.

# 33
Тоест ясленчетата имат повече шанс, тъй като деца с СОП има само в 35-та СДЯ. Да, ще видим на 19.03

# 34
  • Sofia
Аз само чаках Решението на СОС за да имам някаква яснота, а то какво... Ще трябва да изчакаме до 19-ти за да видим как са го организирали. Както бях спокойна, че малката ще влезне в градината на брат си, сега има да треперя до май.
Доколкото имам инфо пак от нея тези 3 деца със СОП ще са в тази бройка, а 5 с ХЗ над нея. Но не смея да твърдя нищо със сигурност. Защото за 30 % се оказа вярно, ама за бройките го няма написано.
Знаеш ли, май си права. В Справката пише, че приемат предложението за деца със СОП, но не споменават за ХЗ. Така, че е възможно и да са над тази бройка.
Дано Hands Pray

Последна редакция: пт, 02 мар 2018, 17:43 от brin de muguet

# 35
Ако по-голямото дете посещава ОДЗ в градинска група и не предстои да тръгне на училище есента, второто ще има ли предимство от 1т за яслените групи в същото ОДЗ?
Мислех си, че знам отговора, но много хора ми казват, че важи само ако каката/баткото са в яслени групи. Вече почнах да се съмнявам в собствените ми способности за четене с разбиране.
Благодаря на отзовалите се!

# 36
  • София
Ако по-голямото дете посещава ОДЗ в градинска група и не предстои да тръгне на училище есента, второто ще има ли предимство от 1т за яслените групи в същото ОДЗ?
Мислех си, че знам отговора, но много хора ми казват, че важи само ако каката/баткото са в яслени групи. Вече почнах да се съмнявам в собствените ми способности за четене с разбиране.
Благодаря на отзовалите се!
Да.
Не се съмнявай в способностите си.

# 37
  • София
Това, което аз знам, е че само яслите - частните ясли - няма къде другаде да се "регистрират", "лицензират" и там каквото искате го наречете освен в ХЕИ, където следят хигиената, храната, препаратите и дали има мед. сестра в групата по цял ден.
Относно детските градини с яслени групи - кое за вас е лицензирано в яслените групи, като лиценза на ДГ идва от МОН, което грам не предполага качествено ГЛЕДАНЕ на деца от 10 месеца до 3 години. Аз лично не бих се интересувала от лиценза към МОН, ако си давам непроходилото дете.
Оставам с усещането, че някои хора изобщо не се интересуват и не вникват в смисъла на лиценза от МОН и просто, ей така, искат да го имат и яслите (което е невъзможно, разберете го) защото кво пък - той не пречи...
Въпросът е какво са имали предвид тия неусведомените от СОС с думата "лицензирана" частна ясла.

П.П. този лиценз от МОН струва няколко хиляди лева годишно - пари,които просто се открадват след това. Ако още не сте разбрали къде им е зора на СОС - винаги са парите. Това ще доведе и до какво - вдигане на таксите в частните ясли защото няма кой да извади няколко хилядарки от нищото. И какво спечелихме с лицензите?

Последна редакция: пн, 05 мар 2018, 18:01 от Meri_Lend

# 38
Meri_Lend, напишете становище по въпроса. В момента тече обществена дискусия.Срока е до 18.03.

# 39
  • София
Meri_Lend, напишете становище по въпроса. В момента тече обществена дискусия.Срока е до 18.03.

На база на каква информация? Никой не е обяснил какво е лицензирана ясла, за да имам нещо против. След като всичко се изясни ще има дискусии и дебати. Но вдигането на таксите в яслите е неизбежен факт, помнете ми думата. 700 лева ще ви се струва евтино след 7 месеца

# 40
  • София
Някой знае ли кога ще излязат новите критерии в сайта? Изобщо ще ги има ли там да ги отбелязваме или по друг начин ще става? Simple Smile

# 41
  • Sofia
На 10-ти е последното текущо класиране по старата наредба. Дотогава няма да обновят сайта.
На 19-ти системата вече трябва да е обновена, защото тогава ще обявят свободните места за основното класиране през май (вече по новата наредба). Така че най-късно на 19-ти сайта ще е с новите критерии.

# 42
  • София
На 10-ти е последното текущо класиране по старата наредба. Дотогава няма да обновят сайта.
На 19-ти системата вече трябва да е обновена, защото тогава ще обявят свободните места за основното класиране през май (вече по новата наредба). Така че най-късно на 19-ти сайта ще е с новите критерии.
Благодаря за отговора! Simple Smile Сега разбрах вече  Simple Smile

# 43
  • София
Не само това. Новата наредба влиза в сила от 19.03.2018 г. и тогава вече ще трябва да бъде обновено всичко.

# 44
А наредбата за СДЯ кога ще влезе в сила?

Общи условия

Активация на акаунт