Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 5

• 82 844
  • 742
  •   1
Отговори
# 135
Ще се мислят варианти за прехвърляне, пак ще има едни пари, дадени под масата и така....

Не се оправят нещата, защото някой има интерес да бъдат такива ..... пак давам примера с 2-ро ОДЗ Звънче.  Close

# 136
  • София
Това взимане в 5 дето се дъвче 5та тема поред направо ме убива. Занималнята е до 6, после има допълнителни дейности, а и детето може да изчака 15тина минути. Мойто ме е чакало неведнъж. А многодетното семейство на 7, 4 и 2г ще могат точно по тази система да си ползват окупираното училище, защото сега няма да е окупирана от такива, които не живеят до него. Или се има предвид окупирано от малцинства?

# 137
  • Куциндрел
Въй, темата съм изтървала.
Аз да питам сега...
Примерно - кандидаствам в 2 училища, приемат ме в едното, записвам детето.... Мога ли във второто училище пак да подам документи за прием за 2-ро класиране?

# 138
Аз да питам сега...
Примерно - кандидаствам в 2 училища, приемат ме в едното, записвам детето.... Мога ли във второто училище пак да подам документи за прием за 2-ро класиране?

Може. И мен ме вълнуваше това, по-назад ми отговориха. Единствено трябва в самото училище да се провери дали не трябва да се попълни молба за продължаване на класирането.

# 139
  • София
Само да напомня: занималнята не свършва в 17:00. Свършва най-рано в 17:30, после почват вечерните активности: танци, карате,...

# 140
  • sofia
Това взимане в 5 дето се дъвче 5та тема поред направо ме убива. Занималнята е до 6, после има допълнителни дейности, а и детето може да изчака 15тина минути. Мойто ме е чакало неведнъж. А многодетното семейство на 7, 4 и 2г ще могат точно по тази система да си ползват окупираното училище, защото сега няма да е окупирана от такива, които не живеят до него. Или се има предвид окупирано от малцинства?

Това ,че вашата занималня е до 18 часа не означава ,че във всички училища е така Simple Smile . В училището на баткото е до 17 часа и то това е максимума .След това се оправяй както можеш . Да не говорим ,че не винаги има възможност да уплътниш времето от 17 до 18 часа с извънкласни занимания защото повечето са в по-ранен часови диапазон .

Всяко училище е различно ...

# 141
  • София
Не във всички училища допълнителните дейности са след занималнята. Може да са на обяд или между 16 и 18. Допълнителните дейности не са всеки ден и се заплащат по 40-50 лв . за два пъти седмично. Значи трябва да запишат 3 дейности, ако изобщо са след 17 часа.
Освен това малко хора работят до 17 часа.

# 142
  • София
Браво ако има занимални до 18 часа. Аз не съм чула за такава в ДУ. Ни на каката ( 15г.) имаше, ни сега за първолачката, пък за малкото се надявам да стане някой ден.... Нашата за 1ви клас сега е до 19 часа ама е частна, всички останали са до 17 часа, никакъв шанс нямам да я прибера до този час, и да има после карате да речем , пак ще е 2 дни в седмицата, а другите дни? Та не ми върши работа. Баби нямаме. Blush

# 143
Най-трудното с вземането е в първи и втори клас. След това може и да почнат сами да се прибират, ако са близо.
Едно време ние сме се прибирали още от първи клас, но сега времената са други.  Tired

# 144
  • Куциндрел
Аз да питам сега...

Може. И мен ме вълнуваше това, по-назад ми отговориха. Единствено трябва в самото училище да се провери дали не трябва да се попълни молба за продължаване на класирането.
О, мерси. Явно така ще процедирам.
Точно заради по-ранното свършване от раб. ми време искам детето да учи до училището до работа. Ще мога да прескачам за 5 минути, да го вземам и да си доработва с мен.

# 145
  • София
Много се преекспонира това взимане в 5. Ще се поровя да проверя има ли определен час, до който са длъжни да имат занятия в ПИГ, защото иначе ми звучи леко нереално възпитателите да са по 4 часа на ден и това да им се брои за цял норматив. На дъщеря ми занималнята й беше до 6 точно до преди 1г, от 1ви до 4ти клас, сега е 5ти. На всичкото отгоре реално от втори клас започна да върти смените и като е втора смяна даже и след 6 свършват часовете като има повече от 5 часа.

# 146
  • София
Кандидатствайте там, където ви е удобно.
Ако останат места след приема на децата по местоживеене, ще ви приемат и вас. Ако не става въпрос за "елитно" училище, едва ли ще има много кандидати във вашата група 8.4. Най-вероятно ще са като вас: родители, работещи наблизо.

Но да искате да приемат вас до местоработата ви, а децата от квартала да останат без място, е меко казано несериозно.

За кандидатстването чак след първо класиране, а не когато е обявено през април, трябва да се провери в желаното училище. Някои директори позволяват, други-не. А какво пречи в началото да си подадете документите навсякъде?

# 147
  • Куциндрел
При мен е така - в едно елитно, което е до нас, влизаме в първата група с най-голяма уседналост.
В другото училище, което е до работа, влизаме в последната група с предимство - граничен район.
Аз целя 2-рото. Дано да стане.
Кога трябва да се ходи за тези уверения за адрес от Общината и за всяко училище отделно уверене ли трябва?

# 148
При мен е така - в едно елитно, което е до нас, влизаме в първата група с най-голяма уседналост.
В другото училище, което е до работа, влизаме в последната група с предимство - граничен район.
Кога трябва да се ходи за тези уверения за адрес от Общината и за всяко училище отделно уверене ли трябва?
Уверенията и всички документи се дават при записване. Вадиш един оригинал и го даваш в училището,където сте приети на първо класиране. После , ако ви приемат на 3-то класиране някъде другаде - изтегляш си  документите и ги носиш в другото училище. Може единствено при подаване на заявленията за записване , да ви ги поискат да ги погледнат,но няма право да ви ги вземат.  ( за да ви ориентират, евентуално коя точка да заявите и дали имате право на нея ...но в повечето училища не се интересуват от това дали ще се объркате без да искате или нарочно Simple Smile ) .

# 149
  • Куциндрел
Уверенията и всички документи се дават при записване. Вадиш един оригинал и го даваш в училището,където сте приети на първо класиране. После , ако ви приемат на 3-то класиране някъде другаде - изтегляш си  документите и ги носиш в другото училище. Може единствено при подаване на заявленията за записване , да ви ги поискат да ги погледнат,но няма право да ви ги вземат.  ( за да ви ориентират, евентуално коя точка да заявите и дали имате право на нея ...но в повечето училища не се интересуват от това дали ще се объркате без да искате или нарочно Simple Smile ) .
Ахаа, ама значи пак трябва да си изкарам нещо преди записването.
На 16ти ли стартира кампанията?

От страницата на 138мо.
Цитат
Уважаеми родители,
Очакваме процедурата по прием на ученици в І клас за учебната 2018 / 2019 г. и критериите за кандидатстване
да бъдат обявени от МОН и Столична община  до 30. март 2018 г., след което информацията  ще бъде  публикувана в сайта на училището.

Общи условия

Активация на акаунт