Майчинството счетоводно-76

• 70 309
  • 759
  •   1
Отговори
# 300
  • София-Младост
За дните от март говори с работодателя. За болничния, ако е предаден на работодателя през март, крайния му срок беше 10.04. Извади пик и проверявай онлайн кога е предаден, първо плащане 10 работни дни от подаването в НОИ.

# 301
Моят билничен беше през март, но разбрах  счетоводителката, че го е подалана 11ти април. Какво следва от това?

# 302
  • София-Младост
Моят билничен беше през март, но разбрах  счетоводителката, че го е подалана 11ти април. Какво следва от това?
Да чакаш, ако всичко е наред в рамките на десет работни дни ще има първо плащане.

# 303
Благодаря ти!

# 304
Здравейте,
Бих искала да ви попитам за съвет - ако съм в непрекъснат болничен до края на бременността, по какъв начин ще се изчисли обезщетението за майчинство: 24 месеца назад от последния месец с отработени дни или 24 месеца назад преди 45 дневния болничен до термин.  Ако е вторият случай, каква база се взема за периода на болничните – една и съща ли е или зависи от броя дни за съответния месец и съответно полученото обезщетение? Благодаря ви много !

# 305
  • София-Младост
Здравейте,
Бих искала да ви попитам за съвет - ако съм в непрекъснат болничен до края на бременността, по какъв начин ще се изчисли обезщетението за майчинство: 24 месеца назад от последния месец с отработени дни или 24 месеца назад преди 45 дневния болничен до термин.  Ако е вторият случай, каква база се взема за периода на болничните – една и съща ли е или зависи от броя дни за съответния месец и съответно полученото обезщетение? Благодаря ви много !

Винаги без изключения болничния се изчислява на база 24 месеца назад, считано от месеца предхождащ издаването 45 дневния болничен. Без значения дали сте била на работа, отпуск, болничен и т.н.
За периода  на болнични се взима сумата, от която е изчислено обезщетението.

# 306
Здравейте. Въпросът ми е кога трябва да се издаде болничния от датата на раждане, аз не съм ползвала 45 дневен, родих на 14.04. Значи работодателят ще издаде бележка до петък 13ти, че съм била на работа, а болничният тръгва от 14.04, нали? Понеже още не са ми оформили болничен, аз съм в болницата до четвъртък, но да знам колко време има да го издадат и да го представя. И къде го давсм - в работата да го придвижат до НОИ?

И 15 дневния болничен на бащата може ли да се вземе няколко дни по-късно?

# 307
  • Пловдив
Мъ℘♥Мяɣ,болничният от болницата ще започне от 14 ти април и ще е за 42 календарни дни.Кога точно ще го издадат,питаш в болницата.Обикновено е готов няколко дни след изписването,но каква е практиката в твоята болница ще ти кажат от там.Носиш го в работата,разбира се.15 дневния отпуск на бащата започва от датата на изписване на бебето,не може да се отлага

# 308
Благодаря ти много! Значи имам някакво време да представя болничния, че си мислех да не е до някакви 2-3 дни, не съм ползвала болничен до сега и изобщо не знам процедурите.

# 309
И аз исках да питам за 15-те дни бащинство - това е вид обезщетение на определен процент от заплатата или вид отпуска, различна от годишната? Става дума за държавен служител.

# 310
  • София-Младост
И аз исках да питам за 15-те дни бащинство - това е вид обезщетение на определен процент от заплатата или вид отпуска, различна от годишната? Става дума за държавен служител.
Отпуск, различен от годишния с обезщетение на база осигурителен доход за определен период назад. Отпуска обаче е по КТ.

# 311
По цикъл терминът ми е за 03.06.2018, но явно съм забременяла по-късно и на всички прегледи излиза за 23.06. Днес, като бях на ФМ, докторът каза, че е трябвало да ми се коригира терминът до 20 г.с., при положение, че още тогава е станало ясно, че става въпрос за късно забременяване и грешен термин. От четвъртък излизам в 45-дневен преди раждане. Въпросът ми е, ако наистина родя по-късно, допълнителнителен болничен от термин до дата на раждане ли ще ми издадат?

# 312
По цикъл терминът ми е за 03.06.2018, но явно съм забременяла по-късно и на всички прегледи излиза за 23.06. Днес, като бях на ФМ, докторът каза, че е трябвало да ми се коригира терминът до 20 г.с., при положение, че още тогава е станало ясно, че става въпрос за късно забременяване и грешен термин. От четвъртък излизам в 45-дневен преди раждане. Въпросът ми е, ако наистина родя по-късно, допълнителнителен болничен от термин до дата на раждане ли ще ми издадат?

Да, издава се пак от следящия те АГ

# 313
Благодаря Simple Smile

# 314
Здравейте.
2 седмици до края на март бях в болничен. Според мои сметки трябваше вече да е изплатен, но не е. В сайта на НОИ се вижда само кога е постъпил, в случая "Дата на постъпване на данните в ЕРБЛРО - 16-03-2018 г. 10:06:47 ч."
Щях да звъня да питам, но телефона е 0700 и се заплаща.
Защо така? 
Не можах да намеря някъде да се отразява и изплащането му.

Общи условия

Активация на акаунт