Перилни препарати и омекотители – 52

• 80 482
  • 726
  •   1
Отговори
# 675
  • На изток от Ада

Нещо за тоя прах? Май е Кауфландска марка...
не е хубав питах преди тук .

# 676
  • оттам, откъдето започва България
И аз бях питала за мнения много отдавна, още като го пуснаха, но лично не съм го пробвала.
Понеже пазарувам ежедневно от Кауфланд, прави ми впечатление, че доста го купуват /имам предвид количеството по рафтовете, което е останало след подреждане/, но явно който купува не пише тук.

# 677
Който купува не чете тук Grinning

# 678
  • оттам, откъдето започва България
В момента съм презаредена с прахове и течни, иначе бих го пробвала, поне този за цветно.

А и редовно си забравям очилата, като тръгна към Кауфланд. С тях бих могла да прочета какво пише поне, пък даже и да не разбера кое какво означава.

# 679
  • Пловдив
Дайте да обобщим, че вече съвсем се обърках, а ми свършват капсулите на Ариел и не искам да взимам вече от тях – 5години ги използвам. Изчетох много теми назад и стигнах до следните изводи:

Най-добри за бяло пране: Омо за бяло (но не гръцки вариант), италиански  Dash за бяло - прах или течен?Денкмит за бяло, Persil Sensitive, Skip за бяло
Най-добри за цветно – Persil Color, Persil megaperls (австрийски, немски), Dash – кой точно вариант?

С какъв произход да бъде Persil-а ?

Ariel Actilift беше ли сред фаворитите?

Моля да ме поправите, ако бъркам някъде, или да добавите, ако съм пропуснала някой качествен прах  Simple Smile

# 680
  • Ловеч
Значи между 60 и 120 минути е ок за програмата.
Преди не съм се замисляла изобщо и перях всичко на 30-40 минути, но откакто чета темата вече спрях да използвам кратки програми.
За праховете аз ползвам Скип за бяло, за цветно Ариел и Персил.

# 681
  • София
За праховете:
В момента съм с течен Ариел за цветно професионален се води /немски/.
За бяло използвам пресовани таблетки Ариел, по-доволна не съм била.

# 682
Ариел профешанъл - нищо профи няма в състава. Само е в по-големи разфасовки от обичайните за едно домакинство.

# 683
  • София
Ариел профешанъл - нищо профи няма в състава. Само е в по-големи разфасовки от обичайните за едно домакинство.
Отдавна не бях прала с Ариел за цветно и нямам база за сравнение.  Похвалата ми беше насочена към таблетките за бяло.

# 684
Искам да Ви питам за омекотител Бинго. Преди имаше бял (sensitive) и светло син (sea breeze). Сега гледам този... Baby freshness... Това нов вид ли е, или е префасониран някой от старите? Ползвали ли сте го? Как е аромата? Hands V
Нов аромат е. Много, много приятен от бутилката. Върху напълно изсъхнали дрехи е тежък, лепкав, сладникав и ужасно траен - нищо общо с първоначалното впечатление. Разочароващо. А преди време го похвалих тук.

# 685
В контекста на темата с дължината на програмите и градусите, да ви питам дали някога сте почиствали пералнята си със специални препарати, които се продават или използвате лимонтозу? И въобще има ли смисъл от това или е поредната маркетингова хрумка?

Зависи колко замърсени предмети перете. Ако перете редовно дрехи с масивни петна от машинни масла и подобни тежки замърсявания, които се отлагат и по пералнята, най-вероятно само с програмата за самопочистване уредът няма да стане чист, като от завода. Разни почистващи добавки като "Калгон" вършат работа, но с времето разяждат нагревателя и най-често кръстачката на барабана. Лимонената киселина пък да не говорим, тя е много агресивна към компонентите на пералнята, макар да почиства доста добре.

Ето едно видео, което показва до къде води използването на лимонена киселина в пералнята:
https://youtu.be/hpahqgTbI3A

Проблемът е, че в поне 95% от съвременните перални кръстачката на барабана е от слаба алуминиева сплав, която бързо се разяжда. При някои по-стари машини въпросните кръстачки са се правели от по-издръжливи материали и не е имало проблем, като изключим нагревателя, но той и при почистване с подобни препарати се уврежда, при липса на почистване и натрупване на замърсявания е същата работа, но и да изгори замяната му е лесна и евтина, най-често 10-15лв струва нов, докато замине ли кръстачката, ремонта може да достигне 50% от стойността на уреда.

# 686
 Добре как може да се обобщи - как е най-добре да се почиства пералнята ефективно, без да се повреждат частите й?

# 687
  • София
Не знам защо Калгон-ът се нарича "почистващо средство" и постоянно подвеждат хората с тъпата му реклама. Той е средство за омекотяване на водата и се препоръчва САМО за райони с твърда вода. Омекотената вода спестява перилен препарат и остава по-малко наслагвания във вътрешността на пералнята и оттам идва... грижата за пералнята.
Почистването е нещо съвсем друго. Има специализирани препарати за това, които се справят доста добре.

# 688
Добре как може да се обобщи - как е най-добре да се почиства пералнята ефективно, без да се повреждат частите й?

Като се пусне на програмата за самопочистване с малко перилен препарат в нея. Това със сигурност помага при неприятни миризми. Тук в София водата не е варовите и смятам, че не е нужно да се поставят подобни агресивни почистващи средства.
Колкото до населените места, където водата е лоша и се отлага варовик, първо светнете с фенер в долната част на барабана, при класическите барабани отворите са много и нагревателя се вижда, и може да се добие представа, има ли нужда от по-силно почистващо средство. Ако е с много отложения по него по-добре "Калгон", от колкото лимонена киселина. Калгонът не е така агресивен, в сравнение с лимонената киселина.
По-горе бе споменат, че калгонът не е почистващо средство, но всъщност е и той си нанася щети.

Ще ви публикувам един експеримент, в който тестват почистващите свойства на "Калгон", лимонена киселина и други подобни почистващи средства върху нагревател на пералня. Да висите с очите си кое колко почиства, и под микроскоп как се отразява на метала:

https://youtu.be/wPSTQRIZnzU

# 689
И аз знам,че тук около София е мека водата.
Отделно от това,рекламата на Калгон е доста гнусна,особено новата.
Кой човек си оставя уплътнението толкова мръсно и от къде е тази мърсотия??!
Преувеличават Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт