Малта /Тема 2/

• 64 178
  • 805
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Лунна пътека, Блу Грото се вижда и отгоре. Да не кажа, че от там беше по-атрактивно. Това е гледката:

И с лодка е хубаво, но ако не работят, ходенето до там не е загубено време.

Няма как да помогна за транспорт, защото си бяхме наели кола.

# 436
Всъщност, Марсашлок е по-добре да се види без пазара. Красотата на Марсашлок е крайбрежната улица, по която от единия до другия край са наредени масите на ресторантите. В неделя, когато е пазарът, тази маси се вдигат и се издига един битак от сергии, една до друга, пълни с китайски парцали, розови шноли за левче и всякакви боклуци, които не сте си и представяли, че някой може да продава. Всичко това е нагъчкано едно върху друго, а кой ви тършува из джобовете, докато си проправяте път, няма и да разберете. Да има пет сергии, които са автентични - три да са за риба и две - за местни плетени изделия. Сувенирите и болклуците можете да си ги купите от където искате.
Дори риба от този пазар съм купувала само като атракция за гости-туристи, иначе малтийците ще ви кажат, че рибата вероятно е била замразена и после полята с морска вода, за да има вид и аромат. Те самите си пазаруват от магазина на Рита в града, не ходят на пазара.
Тъй че, като извод, ако случите на хубаво време, най-добре е да се разходите и до Блу Грото (както е написала Таня67, там има и гледки, и ресторанти, не са само пещерите) и да си идете на една хубава вечеря в Марсашлок в ден, който не е неделя. Но докато е още светло привечер, за да видите все пак нещо и от това село.

# 437
Благодаря момичета, а тази гледка на снимката от там където спират автобусите за Blue grotto ли е?
И с какво може да се съчетае Blue grotto в един ден (ако не е Марсашлок), например с Попай? Май е доста труден транспорта между тях? Защото и Попай няма с какво да го съчетаем в един ден...

# 438
И аз живея вече 4 години тук(сравнително по-малко от Врабец) и съм абсолютно несъгласна с твърдението, че е много безопасна държавата.. преди 4 години си ходех самичка в 3 сутринта, след работа на заведение и после се прибирах сама - всяка вечер. След това се случиха следните неща:
Скрит текст:
Миналата година станаха още много неща, заради които ме е страх да ходя сама където и да било, за които няма да говоря, но ако отидете в местния им вестник/сайт TOM(Times of Malta), може да се самообразовате.

Моята стара квартира обраха от 3-ти етаж през 2018, пентхаус, влязоха през входната врата и прескочиха през терасата, устройства на стойност над 2к Евро. Полицаите ги гонихме ние 8 месеца, за да им покажем къде са устройствата, а те не ни обърнаха грам внимание, препращаха ни към различно управление. Накрая (не съм расист, нито ме интересува кожата на човек!) локацията показа бръснарница за хора с по-тъмна кожа в Хамрун, там намериха цял склад с лаптопи на части и нищо не направиха. Преди това в "гетото" в Марса, но там и полицаите ги е страх да ходят в някои райони. Така и не заловиха престъпника, а полицаите или т.нар. следователи ми казаха, че от 500 случая, са намерили само един брой лаптоп за последните години. Обират възрастни хора на улицата посред бял ден, а моя приятелка беше почти насилена на един паркинг от албанци и то зимата, когато няма много хора на този остров(а слава богу е имало охрана). Не всичко е цветя и рози.

Съжалявам за всичко това, което може да сте прочели, но се пазете където и да отидете, пазете си пари, телефони, карти и себе си, не носете излишни устройства, винаги гледайте да не забравите нещо в автобуса (няма да го намерите повече). На всеки може да се случи, както в България, така и тук. Аз лично нося дезодорант навсякъде с мен(тъй като други специални спрейове са нелегални, а това върши същата работа и е нормално да си го носиш), след като една вечер, един въпросен ме преследва из улиците по пътя ми работа-вкъщи и се наложи да звъня на бившето си гадже посред нощите, да ме закара той до вкъщи. Такова нещо не бях изпитвала през живота си. И то точно в район Аура - Буджиба, където се минава покрай центъра... там е най-зле и до днес и сама не стъпвам там. Simple Smile 

# 439
Лия В., много неприятно, наистина. Аз затова се обадих по въпроса в тази тема - защото хората идват с нагласата за безопасно място и после стават сакатлъци.
И аз преди не бях виждала всякакъв народ да спи денем и нощем около Гейта на Валета, на клошарски колонии, но после, като се появиха, взеха вече да ми се сливат с пейзажа.

Благодаря момичета, а тази гледка на снимката от там където спират автобусите за Blue grotto ли е?
И с какво може да се съчетае Blue grotto в един ден (ако не е Марсашлок), например с Попай?

Никакъв шанс с Попай вилидж - проблемът е в локацията на Попай, не в Блу Грото. До Попай няма стигане без кола, освен ако не си отделите един ден само за него.
Автобусите за Блу Грото спират в ниската част, но от нея има още слизане към водата. Ако се върнете обратно от спирката нагоре (2-5 минути качване пеша) има алея, която върви успоредно на цялата местност и гледката е много красива.
Близо до Блу Грото са Hagar Qim и Mnajdra. Ако се напънете, може и пеша, иначе има автобус. Това са два мегалитни комплекса с музей, част от Heritage Malta. Т.е. ако си купите пас за Херитидж Малта, ще можете да ги ползвате и за там.
В близката околност май няма друго, освен села. В южната част, в Паола, е Hypogeum. Това е неолитна структура под земята и за нея се взимат билети предварително по интернет, защото достъпът е ограничен. Но е възможно да е затворено заради короната.

# 440
При първият по силен вятър лодките до блу гротто спират, така че не очаквайте зимата да посетите пещерите от вътре , за Хиподжиума три месеца предварително само онлайн са билетите по 35€ , нищо не е далече в Малта ,ако си със собствен транспорт , с общественият няма много варианти за бързо придвижване , носете си удобни обувки издържащи на потоп- обикновено зимата валят библейски потопи

# 441
Лия В., много неприятно, наистина. Аз затова се обадих по въпроса в тази тема - защото хората идват с нагласата за безопасно място и после стават сакатлъци.
И аз преди не бях виждала всякакъв народ да спи денем и нощем около Гейта на Валета, на клошарски колонии, но после, като се появиха, взеха вече да ми се сливат с пейзажа.

Затова писах и аз.

За потопите съм съгласна, носете си някакви гуменки или ботуши, които не пропускат (ама наистина не пропускат!!! Има реки и езера, ако хванете силен дъжд.)

# 442
Ето приблизителната ни програма, която заради времето, че е Коледа и това, че сме с деца мисля ще е най-удачно. Дали е добре като дни и какво пропускам?
- пристигане късно вечерта, такси до хотела
- организирана екскурзия до Гозо и синята лагуна цял ден с вземане и връщане в хотела
- цял ден с автобус до Рабат и Мдина, разглеждане на Коледното село
- цял ден във Валета (разглеждане на Коледни базари, ако има мЕса някъде ще отидем да гледаме)
- Коледа - с автобус до селището на Попай, след това връщане в Слиема (където е хотела ни) и разглеждане, вечерта Коледна вечеря в хотела
- полудневна организирана екскурзия до трите града, после вземане на багажа, напускане на хотела и с такси до Марсашлок,  последна нощувка там
- неделя - ако намерим с какво да отидем до Блу грото преди обеда, ако не - разглеждане на Марсашлок и пазара целия ден, после с автобус или такси до летището за полет вечерта

Как ви се струва?
Офф с тия валежи както ги описвате, вече започвам да се колебая дали все пак да не сменя самолетните билети и да не ходим в Малта. Ние сме във Белгия и тук е само дъжд и студ, уж отиваме на юг и по-топло, а то и там да е само дъжд... Взех вече много да се колебая... Не че има къде да отидем сега с тия оранжеви зони и ограничения.... Испания и Канарите отпадат, в Италия бяхме съвсем скоро, остава Сицилия и Гръцки острови... Къде другаде е топло по Коледа в Европа?

# 443
За мен Блу грото трябва да го вместите при Рабат, близо са и с един автобус се стига. Наистина няма какво толкова да се прави там цял ден. Simple Smile
https://www.publictransport.com.mt/en/route/201 . По пътя ще видите част от южна Малта, ако решите да последвате съвета ми.

Ами ето това е http://www.maltaws.com/rain кога вали нормално. Обикновено Декември по Коледа е доста топло, но не изключваме валежи да дойдат. Все пак е зима, макар и в южна страна.

# 444
Мога да кажа, че посещението на Marsaxlokk за мен бе най-голямото разочарование от престоя ми в Малта, следвано от "Pretty bay" (кавичките основно го характеризират).
Mdina, Rabat, Valletta, Birgu - това за мен са местата, които заслужават да им се отдели внимание и време, колкото повече, толкова по-добре Simple Smile.
За посещението на Gozo и Comino защо не ползвате ферибота, който е от Sliema: https://luzzucruises.com/product/gozo-comino-the-blue-lagoon/? Или пък точно това сте имали предвид под "организирана екскурзия"?! Thinking

# 445
И аз съм със смесени чувства за Marsaxlokk.
А и почти ден отиде с прекачването от Валета....

# 446
  • София
За мен цял ден в Мдина и Рабат е много. Прекрасно е, но като площ е малко. Ние бяхме отседнали в Рабат. До Мдина отивахме за няколко минути. В Мдина колкото и да се мотаеш, повече от 2 часа няма какво да се прави. И евентуално време за хапване. В Рабат влязохме само в едни от катакомбите (тези, които са комбинирани с музей). Може би около 1- 1,5 часа ни бяха достатъчни.  Но пък ако сте поспаливи като нас, както зимният ден е кратък, може и да е добре.

# 447
Искам да вместя и Mosta Rotunda, в кой ден е по-удобно - след Попай вилидж на път за Слиема да слезем там или в деня за Рабат и Мдина? Но ако направим Блу грото с Рабат както предлага Лия, няма да има време и за Моста..
Още не съм гледала линиите на автобусите...

mistery, а какво има в Birgu? За него не гледах нищо... За Гозо и Комино ще вземем екскурзия с автобус и фери, тия предплатените с обяд, които те извозват от/до хотела и те водят на няколко места... Сега търся по-евтин вариант от местни тур-оператори...

# 448
За Моста - да, когато имате повече време (с Попай комбинирай най-добре, то и без това има две неща да се види - Ротунда и Катакомбите), че после ще сменяте автобуси до Слима и ще отиде повече време.

От Рабат/Мдина с автобус 209 ще стигнете до Блу Гротто и e 40 минути пътя по принцип. Ако няма трафик може и по-бързо да стигнете. В Биргу има много неща за гледане и красиви гледки, и може да си промениш малко плановете за цял ден във Валета според мен(аз не съм и голям фен, малко неща харесвам там, предпочитам гледките от другите градове/селища към Валета по-скоро).

# 449
  • на село
За обяда на кораба да кажа - аз съм пътувала два пъти и не съм се хранила, защото става ужасна навалица, а като надникнах какво дават (малтийците не са кулинари, както ще се убедите), хич не се  и наредих - аз си нося някакви домашно приготвени закуски или кроасани. Иначе вода, вино и бира дават през цялото време - също са в цената.

Таксита не поръчвайте от хотела, защото е по-скъпо поне с 5 евро, които са комисионата на рецепциониста. Най-добре си изтеглете приложението на Bolt - колите идват бързо и цените са добри за Малта. В сравнение с други приложения, които съм ползвала в чужбина, това е доста удобно и лесно за употреба.

Общи условия

Активация на акаунт