Рак на дебелото черво

• 101 257
  • 660
  •   1
Отговори
# 165
Привет на всички ,незнам колко ще съм ви полезна ,но направих група във Фейсбук ,която се казва" Грижа за коло-илео стома"
Ние сме с ФАП ,синът ми и мъжа ми са с тотална колектомия ,като мъжа ми от 18год. полага ежедневни грижи за илеостома а сина ми е с направена пластика в Германия по повод множествена полипоза от преди 7год .След много ходене по мъките ,реших да направя тази група и взаимно да сме си полезни .

Моля, дайте линк към ФБ групата. Не я откривам.

# 166
Благодаря за отговора!

Довечера ще се чуем с хирурга, който оперира баща ми и ще видим какво ще каже.

Бъдете здрави!
Какво каза хирургът ?

# 167
Здравейте,
Ние се консултирахме с двама хирурзи- единият който прави операцията и друг, и двамата казаха,че това изтичане е нормално, стичат се секрети от червата.
Вчера правиха скенер с контраст на баща ми и в коремната област се видя леко увеличен лимфен възел, който преди нямаше. Иначе всичко друго е нормално. Има възпаление на пикочния канал вследствие катетъра от операцията. Назначиха му ПЕТ скенер за да видят дали и той ще потвърди този увеличен лимфен възел, но най- ранния час за него е на 20.11.,
От биопсията след операцията онкокомисията е дала препоръка,че не е нужна последваща химиотерапия, но сега ще видим след ПЕТ скенера какво ще излезе.
Иначе днес ще му правят ректумскопия за да проверят как е тъканта и дали може да се направи операция за премахване на стомата.

# 168
# 169
Моят съвет е да искате химиотерапия много скоро.

# 170
Моят съвет е да искате химиотерапия много скоро.
А според мен, химиотерапия трябва да се избягва по възможност , много е тежко, особено при пациенти с колостома.... А и има много странични ефекти...

# 171
Здравейте,

биопсията на лимфните възли и от тумора след операцията показва Т2N0Mx, онкокомисията на Токуда е излязла със становище, че не се налага химио. Баща ми е диспансеризиан в Плевен- и от там отсъдиха,че не се налага също след операцията. Операцията беше на 16.09. На какво основание ние да кажем,че искаме?

Скенера с контраст, който направихме вчера беше направен заради болки. Там се видя този увеличен възел. Онкото в Плевен вчера поиска ПЕТ скенер за да потвърди това и чак тогава да решават какво ще се прави. Тоест чакаме ПЕТ скенера на 20.11 да мине и тогава ще се реши как ще продължи лечението.

Иначе днес след ректумскопията се установи,че част от съшивателите са се извадили и в неделя влиза за нова интервенция да ги оправят.

# 172
  • вкъщи
Моля за коментар. Изключително съм притеснена. Разбира се ще направя ЯМР,но търся някой с подобнс диагноза. Образуванието е отвън ,в малкия таз.

# 173
Лелка, бърза справка в Гугъл показа, че няма от какво да се притесняваш:
През последните години понятието хамартом се използва и при туморовидни, прилични на фиброаденома, изменения, които представляват доброкачествени, добре разграничени и хирургически тъпо отсраними тумори. Хамартоми се явяват от пубертета до напреднала възраст и се означават със синонимите аденолипом, фиброаденолипом или мастом. За особена форма в тази група се смята доброкачественият хондролипоматозен тумор на млечната жлеза с оформени като островчета хрущялни метаплазии от обикновена съединителна тъкан заедно с мастна тъкан.

Изглежда им доброкачествено. Предлагат ли ти операция? Или биопсия?

# 174
  • вкъщи
Много, много благодаря за отговора.
Първо ЯМР и после евентуално операция. Важното е че намерих доктор , доцент,наш стар съсед, който се занимава точно с такива неща и поне това ме успокоява,че ще ме прегледа и ще се заеме. Лошото е,за по малко от две години имам три операции и това ще е четвъртата. Нямам сили и нерви ...

# 175
Ох, не ти е лесно! И това ще мине, не може все да са зле нещата Hug

# 176
Здравейте.. От м. 07 2020 г. Съм с илеостома, след Хайпек. Исках да попитам, дали е нормално да имаш пориви, така да кажа, да ти се ходи по голяма нужда, все едно е наистина. Вчера хапвах чия, мюсли. За първи път ям така и предполагам, че е от това. Някой с подобен "проблем"?

# 177
Здравейте отново.Баща ми направи 3 месеца откакто е опериран и е с постоянна колостома.Преди няколко дни започна да повръща, торбичката не искаше да се пълни и се наложи да влезне в болница.Там беше на системи и инжекции и след няколко дена тръгна..проблема е,че изкара 2 дена и днес отново повръща и не се пълни.Някой друг имал ли е такъв проблем?В епикризата пише,че има сраствания и преплитане на червата.

# 178
Не искам да ви плаша, но повръщането при нас беше признак за рязко влошаване. Правиха ли му изследване за проходимост на червата. Срастванията са несериозна диагноза, всеки ги има след такава тежка операция. Преплитането може да и животозастрашаващо.

# 179
Не искам да ви плаша, но повръщането при нас беше признак за рязко влошаване. Правиха ли му изследване за проходимост на червата. Срастванията са несериозна диагноза, всеки ги има след такава тежка операция. Преплитането може да и животозастрашаващо.

Не,нищо не са му правили,само системи и инжекции.След като го изписаха изкара 2 дена и сега пак е така..При вас излизаше ли нещо в колостомата или само повръщане е имало?Как е сега човека?

Общи условия

Активация на акаунт