Рак на дебелото черво

• 101 257
  • 660
  •   1
Отговори
# 180
Майка ми беше с разсейки по червата и черен дроб. Почина наскоро. Направете му такова изследване. Трябва ви добър гастро. Тези са точили каса само.

# 181
Влизам да се похваля- баща ми току що мина ПЕТ скенер в Пазарджик- всичко е чисто, никъде няма нищо. Сега ще се обади за час при професора,който му прави операцията и да видим дали ще може да се махне колостома или ще си остане с нея.

# 182
Здравейте! Включвам се в темата. Майка ми (на 63 г.) е в очакване на резултата от биопсията, която са ѝ взели днес , след колоноскопия. Веднъж ѝ е махан полип на дебелото черво преди повече от 40 г. Сега картината се усложнява, защото е с Бехтерев, на биологични лекарства и редица придружаващи заболявания. Изследват я в Стара Загора. При повече информация утре ще пиша и ще съм благодарна на всеки коментар!

# 183
Радост, може пак да е полип.
Докато не излезе хистологията, нямаш основание за притеснение! Hug

# 184
Здравейте! Търся помощ. Епикризата ни излезе.

Последна редакция: чт, 04 фев 2021, 23:28 от Radost Angelova

# 185
Радост, аз резултат от биопсия не виждам. Или аз съм в грешка?

# 186
Радост, аз резултат от биопсия не виждам. Или аз съм в грешка?
Няма биопсия, а само кръвни изследвания..

# 187
# 188
Радост, имате ли ректумскопия, или описание къде точно се намира тумора?
Аз не разбрах операция ще се прави ли?
Назначено лечение има ли?

Ще ти разкажа как мина при баща ми. Оплакванията бяха кръв при изхождане. Направихме колоноскопия, взеха материал за биопсия. Видя се, че тумора е на 7- 8 см от ректума. Излезе биопсията, мина и скенер с контраст. С всички тези неща отидохме при хирург. Той на момента направи още една ректумскопия. Пожела да минем един курс лъчетерапия с цел да се намали размера на тумора преди операцията. Баща ми мина 25 дни лъчетерапия и на хапчета. Операцията мина. От биопсията след нея стана ясно, че няма разсейки, не се назначава последващо лечение. Беше с анус претер. Мина скенер с контраст на който се видя един увеличен лимфен възел. Онколога пожела да мине и ПЕТ скенер преди да се пристъпи към лечение. След определен период мина и ПЕТ скенер и там излезе всичко чисто. Преди една седмица мина операция за възстановяване на ануса и сега се възстановява.
Успех!

# 189
Simoatiuh4е, много благодаря за споделения опит. Гастроентеролог каза "флексура хепатика", което значи под гърдите (ориентировъчно). Минала е колоноскопия, биопсия, онко комитет, който назначава операция. Сега предстои да направим скенер с контраст, ако може, защото има множество алергии и ще минем през алерголог.

# 190
Има хистология в епикризата и диагнозата е най отгоре. За съжаление е злокачествено. Надявам се да сте го хванали в началото! Бъди силна и до майка ти.

# 191
Здравейте! Имам въпрос - как, къде, кога се прави изследване за kras/nras гени? Прочетох, че се взима от тъканта, преди да е изрязана, че са нужни парафинови блокчета, но не мога да разбера аз ли го изисквам, всяка лаборатория ли го прави, възможно ли е в Стара Загора да няма начин да ни направят това изследване...? Объркана съм. Моля за помощ!

# 192
Радост, не знам дали го правят в Стара Загора, но в Трансхеликс, Александровска и още няколко места в София със сигурност.
Трябва да вземеш материала от бипсията - въпросното парафиново блокче, в което е парчето от тумора. Много хора плащат по банков път и изпращат блокчето по куриер в друг град, ако в техния няма възможност или желаят второ мнение.

# 193
Да, вземането на блокчето е разрешено, подписва се документ, че трябва в някакъв срок да се върне. Дават го и си го носиш където си решила за допълнително мнение.

# 194
Ако правилно съм разбрала това, което се взима е едно единствено блокче. И трябва или болницата в която правим операцията да го изпрати в лабораторията, за да се установи вида на тумора, или аз да си го взема и да го пращам някъде... Вторият вариант ме притеснява. Как става съхранението, а кога разбираме останалата част от диагнозата? Много съм объркана, извинете ме за невежеството!
Отделно имам питане за мнението ви - в Стара Загора имаме уговорен час за скенер в четвъртък (11.02) и за операция на 22.02. Днес говорих с д-р Кацаров от Медлайн в Пловдив и каза, че може да ни вземе още другата седмица. Мен ме притеснява да не я накарат да минава отново колоноскопия в Пловдив и ме страх, дали ще обърнат внимание на алергиите ѝ. Преди всяка операция или скенер, тя прави пре-терапия, за да понесе контраста/упойката. Днес го коментирахме и той по телефона все пак ни насочи какво да приема. Но ме смущава, че не е говорено с анестезиолога и алерголога в Пловдив....

Общи условия

Активация на акаунт