Рак на дебелото черво

• 101 257
  • 660
  •   1
Отговори
# 195
Няма да правят втора колоноскопия.
По време на операцията изрязват тумора, би следвало и лимфните възли около него. Отрязват парчета, които изследват. Като стане готов резултат, че ви кажат какъв вид е тумора.
Съмнявам се някой да ви организира изпращане на блокчето в друга лаборатория. Може да е едно, може да са повече - зависи как са решили.
Аз съм ги взимала лично, просто не се държат на топло - над 25 градуса.
Уговаряте се със съответната лаборатория и ги занасяте/изпращате по куриер. Изследват го и ви казват тяхното мнение. Ако съвпадат - добре. Ако не - отивате в трета.
Преди операцията се минава задължително консултация с алерголог и кардиолог, така че предполагам, че първия ден ще я приемат за изследвания, а на втория или третия ще я оперират.

# 196
Да, точно така, както описва Зиги. Аз по същия начин.

# 197
Здравейте, бих искала да попитам ако някой знае понеже гастроентеролозите гледат на ехограф по време на прегледа и пишат дали виждат нещо по време на прегледа, виждат ли наистина дебелото черво на ехограф? Кога насочват към колоноскопия?

# 198
Би следвало да насочват, когато оплакванията на пациента дават основание за това.
Но едва ли биха отказали, ако пациентът поиска. Аз се бях панирала, когато майка се разболя. Имам подуване на стомаха и газове от години. Нямаше никакъв проблем да ми се направи гастро и колоноскопия по желание. Но в последствие се успокоих и отказах от това.

# 199
# 200
Здравейте! Чета коментарите на всички. Зиги, стискам ви палци, вие наистина сте страхотни като семейство и борба!
Днес излезе ЯМР на майка ми. Прикача го, а по късно ще имам и анализи на блокчетата. Моля за коментар, ако някой може да разчете нещо.

# 201
Здравейте, на майка ми и откриха рак на дебелото черво 4-ти стадий,последва операция след която и беше отстранени цялото дебело черво, матката и яйчниците, също има сложено платно на коремната стена понеже и там имаше разсейки. Извадиха и тънкото черво с торбичка. След тази операция се чувстваше прекрасно, мина курс с 12 химиотерапии, но след тях и се поду корема и започна да повръща. Установи се че има срастване на тънкото черво, след което последва операция за премахване на срастването, но след операцията нещата се влошиха не иска да яде и да пие вода, отслабена много, гласа и изчезна и трудно преглъща храна и не може да стане поради липса на сила, краката и таза и се подуха и се получиха рани от залежаване. Докторите казват, че това е нормално след операция за срастване на червата. Ако има някой който е претърпял този операция за срастване на червата, да каже дали и при него е било така след операцията, че много взех да се притеснявам вече.

# 202
Ще прозвучи жестоко, но се гответе за най-лошото. Тези сраствания вероятно са от разсейки. Не зная защо хирурзите предприемат толкова тежки операции при четвърти стадии. Бъдете до майка си и се опитайте да облекчите болките й Sad.

# 203
Ще прозвучи жестоко, но се гответе за най-лошото. Тези сраствания вероятно са от разсейки. Не зная защо хирурзите предприемат толкова тежки операции при четвърти стадии. Бъдете до майка си и се опитайте да облекчите болките й Sad.
Страшно е! Коварна работа...

# 204
Добър ден, на 07 май съпругът ми беше опериран от рак на дебелото черво. Всичко мина добре и сега се възстановява. Предстои му химиотерапия.
Имам нужда от съвет относно диетата му. Хирургът му каза, че вече може да яде всичко, но по малко. Но аз все още се притеснявам да му предлагам боб, леща, грах, зелен боб. А той ги обича, също така много обича и слънчогледови семки. Какво ще ме посъветвате за тези храни? Много се притеснявам да не му навредя 😔

# 205
Ще ви посъветвам да му давате крем супи и да не яде посочените храни поне един месец. Твърда храна трябва да се дъвче много пъти и да се преглъща напълно раздробена.

# 206
Абсурдно е само месец след такава операция приема на тези храни. Поне 6 месеца трябва да минат и дори тогава трябва много внимателно да се подхожда към тях. Съпруга ми претърпя операция на дебелото черво април месец 2019г. и захранването продължи месеци наред. Храната трябва да се приема на много малки порции и често, буквално на всеки час хапваше по няколко залчета. На дебелото черво му трябва поне година, за да възстанови нормалните си функции. Ако му предстои химиотерапия, ще има нужда от силна храна, Съпруга ми се хранеше основно с телешки черен дроб, качествено телешко месо, картофи, бульони, обезмаслени сирена, пиле, пиеше сок от червено цвекло, ябълки и моркови. Зеленчуците също се включиха на доста по-късен етап. Съвета ми е да бъдете много внимателни при захранването.
Пожелавам му бързо възстановяване.
пп. В момента съпруга ми се чувства добре, работи, има апетит, храни се нормално,  не спазва никакви диети.

# 207
Здравейте,  за съжаление се присъединявам  към темата. Баща ми беше опериран от карцином на релтума във ВМА Варна. Няма метастази, заболяването е във втори стадий. Има изведена постоянна колостома и катетър. Проблемът е,че в момента урината се изтича отзад, където е самата рана и от време на време в катетъра. Хирургът им е казал,че е спукал пикочния мехур по време на операцията,но вероятно щял да заздравее от самосебе си. Никой не им дава никаква информация. Аз живея в София и искам да продължим лечението му тук. Всякакви съвети ще са ми от полза. Калво следва сега, бихте ли ми препоръчали добър онколог тук, според Вас дали е възможно пикучният мехур да заздравее от самосебе си?

# 208
Nevena Vasileva-Papazova 630760, по логиката е ясно, че щом през дупката тече урина, как ще заздравее тя...Все едно да заздравее червата, пропускаща изпражнения...

# 209
Здравейте,  за съжаление се присъединявам  към темата. Баща ми беше опериран от карцином на релтума във ВМА Варна. Няма метастази, заболяването е във втори стадий. Има изведена постоянна колостома и катетър. Проблемът е,че в момента урината се изтича отзад, където е самата рана и от време на време в катетъра. Хирургът им е казал,че е спукал пикочния мехур по време на операцията,но вероятно щял да заздравее от самосебе си. Никой не им дава никаква информация. Аз живея в София и искам да продължим лечението му тук. Всякакви съвети ще са ми от полза. Калво следва сега, бихте ли ми препоръчали добър онколог тук, според Вас дали е възможно пикучният мехур да заздравее от самосебе си?
Невена,  строго индивидуално е. При операции за резекция на ректум това се случва не рядко, както и при хистеректомии. И аз имам същия проблем. За успокоение ще кажа, че бяхме две жени с този проблем след операции, като на другата жена действително заздравя от самосебе си за около месец. При мен, за съжаление, не. Хирурзите отказват да отварят преди изтичане на 6 месеца след операция, рискът бил голям. Но и рискът от инфекции при тия течове не е малък. Могат да ви предложат и слагане на нефеостоми за да се изолира инфекция.
Все това аз ви желая да имате късмета и да заздравее само, да не се налагат още интервенции.
Вероятно сега ще ви прехвърлят от хирурзи на уролози.
За хирург препоръчвам Сергеев от Софиямед.
За уролог хирург Гайдаров от Вита и проф. Нейков от онкологията в Дървеница. Във ВМА също има много добри, но за Султанов примерно се чака минимум месец(за консултация).

Общи условия

Активация на акаунт