Рак на дебелото черво

• 99 324
  • 660
  •   1
Отговори
# 600
Никой не гарантира, че в кръвта не са останали ракови клетки, които са прекалено малки, за да блеснат на ПЕТ. Затова и се прави адювантната химиотерапия, както и скенери на определен период от време. Изберете си онколог, на когото ще имате доверие и правете каквото ви каже.

# 601
Никой не гарантира, че в кръвта не са останали ракови клетки, които са прекалено малки, за да блеснат на ПЕТ. Затова и се прави адювантната химиотерапия, както и скенери на определен период от време. Изберете си онколог, на когото ще имате доверие и правете каквото ви каже.
То това е май най-трудното, да се избере добър онколог. Аз все мисля, че има алтернативни методи…

# 602
Има алтернативни методи, разбира се. Но при тях всичко приключва фатално много бързо. Няма как някой да ви задължи да правите химия.

# 603
Това е заключението: Онко комисия - ECOG - 0, Стадий II A, TNM - pT3 pN0 (0/5) cMO.

Сега виждам от епикризата, че не е правен ПЕТ скенер. Сигурно ще бъде назначен. Дали са и контакт Митева онколог от болница Доверие. @Satine аз имам пред вид имунотерапия. Сега чета кога е подходяща и колко струва, както и къде може да се направи. Има ли някой, който е заместил ХТ с ИТ?

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 11:39 от etaniel

# 604
Etaniel, първо говорете с онколог, после чети, защото си губиш времето. При този вид рак, имунотерапия е рядко приложима. И не в първа линия, какъвто е вашия случай.

# 605
Имунотерапията не е панацея и също си има своите странични ефекти. И не е приложима при всеки рак, както е казала Зиги.

# 606
Etaniel, първо говорете с онколог, после чети, защото си губиш времето. При този вид рак, имунотерапия е рядко приложима. И не в първа линия, какъвто е вашия случай.
Какво означава първа линия? И да, ще говорим първо с онколога. ПЕТ скенера задължителен ли е за вземане на решение каква трябва трябва да е ХТ? Благодаря

# 607
Какво означава първа линия? И да, ще говорим първо с онколога. ПЕТ скенера задължителен ли е за вземане на решение каква трябва трябва да е ХТ? Благодаря

Изберете си онколог!!!! Той е водещия в лечението!Той ше прецени и ще ви обясни от какви изследвания и терапии имате нужда от тук нататък!

# 608
Вземи да прочетеш темата. Всички отделяме доброволно от времето си да пишем тук, но наистина е адски изморително през десет страници да се пише едно и също, колкото и да проявяваме съпричастност към близките на болните.

# 609
Вземи да прочетеш темата. Всички отделяме доброволно от времето си да пишем тук, но наистина е адски изморително през десет страници да се пише едно и също, колкото и да проявяваме съпричастност към близките на болните.
Ми прочетох темата, въпреки това имам неясноти и въпроси. Разбрах какво ми казвате. Като имаме становище от онколога ще пиша отново. Дотогава ще чета.

# 610
Здравейте отново, днес моята близка е посетила онколог в МЦ Света Петка в София. Назначена е адювантна ХТ - по схема ДеГрамон с порт - 12 вливки през 2 седмици. Казали са ѝ, че не се налага ПЕТ скенер, не бил за нея. Не са ѝ казали какви са рисковете и какви са гаранциите. Какво бихте коментирали в случая? Да посети ли друг онколог за сравняване на мнение? На 73 е жената, диагнозата е  ECOG - 0, Стадий II A, TNM - pT3 pN0 (0/5) cMO. Благодаря

# 611
А кой онколог е назначил тази схема? Койнов ли?
Аз пак не разбрах какъв вид е тумора - аденокарцином ли е, див тип, каква е мутацията...Предвид възрастта на пациента, не очаквайте лекарите да са твърде активни. Тук е посочено какви изследвания трябва да се направят и в кои случаи се назначава тази терапия:

Във форума си спомням само един случай и то беше като последващо лечение, а не начално.
Гаранции никой не може да даде за нищо.
Второ мнение е силно препоръчително. Надявам се, че жената не ходи сама по лекари. С нея трябва да има адекватен човек, който да задава въпроси и да записва отговорите им, защото в толкова трудни моменти се забравя от стрес.

# 612
Zigizagi др Митева някаква от МК Сердика. Диагнозата е: Умерено диференциран аденокарцином на ректума. Тази терапия искат да я приложат като последващо лечение след операция. Защо за нея не е нужен ПЕТ скенер? При кой адекватен онколог да се насочи? Има ли такова нещо, че максимум 1 месец след ОП трябва да се стартира ХТ? Това са ѝ казали… сега виждам, че при нея са махнати само 5 лимфни възела, а не 12, ако това има някакво значение…Благодаря

Последна редакция: пт, 30 авг 2024, 00:43 от etaniel

# 613
Не съм чувала д-р Митева и не мога да кажа нищо за нея.
При ректума има специфики, които са различни от дебелото черво.
Да, стандартно се започва химиотерапия около месец след операцията. Не е драма да се отложи малко обаче и да вземете второ мнение.
Пет скенер наистина не е необходим сега. Лекарите приемат, че няма разсейки на база на операцията и на 'обикновен' скенер (нали й беше правен такъв?).
Може да опитате да запишете час в болница Надежда при проф. Щерев, д-р. Жбантов или Мила Петров.
В онкодиспансера в Младост добър вариант е д-р Мангалджиев.
Или вижте кой дава консултации онлайн и му пратете документите.
За втората консултация не е нужно жената да ходи на живо, може и някой друг.
Лимфните възли са 12 на книга...На майка бяха изследвали само двата най-близки до тумора...Бяха убедени, че няма разсейки без да са правени никакви образни изследвания. Поради моята мнителност и благодарение на проф. Тимчева направихме скенер на корем и бял дроб, и така се откриха разсейките в дроба. Тогава скенерът не беше задължителна част от стадирането...

# 614
Благодаря много за и формацията! Всъщност в амбулаторния лист от онколога Надежда Митева-Йовчева пише: С20 Злокачествено новообразувание на правото черво (ректум). Ще пробваме друг лекар за още едно мнение от горе изброените. Вие при проф Тимчева ли бяхте? Чувам за Варна Аджибадем много добри отзиви? Или да не ѝ го причинявам това с пътуванията?

Общи условия

Активация на акаунт