Частни училища - информативна тема 20

• 73 940
  • 747
  •   1
Отговори
# 330
  • София - Рим и обратно

И за претенциите - аз определено имам претенции да са на едно място децата ми, но не разбирам защо трябва да ги водя в общинско училище по тази причина? Bliss, ако имаш едно дете наистина трудно можеш да си представиш целия мащаб на усложняване на логистичната задача при 2 или 3 деца, които учат на различни места, независимо от наличието на транспорт. Ако и ваканциите се разминават - съвсем не си го представям.
Точно. То е лесно да се приказва наедро.

# 331
И в АК има събеседване при приемите за след 8-ми клас.

# 332

И за претенциите - аз определено имам претенции да са на едно място децата ми, но не разбирам защо трябва да ги водя в общинско училище по тази причина? Bliss, ако имаш едно дете наистина трудно можеш да си представиш целия мащаб на усложняване на логистичната задача при 2 или 3 деца, които учат на различни места, независимо от наличието на транспорт. Ако и ваканциите се разминават - съвсем не си го представям.
Точно. То е лесно да се приказва наедро.

Т.е. по-важният критерии е на кой какво му е по-удобно, а не кой как се е справил на изпита в училище, което казва, че приема с изпит. Забавно!

Данделион, напротив обещават и твърдят. Колко пъти трябва да го напиша за да го разбереш. На мен колкото пъти съм попитала как се класират и приемат деца, толкова пъти са ме уверили, че класират по точките от изпита. Това в 3 училища. В толкова съм питала. Ходила съм да проучвам 4-ри, но в едното пропуснах да задам този въпрос.

Много ми е забавна как всеки си защитава собственото удобство като най-справедливо и мотивирано. И като най-нормално да се случва. На това моят мъж му вика "родителската ПР мафия на ЧУ". Ще ме извините, ама не се сдържах.

# 333
  • София - Рим и обратно
Смешно е да се говори за "справяне на изпита" за ПУК. Такъв може и да има за отсявка, но не е непременно по академични резултати, защото просто е абсурдно да се искат такива от петгодишни. Да, нарича се изпит, но реално е подбор по някакви критерии, които ЧУ имат право да си ги определят, както си искат, защото са търговско дружество. Имаш право да не дадеш детето си да минава такава цедка и нямаш нищо общо с това. А вторите деца е нормално да минават автоматично, защото семейството е вече клиент и да, има право да му е удобно, а училището има право (ако е в негов интерес) да му осигури това удобство.
И не, не са чак толкова драстични разликите между децата в едно семейство. Който има 2-3 деца го знае. Може да има някакви, но не и диаметрални различия.

# 334
Т.е. по-важният критерии е на кой какво му е по-удобно, а не кой как се е справил на изпита в училище
Блис най-после разбра! Решението, което е най-удобно за предлагащия услугата и платежоспособното търсене печели. Викат му пазарна икономика.
Много ми е забавнo как всеки си защитава собственото удобство като най-справедливо и мотивирано. И като най-нормално да се случва. 
Както правиш и ти, Блис. Удобно ти е да мислиш в категориите на приетия от теб морал. Разликата е, че ти не плащаш за това, което искаш.

# 335
Аз пък изцяло споделям възгледите на Блис, включително и за вторите деца. Как може да твърдите, че няма разлика, като напротив, много по-често се случва две деца в едно семейство да са съвършено различни. И въобще не става дума за по-способни и по-малко способни, а за това, че може да имат напълно различни способности и характери, като едното да пасва, а другото никак да не пасва на дадено училище. Може едното дете да има силни математически наклонности и способности, а второто да рисува прекрасно и да има големи литературни способности. Тогава първото дете ще пасва на Питагор, а второто няма да пасва и няма да си е на мястото там. И когато има конкурс и се състезават десетина деца за място, не е редно някой с много по-слаби резултати, само защото е второ дете, да заема мястото на някой с много по-силни. На Шилер точно това им изяде главата. Или ще им я изяде в близко бъдеще.
А колкото до логистиката, Блис и тук е права, като казва, че повечето ЧУ, да не кажа всички, имат транспорт от врата до врата. Наистина, по-трудно е с две деца в различни училища, отколкото ако са в едно и също, но не може този въпрос да има предимство пред това подборът да бъде честен. И отново, както тя казва, който не може да се справи с логистиката, да ги даде тогава в ДУ, нищо, че Ежко я иронизира с неговото "тъй вярно". Ми в АК, който за Ежко е еталон за всичко най-прекрасно, вторите деца нямат предимство.
И не е вярно, че относно ПУК и началните училища, изпит в тази възраст бил смехотворен и нищо не показвал. Има деца, които знаят и могат повече от други, а за да се постигнат високи резултати, е необходимо колективът да е поне горе-долу хомогенен.
Именно това е най-слабата страна на държавните училища, защото в един клас има деца с просто драстични разлики. Нали помня и аз като бях в първи клас, макар и да е било преди 100 години, ми в класа ни имаше деца, които не можеха да четат и не можеха едно свързано изречение да кажат, а имаше и такива, които бяха вече прочели сума ти книги и смятаха с лекота сложни за възрастта си задачи. И те скучаеха и си губеха времето в часовете. Освен това в среда от двойкаджии тройкаджията се чувства отличник и живее с мисълта, че много знае, тъй като е от най-добрите в класа. И когато попадне в среда с истински отличници, е шок за него да открие колко всъщност е назад. Така че според мен е голямо предимство класа да е от деца на сходно ниво. Именно затова не разглеждам изобщо вариант за ДУ. И затова и одобрявам наличието на подбор за добрите ЧУ.

Последна редакция: пт, 27 апр 2018, 13:46 от Татко Мецан

# 336
Данделион, напротив обещават и твърдят. Колко пъти трябва да го напиша за да го разбереш. На мен колкото пъти съм попитала как се класират и приемат деца, толкова пъти са ме уверили, че класират по точките от изпита. Това в 3 училища. В толкова съм питала. Ходила съм да проучвам 4-ри, но в едното пропуснах да задам този въпрос.

Много ми е забавна как всеки си защитава собственото удобство като най-справедливо и мотивирано. И като най-нормално да се случва. На това моят мъж му вика "родителската ПР мафия на ЧУ". Ще ме извините, ама не се сдържах.

Ами естествено, че всеки защитава собственото си удобство. Хич не правя PR на никое училище, специално това, към което имам интерес, няма и нужда от PR. Изобщо не смятам, че училището е длъжно да приеме второто, третото и петото дете и дори дадох пример, че специално в това училище, което мен ме интересува, нямаше и гаранции. Но и не виждам нищо ненормално в това да искам децата ми да са в едно училище и да съм готова да платя двете такси. Ако не бяха приели малката, вероятно щях да търся вариант да са в друго училище заедно, сигурно и то нямаше да е общинско, толкова.

А иначе - класират по точките от изпита, но не вярвам да е механично, да се тегли чертата и да не се взима нищо друго предвид. Възможно е да е влязло братче/сестриче с 3 точки по-малко от дете, което е останало некласирано. Или пък - ако внучето/детето/племенника на директора или собственика не се справи с изпита, според теб няма ли да го приемат? Нека все пак да сме реалисти. Можем да се възмущаваме с право на подобна практика само ако училището е общинско. Ако аз направя училище, гледай как няма да приемат моето дете в него.

# 337
Татко Мецане,
Правиш същата грешка като Блис. Откъде-накъде имаш претенциите да налагаш на една частна фирма твоите възгледи за "правилно"?
Иначе има и други спорни моменти в поста ти.
1. Все пак става въпрос за ПУК. Децата се развиват неравномерно. Особено до 10 годишна възраст. Познавам дете, което проговори на 3 и почна да чете шест месеца по-късно. Да правиш КЛАСАЦИЯ от някакъв тест на 5 годишна възраст е безумие. По-скоро можеш (с много условности) да прецениш, дали детето има някаква минимална база към момента.
2. Все пак става въпрос за ПУК. Материала за началното образование е еднакъв за всички. Някои ще усвоят аритметиката по-бързо от другите, други четенето. Едни ще усвоят нещата в дълбочина и детайли, а други не толкова. И тук идват няколко предимства на някои ЧУ: по-малки паралелки с възможност за индивидуализиран подход и разделяне на временни групи по успеваемост (много оплюван от някои родители, но несъмнено полезен подход). Довеждайки нещата до крайност, можем да прибегнем към индивидуално обучение, но тогава пропускаме социалните умения, които са може би даже по-важни.
3. Братята (и/или сестрите) може да имат съвсем различни характери и заложби, но шансът е, че ако едното дете е минало базовата летва на успеваемост в началното образование, другото няма да е паднало по-далече от дървото. Най-много да е в друга посока, но пак ще е в близката околност. Случват се и гнили плодове, но рядко.
Виж в гимназията, пътищата им може и да се поразделят. Ако има достатъчно възможности за избор. Което за София е все по-малко така.

# 338
Ежко с последния си пост само показваш колко вече не си в час какво се случва в началните ЧУ. Групи по успеваемост. Пхахахахаха. Боже, приказки за Спящата красавица и Червената шапчица.

Тоя спор и друг път сме го водили. Когато едни частни фирми осъществяват лицензионна дейност, и още повече дейност свързана с интереса на децата, ей тогава ще се налагат някакви правила. Нямам претенции моите да са правилни. Само имам претенции да спазват собствените си правила все пак. Казват изпит. Ето ви изпит. Хайде сега като е изпит с оценка на някакви параметри, бъдете така добри да класирате според изпита, а не според това, кой къде живее, в какво живее или колко деца има като потенциални донори. Нямам против и последните критерии. Ама да си ги кажем публично и без недомлъвки. Нали?

Ежко, ама супер ти е разсъждението за изпит на 6-7 годиши. Хайде сега отиди и го кажи на Питагор примерно или СС. Да повторим. Два тура на изпита. Стотици притиснени деца, че дори ревящи. Няма нужда повече да продължавам.

Данделион, върни се в предишните ми постове и си припомни какво точно написах за редките изключения на неприети следващи деца. Случват се и такива неща, ама да си го кажем - са като бялата лястовица и си има извънредни причини за това.

Последна редакция: пт, 27 апр 2018, 19:52 от Анонимен

# 339
Данделион, върни се в предишните ми постове и си припомни какво точно написах за редките изключения на неприети следващи деца. Случват се и такива неща, ама да си го кажем - са като бялата лястовица и си има извънредни причини за това.

Личната ми статистика от преки наблюдения е точно обратната.

В класа на малката ми дъщеря има и детенце, което пък не е прието в друго училище, в което е по-големия му брат или сестра. Така че не си съвсем права. И със сигурност нямаш официална информация за резултата, с който са приети по-малките, защото никъде не ги обявяват публично.

# 340
Нямам претенциите да давам указания на което и да е частно училище как да си гледа работата. Доколкото имам виждания по въпроса, те са ми служели АЗ да селектирам начално училище за децата си. Ревящите деца пред СС, СМГ, АК или където и да е другаде лежат главно на съвестта на родителите им.
Що се отнася до държавната намеса в образованието, никак не държа да видя резултатите, до които същата доведе в НПМГ, НГДЕК, ФЕГ и СМГ и в частните училища.
Всъщност, ако нещата продължават в същия дух, няма и да има нужда МОН и РУО да развалят частното образование. Баналната липса на подготвени млади учители, съчетана с нарастващата истерична простотия на населението ще ги довърши също толкова успешно.
Така се случи с висшето образование. Така се случва със средното. Защо началното пък да има по-различна съдба? Малко преди това, към терминал две ще се запътят не само младежите, но и младите семейства с деца. Колкото са ни останали.

# 341
Интересно като мислиш така защо ти самият не си се запътил към Терминал 2, при положение, че знаеш английския като роден и работиш професия, конвертируема в целия свят. Чак такова черногледство не споделям.

И въобще пък никъде в поста си не съм изказал претенции да уча частни фирми как да си гледат работата. Той пазарът ги учи. И наистина в добрите училища май че рядко се случва да приемат втори деца с драстично по-лоши резултати от тези на останалите. За масовото приемане на втори деца най-яркият пример е Шилер и то се вижда докъде ги доведе това.

Изобщо не е безумие да правиш класация на 5 годишни. Има си разлики между децата дори и в тази възраст. И не само в знанията и уменията, а ако щеш, в социалната адаптация, която е изключително важна.

Последна редакция: пт, 27 апр 2018, 16:50 от Татко Мецан

# 342
Интересно като мислиш така защо ти самият не си се запътил към Терминал 2, при положение, че знаеш английския като роден и работиш професия, конвертируема в целия свят.
Защото досега съм намирал достатъчно добри училища за децата си. А и след 4 години проблема вече няма да е мой.
ПС Отдавна да се бях изпарил, ако избора за първолаците ми беше между Т2 и опашката ревящи дечица пред "елитното" училище.
ППС Спокойно може да се каже, че що се отнася до образованието, вече съм емигрирал.

Последна редакция: пт, 27 апр 2018, 17:12 от Ezhko

# 343

В класа на малката ми дъщеря има и детенце, което пък не е прието в друго училище, в което е по-големия му брат или сестра. Така че не си съвсем права. И със сигурност нямаш официална информация за резултата, с който са приети по-малките, защото никъде не ги обявяват публично.

Изобщо не е ЕЖК. А пък ти предполагай каквото "със сигурност" аз знам или не знам.

Изключения за неприети има. Но са изключения, не правило. Кажи във вашите класове колко деца имат братчета и сестричета в училището и колко бройки на фона на това не са приети. Аз казах за предишния ни клас. Сега ясно е на всички, че конкретния случай с 60-те точки не е масов. Вероятно повечето втори деца се приемат с до 10-15 точки разлика надоло от минимума. Но пак си е разлика.

Ежко, хайде да си спомни как плюеш и до момента по СМГ. Доколкото помня си му бил клиент.

Последна редакция: пт, 27 апр 2018, 19:52 от Анонимен

# 344
Ежко, хайде да си спомни как плюеш и до момента по СМГ. Доколкото помня си му бил клиент.
Не плюя по СМГ. Елементарно съм недоволен от там. Не очаквах чудеса от самото начало, но и не очаквах помията от миналото лято.
Недоволството ми не включва по никакъв начин класната/учителката по математика. От нея не можем да бъдем по-доволни. Но една птичка пролет не прави.

Общи условия

Активация на акаунт