Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни единици!

  • 352 406
  • 208
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 447
Не знам в коя кулинарна тема да попитам, затова ще пробвам тук, като най-четена.
Имам пуйка, която искам да сготвя със кисело зеле, но искам месото да стане сочно или такова животно няма. Може ли да споделите рецепта с пуешко, от която сте доволни.

Пуешкото, по принцип, си е доста сухо. Но има начини влагата на месото да се запази максимално. Ако не държиш пуйката да е печена, можеш да я свариш заедно със зелето в голяма тенджера - тогава гарантирано ще е сочна. Някои кулинари я завиват със зелеви листа по време на печенето, други я обвиват с ленти бекон. Можеш да мариноваш животното предварително, което също ще помогне. Успех!

# 166
  • Berlin
  • Мнения: 11 239
Аз имам следната ситуация. Simple Smile Искам да си разпределя някои продукти (брашно, захар, макарони, ориз, леща...) в буркани от по 0.5л, 1, и 1.5л. Но не знам колко кг/гр ще ми събере съответният буркан от дадения продукт. Напр. знам, че 1кг брашно няма да се събере в 1л., затова ще взема 1.5л за него. Но другите как да преценя? Ако някой ползва такива съдове, моля за помощ! Simple Smile

# 167
  • Мнения: X
Темата е страхотна.Радвам се, че я открих.

# 168
  • Мнения: X
Аз имам следната ситуация. Simple Smile Искам да си разпределя някои продукти (брашно, захар, макарони, ориз, леща...) в буркани от по 0.5л, 1, и 1.5л. Но не знам колко кг/гр ще ми събере съответният буркан от дадения продукт. Напр. знам, че 1кг брашно няма да се събере в 1л., затова ще взема 1.5л за него. Но другите как да преценя? Ако някой ползва такива съдове, моля за помощ! Simple Smile

Да, аз използвам. Имам едни кутии, кръгли от сладолед Дени, които ми събират по 1 кг. ориз, 1 кг. боб, 1 кг. леща, захар и т.н.

# 169
  • Мнения: X
Имам следния лаишки въпрос. Какво означава пълномаслено прясно мляко? Доколкото разбирам това не е кондензирано мляко, но с колко % масленост е пълномасленото?

# 170
  • Berlin
  • Мнения: 11 239
Мисля, че стандартното е ок. 3%-3.5%.

# 171
  • Мнения: X
Мисля, че стандартното е ок. 3%-3.5%.

стандартното е 3,6%, но то ли се води пълномаслено или трябва да е повече?

# 172
  • Мнения: 2 450
Мисля, че стандартното е ок. 3%-3.5%.

стандартното е 3,6%, но то ли се води пълномаслено или трябва да е повече?

Да, то се води.  Под пълномаслено се има предвид, че не е обезмаслявано, за да се постигне по-нисък процент изкуствено.

# 173
  • Мнения: 10 874
Полезни съвети и трикове от Иван Манчев и Таньо Шишков
(Източник - книгата "Манчев срещу Шишков", издание на LIDL България, 2015 г).

Иван Манчев:
1. Преди да започнете да готвите, първо се уверете, че ножът ви е достатъчно остър.
2. Използвайте поне три различни дъски за рязане - зелена за зеленчуците, синя за рибата и червена за месото.
3. За да обелите бързо домат, първо направете малък кръстовиден разрез от долната му страна. Потопете го във вряща вода за 10 секунди и започнете да го белите от разреза.
4. Когато приготвяте зеленчуци за гарнитура, за да запазите цвета и целостта им, след като ги извадите от врящата вода, ги потопете в купа с лед.
5. Използвайте само листата на магданоза и копъра. Стъблата не се усвояват добре от организма - тях можете да използвате при направата на зеленчуков бульон.
6. Когато печете люти чушки винаги ги надупчвайте предварително с вилица, защото могат да се спукат и да подлютят лицето или ръцете ви.
7. За да овкусите бързо месо, поръсете на дъното на тавата сол и черен пипер, наредете месото и отгоре го овкусете с още подправки.
8. Когато панирате кашкавал, преди да го оваляте в брашното и подправките, го намокрете под течаща студена вода.
9. За по-лесно приготвяне на чушки бюрек не пълнете чушката, а я разрежете от едната страна, поставете плънката, завийте я и панирайте.
10. Важно е да имате метална купа (басан) в кухнята си. С нея ще можете да готвите на водна баня, както и да охлаждате приготвената храна по-бързо.


Таньо Шишков:
1. Белете скилидките чесън винаги под течаща студена вода - става по-бързо и е по-лесно.
2. Готвенето е 90% организация и 10% акция. Затова подгответе всичко предварително - измийте и нарежете продуктите, пригответе посудата и ще се уверите, че става по-лесно.
3. Когато правите кекс, сладки или други печива, на дъното на тавата вместо олио и брашно поставяйте хартия за печене - това е по-икономичният вариант.
4. Купете си ръкавици и свикнете да ги използвате в кухнята.
5. Винаги когато готвите с домати, доматено пюре или доматен сос, добавяйте по малко захар - тя неутрализира киселинността на доматите.
6. Ако пържите с масло, добавяйте и малко зехтин, за да вдигнете температурата на прегаряне на мазнината.
7. Поставяйте бучка масло и стрък мащерка на финала, когато готвите месо в тиган - така вкусът се обогатява.
8. След като отстраните месото от огъня, го оставяйте да си почине няколко минути, преди да го нарежете, за да запази соковете си.
9. Слагайте малко сол във всичко, което готвите, включително и в десертите. Солта подсилва вкуса на ястията, а също така подчертава естествената сладост на черния шоколад.
10. Когато режете лук не махайте долната част на главата (откъм корена) - това ще предпазва очите ви от сълзене.

# 174
  • Мнения: 20
Много полезно, мерси!!

# 175
  • Мнения: 825
Здравейте!
Бихте ли ми казали дали някъде из интернет пространството има информация за всяка подправка към какво ястие може да се добавя? Някакъв списък, таблица. Благодаря.

# 176
  • София
  • Мнения: 10 835
Здравейте!
Бихте ли ми казали дали някъде из интернет пространството има информация за всяка подправка към какво ястие може да се добавя? Някакъв списък, таблица. Благодаря.

Заповядай: http://babyfoodsrecipes.blogspot.bg/2011/11/blog-post.html

# 177
  • Мнения: 15
Здравейте, Бих искала да попитам някой може ли каже нещо повече за използването на така наречената самардала?

# 178
  • world wide
  • Мнения: 139
Здравейте, Бих искала да попитам някой може ли каже нещо повече за използването на така наречената самардала?
Използва се като шарената сол - за сандвичи,ястия с картофи,много отива на варени яйца...Аз я обожавам и я слагам на почти всичко  Crazy

# 179
  • Мнения: 1 232
Благодаря за прекрасната тема!

Подправките за мен са, като парфюмите. Внимателно с тях, ми е принцип.

Знае ли някой Nose Moskata, дали е индийско орехче или е нещо по-различно?

Общи условия

Активация на акаунт