Имате ли собствено жилище?

• 14 154
  • 92
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Никога , ама никога няма да остана без собственост. Ако единственото което имам е рушаща се къща, ще я стискам и нея, колкото и да е, по - добре от нищо. Никога няма да продам нещо което е само мое, без дял на съпруг, Никога нищо не се знае . Ако не струва много пари, още по - лесно за решение, няма да я продам щото няма смисъл, то нищо пари ще се вземат. Като си помисля,  че да речем  баба ми и дядо ми живота са си дали да я купят тая къща и аз сега да я продам за  5хиляди и да ида на море или друго такова на реша и да рискувам да потроша парите, еми няма как.
Апропо , собственост имам с ипотека, ще наследя един ден нещо, ама не го мисля, ако стане , стане, ако не, имам си

# 61
Ама никой не говори да си продадем имотите и да изядем парите. Въпросът е неизползваемите имоти да се заменят с други, които ще ни носят реални облаги.

+++ 1 съм с теб!

Ние с ММ си говорихме онази вечер, и обсъждахме имотните ни покупки.

Първоначално са в малки населени места, евтини. Мили са ни. Обаче ....
наложи се да избираме какво да продадем, за да купим нещо по-голямо и стойностно, което за момента ни е нужно.
И ... познайте какво стана!!!

Точно тези, най-отдавна купените от нас имоти, които в момента обявихме на цена доста над покупната, и в същото време малко под пазарната - така си и седят до ден - днешен. Никой друг не му се видяха толкова симпатични, че да ги купи за колкото пари искахме ние. Получихме няколко оферти, за горе-долу половината стойност. Ама не се съгласихме.

Продаде се нещо хубаво, стойностно - което е сегашното ми виждане, е стойностно. Не исках да го продаваме, ама то някой път, избор нямаш кой знае какъв.

В резюме - с времето се променят мирогледа на хората, и това дето на теб ти се струва сантиментално, отшумява и губи стойността си. Ако е в някое село и малко градче - и ти не можеш да го поддържаш - го продай сега, веднага, докато имаш купувач.

Моята родна къща, на която сега съм собственик на половината къща - си стои и се руши. Става ми още по-мъчно като я гледам в такъв лош вид. А и едната ми леля почина, и ... абе стана още по-трудно. И то, защото преди време като беше подходящият момент, все някой се стискаше и не щеше да я продадем.
Сега стои, стои - пък ще си падне.

И тогава ... какви спомени ще имам? Никакви! Ще си имам анти-спомени...

а пък щом твоята не става за живеене, не му мисли много.

Нито ти ще идеш да живееш в нея, нито децата ти.

Ако не може да се вложат парите в друг имот, който да ти се струва стойностен към момент, си вземи децата и мъжа, и отидете на почивка в чижбина. Може би това е възможността да станете по-сплотено семейство, и да видите свят.
 тухли-мухли ... чудо голямо, вие да сте здрави,  ида си живеете пълноценно сега

# 62
Щом нямаш пари да инвестираш в къщата продавай ,с времето ще се обезцени, една къща иска живот в нея и поддръжка.Вземай докато ти дават добра цена, изпълни си желанието с което във времето може дай Боже да изкараш повече пари никога не се знае.Ако не предприемеш нищо къщата ще се събори и ще продаваш само земя респективно за много по малко пари.

# 63
Ами отказаха ми да влязат под наем...Казаха, ще изчакаме колкото е нужно да помислиш.
Днес обаче се обадиха други да искат да купуват. Ще се срещна и с тях и ще предложа отново наем или малко по-висока цена, която да ми позволи инвестиция в друг имот пък да видим. Предвид че се задава хубаво време и няма обилни снеговалежи, влага и дъждове,които да се задържат, ще опитам да изчакам още малко.....
Много благодаря, че споделяте толкова лични истории и виждания.

# 64
Предложи им по-висока цена. И да не приемат, и без това тепърва предстои силният сезон на огледите и сделките, ще има други кандидати.

# 65
  • Sofia
Хубаво е да имаш имот защото нищо не е сигурно в този живот. Дано не звуча като някоя възрастна жена, но вие нищо нямате - свекърите не се знае и те какво може да измислят. Ако има вариант да се запази имота или да се купи друг е вариант. Ако купите едностаен някъде и го давате под наем също е вариант, но семейство без жилище си е рисковано.

# 66
и  моят съвет е  да продаваш и да си купиш друго, с ипотека, което да даваш под наем. Парите от наема ще покриват частично ипотеката.

# 67
Бих ви посъветвала да не продавате. Ако имате възможност го дайте под наем на хора, които реално няма да плащат, а ще отремонтират.

# 68
Жената написа, че към момента със съпруга си имат по един малък кредит и тя е без доходи. За какви ипотеки говорите?!?
Според мен ще е най - добре да намери някой, който да живее в къщата срещу поддръжка или срещу наем, дори и символичен/зависи от населеното място/.
Да не се оставя без нищо, още повече, че и в жилището, в което живее няма никакъв дял

# 69
Да и аз така разбрах,че не могат да изтеглят ипотека. И че инвестират в ремонти в сегашното жилище. Или изплащат нещо още.Всъщност ако (когато) жилището се препише на мъжа й,ако имат брак ще е половината нейно. Но то дефакто си е сега на свекърите. Реално нямат нищо свое. В този случай не бих продала никога.

# 70
Всъщност ако (когато) жилището се препише на мъжа й,ако имат брак ще е половината нейно. 
Това съвсем не е вярно! Ако му го дарят приживе си е само негово. Ако го наследи след като починат, отново си е само негово. Единствено може да е половината нейно, ако го прехвърлят на сина си чрез покупко - продажба, и младите имат брак. Но си мисля, че това няма как да стане и те са в правото си да не искат нещо, което те са градили да бъде половината и на снахата.
Затова още веднъж препоръчвам, ако се продава, да не се инвестират парите в имота на свекърите без нищо черно на бяло

# 71
Моя е грешката,ака е купено и придобито след брака е общо. Права си,в този случай си е негово.

# 72
Всъщност ако (когато) жилището се препише на мъжа й,ако имат брак ще е половината нейно. 
Това съвсем не е вярно! Ако му го дарят приживе си е само негово. Ако го наследи след като починат, отново си е само негово. Единствено може да е половината нейно, ако го прехвърлят на сина си чрез покупко - продажба, и младите имат брак. Но си мисля, че това няма как да стане и те са в правото си да не искат нещо, което те са градили да бъде половината и на снахата.
Затова още веднъж препоръчвам, ако се продава, да не се инвестират парите в имота на свекърите без нищо черно на бяло
Трябва да си куку да набиеш пари за ремонт на нещо което не е твое.

# 73
Не бих се лишила от собствено имот.
Ако ще го продавам, с парите от него ще купя нещо малко - гарсониера, боксониера...за каквото стигнат парите

Не бих в никакъв случай ползвала парите от продажбата за ремонт на свекърското жилище. Или за покриване на текущи разходи в семейството - това е тъпо.
Дори апартамента, в който живея, да е собственост само на мъжа ми - също не бих вложила парите за ремонт.

Много внимавай ако го продадеш, за какво и как ще използваш парите. Провери и как върви само земята под къщата - за парцела колко можеш да вземеш - тя поне не иска поддръжка.

# 74
Е как може да кажеш ,че земята не изисквала поддръжка.Недей да стопанисваш и след 5г всичко ще е буренак няма да може да влезеш.Е като видя такъв двор трябва да ми го подарят да го взема.Всичко си иска гледане.

Общи условия

Активация на акаунт