Трудова борса и обезщетения - 2

• 77 890
  • 768
  •   1
Отговори
# 615
На 17.06 приключих едногодишна борса, бутнаха ми да попълня прословутата бланка за отписване по желание, наскоро я коментирахте...
Служителката ми каза до 20-то число да ида в НАП за декларация 7 за здр.вноски. Обаче аз имам лекции и паралелно с това изпити, задания, така че и днес не успях да ида. Утре е 21- да се разхождам ли до НАП?
Въобще  защо е това условие до 20 число?
До 20.07.По закон е до 20 число на месеца, следващ прекратяването на осигуряването. Иначе има глоба.

# 616
25-то помня аз, че пишеше в указанията за попълване на декларация 7, не 20-то.

# 617
Благодаря. Ако е до 20 число на следващия,  аз бях до 15 .06, значи до 20 юли,т.е. имам време?

# 618
Токущо си погледнах декларация 7. На гърба й пише "до 25-о число на месеца следващ месеца на възникване на задължението". Така че имаш време. Да, до 25.07 за теб.

# 619
Е, при мен сливи ли имаха, че не ми казаха. Аз да не би да трябва да следя всичко.

# 620
Хахаха, ами Ти трябва да следиш всичко, да. Grinning Ама някой път се падат свестни служители. На мен, например, служителя не само ми отдели два часа, да ми обяснява как се попълват образец 1 и протокола към него, но и ми изчисли и сумите за осигуровки, нанесе ми ги по формулярите и ме посъветва да ги подам през интернет с ПИК, да не бързам, тъй-като винаги може да има нова промяна в обстоятелствата (например да започна работа), както и кога и колко да ходя при счетоводител също ме посъветва. Евала му казах на този господин! Simple Smile Мисля, че се водеше старши експерт.

# 621
Когато се очаква да получиш трудово обезщетение от работата ти в чужбина, възможно ли е да запишеш да учиш като студент редовна форма или това ще прекрати и обезщетението ти? Понеже при подаване на документите, когато ме питаха дали съм студент казах не, но ако сега това се промени, докато все още чакам решението от чужбина?

# 622
  Зависи колко ще бавят документите от чужбина. На мен ми отне година, объркани документи, накрая 2 седмици размяна на имейли, докато успеят да пратят вярната информация. Иначе НОИ си ги обработват за 2-3 дни.
  За другото може да попитате в Бюрото по труда, ще Ви обяснят най-добре.

# 623
  • БГ
Хахаха, ами Ти трябва да следиш всичко, да. Grinning Ама някой път се падат свестни служители. На мен, например, служителя не само ми отдели два часа, да ми обяснява как се попълват образец 1 и протокола към него, но и ми изчисли и сумите за осигуровки, нанесе ми ги по формулярите и ме посъветва да ги подам през интернет с ПИК, да не бързам, тъй-като винаги може да има нова промяна в обстоятелствата (например да започна работа), както и кога и колко да ходя при счетоводител също ме посъветва. Евала му казах на този господин! Simple Smile Мисля, че се водеше старши експерт.

И в каква връзка ще подавате образец 1, ако следва да си внасяте само здравни. Това в АЗ много експертни са станали. Освен, ако не сте си регистрирали фирма или се самоосигурявате на друго основание. Само, че точно АЗ пък въобще не са капацитети в това отношение?

# 624
Във връзка, че си плащам и социалните осигуровки. Т.е., самоосигуряващо се физическо лице съм. Но това не беше главната идея, ами детайл. Simple Smile АЗ е съкращение на...?

# 625
  • БГ
Във връзка, че си плащам и социалните осигуровки. Т.е., самоосигуряващо се физическо лице съм. Но това не беше главната идея, ами детайл. Simple Smile АЗ е съкращение на...?

АЗ - Агенция по заетостта.. Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 626
Какво общо има АЗ? Говорим за НАП. Grinning

# 627
  • БГ
Какво общо има АЗ? Говорим за НАП. Grinning
Явно аз не съм ви разбрала. Останах с впечатление, че при прекратяването на "борсата" са ви консултирали какво следва. Не че не е невъзможно, моя опит с тях е по различен. НАП са по склонни на консултации. 

# 628
Ами, говорехме за Декларация 7, която се взима и подава в НАП, и срока за подаването й, понеже от там не са дали пълни указания за подаването й. Simple Smile

В АЗ най-много да препратят до НОИ за подобни въпроси. А, от НОИ вече препращат към НАП. Simple Smile

# 629
Добре де, нали си безработен, някои, като мен, си нямат и половинки. Откъде ще вземеш пари за осигуровки.
Ми правилно, плащаш си за преглед на свободен прием, времето не ти се счита за пенсия.

Общи условия

Активация на акаунт