Загуба на обонянието

• 1 077
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте,

От няколко години имам сериозни проблеми с обонянието. Първоначално симптомите започнаха със запушване на дясната ноздра, което и до сега не се е възстановило. Постепенно започна и загубата на обонянието, и вече от доста време не мога да разграничавам каквато и да е миризма - била тя лоша или хубава. Много рядко усещам аромати и то ако са много силни. Започвам да се притеснявам за това състояние. Ако някой е бил в подобно състояние и може да помогне със съвет  Hug Благодаря

# 1
  • над кукувичето гнездо
На ваше място бих се консултирала с УНГ, а при нужда и с невролог.

# 2
Здравейте Simple Smile Влязох, за да Ви отговоря, тъй като и аз съм в подобно състояние.
1) Отидете на алерголог, да Ви тестват за (дихателни) алергии.
2) Преглед при УНГ вероятно ще открие полипи в носа (съдя от личен опит). Много е възможно/вероятно да Ви говорят за операция за премахване на полипите - по мое лично мнение, това не е добър вариант, защото едно, че е неприятна процедура, но след време полипите (особено на алергична основа) се връщат в 90% от случаите. Т.е премахване без лечение на алергията няма да доведе до нищо.
3) Правите ли някакви, подобни на алергични, реакции към аспирин/аналгин и други нестероидни противовъзпалителни средства - кихане, затруднено дишане, "свиркане" и хрипове в гърдите, ускорен пулс, зачервявания, сълзене от очите, хрема? Ако да - не забравяйте да го споменете на алерголога си!
4) Отново мое лично мнение - възможно е да Ви изпишат кортикостероидни спрейчета за нос за овладяване на симптомите, а дори и инхалаторни кортикостероиди. Аз лично не можах да се примиря със страничните ефекти на кортикостероидите, и то за цял живот занапред, но това е личен избор.
Ако споделите резултатите от прегледите и се окаже, че се налага, бих могла да Ви препоръчам лекар, който ще направи възможното да Ви лекува без кортикостероиди. Ако се стигне дотам изобщо Simple Smile Късмет и стискам палци! Simple Smile

# 3
Много благодаря за отговора. Вие полипи ли сте имали и дали сте си правили операция. Знам, че трябва да отида на УНГ, но все ми се струва, както и Вие писахте , че просто ще ми изпишат спрей за нос . Правили ли сте някакво алтернативно лечение.

# 4
Да, аз съм с полипоза. Не, не съм се оперирала и не го обмислям засега като вариант. Алтернативно лечение на алергия (каквато може да е причината) не съм правила и не препоръчвам. Ако питате за алтернатива на кортикостероидите - да, такива има, но пак са лекарства, а не билки/хомеопатия. Препоръчвам Ви обаче по-скоро да се насочите към алерголог, за да се провери това ли е причината и да започнете лечение, защото нещата няма да стават по-добре, а само по-зле!

Общи условия

Активация на акаунт