За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 61

• 41 516
  • 753
  •   1
Отговори
# 90
Бе то и аз имах една приятелка от детството, която в 5-ти клас някъде ми сподели, че още си смуче палеца, за да заспи.

# 91
На една лекция детски стоматолог обясни на въпрос от публиката, че смучене на биберон (или залъгалка, кой, както я нарича) или пръст е притеснително след двугодишна възраст (по - трудно се отучва) и ако е продължило дълго след това. Може да доведе до отворена захапка (т.е. не винаги), която е много мъчителна за лечение. Затова стоматологът посъветва до 3-годишна възраст да се премахне този навик, за да не се навреди на детето.

# 92
  • София
Моето момиче просмука биба на 2,5 месеца. Ползваме я само за спане. Отказа всички силиконови. Справих се, макар и трудно отначало с каучукова. А това за меда и захарта изобщо не е добра идея, попарки с вино, корички хляб и подобни щуротии също. Ако не се лъжа алергени от сорта на мед се дават на много по-късен етап, може би след годинка.

# 93
А кога според Вас е нормално, да започне да се отучва бебето от залъгалката?

# 94
Критерият при захранване е не анемията, а алергиите.

Само не прави тази грешка - биба с мед и захар.. че не знам виждаля ли си 3 гд. дете с  кариеси по предните зъби.

Специално от меда кариесът е най-малкият евентуален проблем според мен.

# 95
2. Сериозно ли питаш това??? Едно е бебе да направи някакво обривче от определена храна, ама не искам да ти кажа какво може да стане ако направи алергия към меда.
Алергията към меда е най-малкият проблем. Огромният проблем и риск за живота на бебето е, че е възможно медът да е заразен със спори на ботулиновата бактерия, а токсините, които отделя са смъртоносни. Бебетата под годинка не могат да се справят с тези бактерии. Прочетете за ботулизма и пак си помислете ще давате ли мед на бебета, ще слушате ли лели, баби и учинайки или ще обърнете внимание на препоръките на СЗО и други авторитети.
http://www.puls.bg/health/inquisitive/news_7449.html

И аз честно казано не искам да я уча на биберон, защото знам, че после може да е много трудно отучването, но мъжа ми настоява.
А какви са аргументите му? Защото аз не мога да се сетя за нито едно супер голямо предимство и полза от биберона, че чак да се чудя как да го пробутам на детето си. И моят син не искаше биберон, предложих му няколко модела, не ги пожела, толкоз. Да му го бутам в устата, особено пък овалян в захар и прочее и през ум не ми е минало, то просто е безумно.
Ако не можеше свекърва ми да успокои дъщеря ми, това беше единственият начин да й затвори устата, ама буквално. Детето още първите дни го плюеше като усети, че не пуска мляко, а тя пак й го бута в устата. Като й направих забележка, “Ама ти защо не искаш да я свикваш на беберон?!?” Triumph

# 96
Мами имам два въпроса :
1. Колко дни кървя пъпчето след като падна при вас?
2. Тъй като искам да науча бебето на биберон, защото понякога много плаче, а всички ми казват да го натопя в мед или захар Expressionless което на мен ми се струва брутално да давам на няма и едномесечно бебе захар... Какви други варианти мога да опитам? 3 различни биберона пробваме до сега.

Когато моето бебе имаше колики(ура! отмина тоя период) забелязах, че в момент на спазъм(свиванията) пие вода и захапва  настървено биберонката. Вода не обичаше, може би и сега я недолюбва. Но когато имаше колики пиеше, много! Това са лични мои наблюдения и размишления.
Оттук следва да ти предложа да опиташ да даваш бибата, когато плаче от колики, опитай не пречи   Smirk

# 97
Моята е на 1,5 г. и още се смуче бибата преди сън. Ще ми се да я махаме, обаче е толкова свикнала, че не знам как ще стане. Но като избият последните 6 зъба ще действам, няма да се мотам повече.

# 98
  • София
Моята щерка беше с кариеси на предните зъби точно от залъгалка с мед.

# 99
  • София
Идвам с въпрос за висока температура. Днес малкия - 2г 3м, беше на преглед и ЛЛ каза вирусно заболяване. Сутринта имаше 39.2 - дадох нурофен и спадна за около час. Сега се събуди от сън с точно 40гр. Дадох 8к хексалгин (от 3-10к за 1-3г пише) но вече един час след приема темп е 39.5... Не трябва ли да спадне повече? И по-бързо? Не се е изпотил или нещо. За първи път ми вдига толкова висока темп. ЛЛ не вдига, разбира се. Притеснявам се адекватно ли седя и чакам тук вече час и отгоре - да дам ли нещо друго? Да го закарам ли на лекар?

# 100
  • София
Червенорозка, моето мнение е, че задължително трябва да го види лекар, но твърде дълго време е с тази висока температура.Защо не опиташ да я понижиш с равни части оцет и вода. Компресчета на челцето и на китките и чорапки напоени в разтвора и изстискани.

# 101
  • София
Понеже не съм давала Хексалгин се чудех, колко ли време отнема за да подейства, но едва ли е час и отгоре. Ще пробвам компреси с оцет, благодаря, и след малко май ще го заведа да го видят.

# 102
  • Стара Загора
Не е проблем нито палеца, нито бибата, проблем е кога ще ги откажат. Аз съм си смукала пръст до 14 годишна. И после пак съм се намирала несъзнателно нощем така, щетите по зъбита ми няма да ги коментирам. Нали, ако попитате майка ми, отговора е "гени" Grinning
Но виждам и деца на по 3-4 с биберони, което не е особено полезно за захапката. Смятам че до към 2 годинки трябва да се започне да се действа с отучването.

# 103
Понеже не съм давала Хексалгин се чудех, колко ли време отнема за да подейства, но едва ли е час и отгоре. Ще пробвам компреси с оцет, благодаря, и след малко май ще го заведа да го видят.

Важното е да започне да спада, макар и бавно и по малко. Ако много се задържи високата температура можеш да прибегнеш и до свещички.

# 104
Някой някъде питаше за дрешките Бенетон, да идват умалени и то много.

Кариесите при малко дете са нещо страховито, повярвайте ми.
Болят го зъбките и се намира много трудно зъболекар. Отделно малко да поотраснат и децата му се подиграват заради черните предни зъбки и то не смее да се усмихва и не говори, за да не му се виждат!

Последно за температура за новородено какво лекарство да купя предварително да имам?

Общи условия

Активация на акаунт