За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 61

• 41 518
  • 753
  •   1
Отговори
# 75
Не можем да бъдем сигурни, че днешният модел за захранване няма да бъде отречен след 20 години.
Отново казвам, ако бебето проявява интерес към храната на възрастните, било то и под шестмесечна възраст, според мен може да се започне.
Отделно, всеки родител сам преценява как да отглежда детето си.

# 76
Ако кърмех щях да чакам да стане на 5.5 - 6 месеца и тогава да започна със захранването.
Но малкия е на АМ и прецених, че на 5 месеца е съвсем в реда на нещата.
Струва ми се обаче, че поизбързах, можеше поне седмица-две още да изчакам. То беше сърдене, мрънкане, рев, плюене първите няколко дни и точно като щях да се отказвам и да отлагам, той пък взе да хапва по мъничко и съответно продължих.

# 77
Crossfade, аз не питам дали да й дам мед или захар, напротив - искам да го избегна това преди свекърва ми да направи тази глупост... Не знам защо си мислят, че те могат по-добре да отгледат моето дете и само ме изнервят с бабешките си съвети. И аз честно казано не искам да я уча на биберон, защото знам, че после може да е много трудно отучването, но мъжа ми настоява.

# 78
Coelum, така е, ако има интерес към храната може и да не се чакат заветните 6 м. Затова и се дава интервал за въвеждане на твърди храни 4-6 месеца. На 2-3 месеца обаче не е много вероятно да се случи и негативите биха били много повече.

# 79
  • Варна
2. Сериозно ли питаш това??? Едно е бебе да направи някакво обривче от определена храна, ама не искам да ти кажа какво може да стане ако направи алергия към меда.
Алергията към меда е най-малкият проблем. Огромният проблем и риск за живота на бебето е, че е възможно медът да е заразен със спори на ботулиновата бактерия, а токсините, които отделя са смъртоносни. Бебетата под годинка не могат да се справят с тези бактерии. Прочетете за ботулизма и пак си помислете ще давате ли мед на бебета, ще слушате ли лели, баби и учинайки или ще обърнете внимание на препоръките на СЗО и други авторитети.
http://www.puls.bg/health/inquisitive/news_7449.html

И аз честно казано не искам да я уча на биберон, защото знам, че после може да е много трудно отучването, но мъжа ми настоява.
А какви са аргументите му? Защото аз не мога да се сетя за нито едно супер голямо предимство и полза от биберона, че чак да се чудя как да го пробутам на детето си. И моят син не искаше биберон, предложих му няколко модела, не ги пожела, толкоз. Да му го бутам в устата, особено пък овалян в захар и прочее и през ум не ми е минало, то просто е безумно.

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 09:21 от Месечинка виторога

# 80
Coelum, така е, ако има интерес към храната може и да не се чакат заветните 6 м. Затова и се дава интервал за въвеждане на твърди храни 4-6 месеца. На 2-3 месеца обаче не е много вероятно да се случи и негативите биха били много повече.
Съгласна съм. Това исках да кажа и в по - горния пост.
Вметката за захранването на децата на моята възраст беше, че не е сигурно колко е вредно по - ранното захранване.
За здрав зъбен емайл има много фактори-пренатален, колко захар и въглехидрати се употребява, устната хигиена, ген. Но това е за друга тема.
Аз лично съм против употребата на захар от деца, но има родители, за които това не е проблем.

# 81
До момента моите лични наблюдения върху бебе без биба и бебе с биба са в полза на бибата: по-лесно заспиване и съответно приучване са заспива бебето само, възможност през нощта да замени храненето за успокоение, прекратява рева преди разходка, докато се обувам. Не знам как е с отучването, но едва ли ще е по-зле от отказването от палеца на голямата. Не знам дали има връзка между липсата на биба и палеца, но точно 4 години се борихме с палец и дерматит от смукане. Плюс шини последната година. Предполагам и това обяснява защо бях толкова настоятелна бебето да приеме биберон.

# 82
  • Велико Търново
Преди време се бях консултирала със стоматолог точно по въпроса за биба или пръст - отговорът беше категоричен - по добре биба която трудно ще бъде махната на по-късен етап, отколкото пръст който ще доведе до скоби или шини когато порасне. Със сигурност има и други позиции по въпроса, но аз лично , намирам за по-добра алтернатива бибата.

# 83
Боже, аз се направо се родих откакто малкия просмука бибата. Абсолютно съгласна с всичко написано от Попи.

# 84
  • Варна
Интересен ми е аргументът в полза на приучване към биберона дори с цената на овалване във вредната захар или направо опасния за живота мед!
Отделно от това ако си смуче пръстите да пробваш да ги замениш с биберон разбирам. Но има деца, които просто НЕ приемат залъгалките и толкоз. Синът ми беше такъв, племенницата ми също, децата на приятелките ми също. Нито едно от тях не съм видяла с биберон. Моят син започна да си смуче пръста, когато го отбих. Един месец смука палците яко. После започна да ги смуче преди заспиване или ако е тъжен. Отучи се сам преди година и половина-две. Няма никакъв проблем със зъби, захапка, дерматити и т.н. Племенницата ми също, тя се отучи от палеца на 3 години някъде.

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 10:09 от Месечинка виторога

# 85
Ми не знам и аз съм смукала палец и за 25 години съм имала само един кариес и то на млечен зъб, който падна естествено, а зъбите ми са по-прави от на сестра ми, която си смучеше бибата до 3 години. С другите плюсове съм склонна да се съглася.

# 86
  • София
Моята така и не прие залъгалките. Не знам защо изборът е между пръст и залъгалка? Моята не си смуче пръстите. Аз не харесвам залъгалките и се радвам, че моята не ги искаше. Много ми е странно като видя дете над година и половина със залъгалка. Не ми изглежда никак добре, но това си е мое мнение.

# 87
Не е избор на всяка цена, разбира се, но достатъчно често се случва бебетата да засмучат нещо за успокоение - палец, одеалце и т.н. Идеалният вариант е без биба и без палец. Иначе и на мен дете с биба не ми харесва, както и 2 годишно с памперс. Ама някой път трудно се получава отвикването. Щом в първи клас не си скатават по някоя биба в несесера с моливите, значи всичко е наред. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 88
  • Варна
Щом в първи клас не си скатават по някоя биба в несесера с моливите, значи всичко е наред. Stuck Out Tongue Winking Eye
Ох, направо си го представих Joy

# 89
  • София
Преди месец имаше една мама в темата за отказване от биберон, чието дете е ползвало залъгалка до 8 години. Случаи всякакво има.

Общи условия

Активация на акаунт