За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 76 531
  • 729
  •   1
Отговори
# 75
Биляна, ако са готови блатове, тип пандишпан, може да разбиеш една течна сметана, да смесиш с маскарпоне, закв. сметана, топено сирене - каквото ви е вкусно у вас, и отгоре ягодки на филийки или половинки. Хем сезонно, хем лесно, хем вкусно. Simple Smile

Да, такова е. Тип пандишпан малко. Такова с маскарпоне направих за Цветница, сега за Великден още един ще спретна, но ще опитам някакъв друг крем.

Ама нещо не мога да се сетя. Трябва да занеса на едно място, дето се съмнявам, че ще оценят маскарпонето, сметана и т. н. Та си мисля дали да не го намажа с крем направен от закв. сметана и течен шоколад...
Или нещо, да не хабя скъпи продукти, защото май сладкиши няма кой да ми оцени, а трябва да занеса .

# 76
  • München, Deutschland
Да. Друго, което ти предлагам, е ганаш. Разтапяш шоколад и течна сметана на котлона (внимавай да не загори, аз го правя на котлона, без водна баня, но внимавам), може и няколко вида шоколад да смесиш. Ако ти е много обикновено само шоколад, добави вътре лешници, бадеми, орехи, ядки някакви...
А, да, съотношението за ганаша - аз правя на око, но за 100г шоколад, за да остане твърдо, слагам около 30мл течна сметана. 50мл вече ще стане твърде течно, по-скоро за заливка отгоре, но не и за крем.

# 77
chrissy, благодаря! Да, и ядки имам - орехи и малко бадеми, но ми се струва много сложно. Няма ли да се пресече сметаната?
Ох, как ме няма в сладкишите...
Превъзходно правя само този с майонезата на Сладка хапка, но вече се изчерпа, все с него да се "представям".  Embarassed

# 78
  • München, Deutschland
Попринцип не би трябвало да се пресече, но ми се е случвало 1-2 пъти, ако не бъркам или ако ми е много стара сметаната.

Не намирам рецепта за ганаш точно, но в тортената библиотека имаше. Може да се добави и масло към него.

Копирам ти и нещо на Лабрекс, но ми се струва, че ще е по-меко:

Шоколадов мус (Olimpia(Скарлет)

200гр Филаделфия
150гр готварски шоколад+25гр масло(разтопено на микровеле)
500мл сладкарска сметана
Разтопения шоколад се прибавя към сиренето Филаделфия и добре се разбива, после към тази смес се прибавя и вече разбитата сметана. Получи се много хубав шоколадов мус (едва го опазих от децата..)

Аз пък от мен си едва го опазих........ Embarassed Heart Eyes

Цитат на: raja_nikol в сб, 07 яну 2012, 12:44

Лабрекс, с миксер ли се разбива Филаделфията? Шоколада още топъл ли се смесва с нея?

raja_nikol,  с миксер разбивах, шоколадово-маслената смес може да е била леко топла, не помня да съм чакала специално да изстива. Просто аз разтопявам в микровълновата, врътвам малко, разбърквам с лъжица, пак врътвам и разбърквам, докато се разтопи. Ако ти е гореща сместа, по-добре я охлади леко, но да не стегне все пак. Peace
За сметаната ми се върти в главата като че ли Хопла ползвах.... newsm78, дано не бъркам, но точно помня, че получената смес ми се стори вълшебна! Heart Eyes Grinning

# 79
Билянче аз правя крем за  торта от 400 гр. течен шоколад и 400 гр. заквасена сметана. Разбиват се до гладка еднородна смес. Хем вкусно, хем лесно. Ръсваш от горе и малко ядки и готово.  Grinning

# 80
А ако добавиш и две-три лъжици фъстъчено масло, става супер вкуснотия.

# 81
Златни сте!  bouquet Heart Eyes Hug

Билянче аз правя крем за  торта от 400 гр. течен шоколад и 400 гр. заквасена сметана. Разбиват се до гладка еднородна смес. Хем вкусно, хем лесно. Ръсваш от горе и малко ядки и готово.  Grinning

Това плюс малко фъстъчено масло, мнооого ми допада. И като наредя отгоре ягодки - чудно!
Обаче Viki_kati 2, тия пропорции са ти за цяла торта, аз трябва да ги намаля на половина само за едно намазване отгоре, нали? 200/200 гр. плюс две л. ф. масло?

Последна редакция: вт, 03 апр 2018, 13:23 от Билян@

# 82
Билян@, това за хората, на които носиш,  наистина е важно Simple Smile  последната правена от мен торта, която занесох на село при мамини беше с ганаш + маскарпоне, младата част от родата много хареса, но мама каза, че и е много тежка тая торта. От тогава нося готова, обикновена от сладкарница, с крем, който ухае на промишлен маргарин Simple Smile ама за нея е "екстра".
Много вкусен и бърз крем също е 1 кутия дулсе де лече, разбъркана с 2 кутии крема сирене. Simple Smile

# 83
  • софия
Здравейте, някой може ли да ми даде рецепта за сполучлива крем-супа с тиквички? Имам една останала тиквичка и се сетих че преди време бях яла една много вкусна крем супа, но не знам рецептата.

# 84
А, Пепи, как ме разбра, Hug години наред нося разни скъпи неща , с рецепти от тук, от вас. Свекър ми само ми оценява сладкишите, защото той яде сладко. Ама на човек на 80+ непознатите продукти като маскарпоне, рикота, опитва и до тук. Не са по вкуса са му.

Радва се човекът на най - обикновен хубав шоколад, а и ягоди няма да си купи.... Та затова ми се ще да го зарадвам с нещо, дето да му хареса. А не после кучето да яде сладкиш с маскарпоне.  Shocked
За това и визирах сладкиша на сладка хапка, мноого го харесва, но свеки вече и тя е спец.

За младите има отделно, тях не ги мисля, а те ще завъртят за малко.

# 85
Здравейте, някой може ли да ми даде рецепта за сполучлива крем-супа с тиквички? Имам една останала тиквичка и се сетих че преди време бях яла една много вкусна крем супа, но не знам рецептата.

малка супа ще направиш, ето ти люимата ни крем супа от тиквички, една година ударно ядат Sweat Smile преди малко едното дете си поръча пак http://pep-4o.blogspot.bg/2017/06/blog-post_8.html

# 86
На супа от коприва каква застройка й върви най-много? Или да я оставя бистра и като е готова да добавя няколко лъжици кисело мляко?  newsm78

# 87
На супа от коприва каква застройка й върви най-много? Или да я оставя бистра и като е готова да добавя няколко лъжици кисело мляко?  newsm78
Лично аз правя застройка от 1-2 жълтъка и няколко лъжици кисело мляко.
Отделно при сервиране натрошено сирене в купичките.
Ако е крем супата я сервирам със заквасена сметана .

# 88
На супа от коприва каква застройка й върви най-много? Или да я оставя бистра и като е готова да добавя няколко лъжици кисело мляко?  newsm78
Лично аз правя застройка от 1-2 жълтъка и няколко лъжици кисело мляко.
Отделно при сервиране натрошено сирене в купичките.
Ако е крем супата я сервирам със заквасена сметана .

lady_gothic,  bouquet Ще бъде само супа, не крем. А който иска може да си добави и сметана, винаги имаме в къщи, че обичаме да си я хапваме с лъжицата...  Flutter

Допълвам си поста с друго питане. Мляко с ориз имам заявка да направя. Но не съм правила повече от 10 години /просто не искат да го ядат/. Моля за изпитана рецепта с точните пропорции, колкото и да е лесен десерт  Hug

Последна редакция: вт, 03 апр 2018, 15:36 от beauty_magnolia

# 89
  • София
Здравейте,

как да направя лазанята, че да не ми става жилава? Изобщо не ми се получава. Нещо корите обработват ли се предварително?

Flowers Hibiscus

Общи условия

Активация на акаунт