За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 76 755
  • 729
  •   1
Отговори
# 510
А някой може ли да ми предложи рецепта за баварски крем? Пробвах една от нета (даже беше видео рецепта). Нищо не направих. Уж не съм пишман готвачка, но не ми се получи. Пресякох жълъците, тръгнах да прецеждам, цедката се задръсти. Прецедих нещо там, но изглеждаше като вода в крайна сметка.

Понеже го искам по-гъстичък, може и желатин да сложа. Всъщност не мога да се сетя къде прецаках крема който пробвах - желатина ли се пресече, яйцата ли.....Нещо се обърка.

# 511
Благодаря момичета  Hug
Точно италианско е шкембето.Аз го варих, то се стопи и единия килограм стана на 2 шепички.Изяде се ,но ще знам за друг път направо да го готвя.

# 512
А някой може ли да ми предложи рецепта за баварски крем? Пробвах една от нета (даже беше видео рецепта). Нищо не направих. Уж не съм пишман готвачка, но не ми се получи. Пресякох жълъците, тръгнах да прецеждам, цедката се задръсти. Прецедих нещо там, но изглеждаше като вода в крайна сметка.

Понеже го искам по-гъстичък, може и желатин да сложа. Всъщност не мога да се сетя къде прецаках крема който пробвах - желатина ли се пресече, яйцата ли.....Нещо се обърка.

Доколкото знам - Яйцата не трябва да са от хладилника, млякото не трябва да е вряло, когато се смесват.

# 513
хм, аз уж гледах видео рецептата и следвах каквото правят там. Толкова лесно изглеждаше, но явно не е.

# 514
  • София
Имам един "агнешки" въпрос.
В момента се занимавам с миене и почистване на вътрешностите на едно домашно агне. В скрит текст слагам снимка на едно нещо, което е част от торбичката с черва и шкембе.  Моля виq кажете ми какво е това и да го запазвам ли, яде ли се или да го изхвърля.
П.П. Снимката е леко страскаща, отваряйте на собствена отговорност Wink

Скрит текст:

# 515
  • Варна
И аз за агнешки въпроси. Някой ще ми пусне ли изпитана рецепта за дроб сърма? Защо навсякъде в нета чета, че на чаша ориз слагат 2 чаши вода/бульон? Това е ужасно малко според мен, ориза винаги го правя с вода в съотношение 1:4. Пропускам ли нещо, действително ли да сложа толкова малко вода или да си действам според моя опит?

# 516
Онна, това нещо ние го слагаме в супата или в дроб сърмата.... май се казва момици, като не гарантирам за името. Мъжлето онзи ден дори си купи цял пакет от него, сварих,  разпределих в купички и добавям към супата.

Месечинке, дроб сърма, правя 1:3, но аз така си правя и "нормалния" ориз с пилешко,  свинско....1:2 е твърде малко вода и според мен.
П.п сега видях, че питаш за рецепта - в тавата слагам нарязан наситно лук, 1 ч.ч ориз, 6с.л олио, сол, черен пипер, джоджен, магданоз, малко дивесил,  3 ч вода, дреболиите ..понякога слагам пресен чесън 1 стрък и малко червен пипер.

Последна редакция: сб, 05 май 2018, 11:57 от polly

# 517
  • Варна
Благодаря Hug

# 518
  • София
Много благодаря, поли! Прибирам ги значи и тях.
А така цяло ли се слага или се вадят само твърдичките топчета (сигурно това са момиците?)

# 519
Цялото го варя и след сваряване нарязвам.

# 520
  • Русе
И аз за агнешки въпроси. Някой ще ми пусне ли изпитана рецепта за дроб сърма? Защо навсякъде в нета чета, че на чаша ориз слагат 2 чаши вода/бульон? Това е ужасно малко според мен, ориза винаги го правя с вода в съотношение 1:4. Пропускам ли нещо, действително ли да сложа толкова малко вода или да си действам според моя опит?

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/05/blog-post_2.html

# 521
А, по-принцип дроб сърмата би трябвало да се направи на топки, които се увиват в булото на агнето....поне мама така ме е учила,  но когато бързаме или нямаме було, си я правим по мързеливия начин...понякога правим и заливка от 2-3 яйца и чаша прясно мляко. Като цяло - дроб сърма правим по поръчка на клиента 😂, ако домашните искат заливка, правим, ако не искат - няма...

# 522
  • под тепетата
 Onna-bugeisha ,според мен това е було с момици. Булото както са казали е за увиване на сармата. На мен обаче ми идва много мазно, за това си я правя със заливка - кисело мляко и яйце,сол.
 Месечинке, сварявам комплекта в подсолена вода и нарязвам на дребно. Запържвам бялата част на зелен лук, ориз, , слагам дреболиите, зелената част на лука,1-2 домата ( по рецепта се нареждат на филийки) доливам половината от бульон 1:3, черен пипер,  джоджен. Клоква 2-3 минути .Прехвърлям в намазнена  тава, доливам останалия бульон и запичам . Заливката я казах по-горе.

# 523
  • София
Имам един "агнешки" въпрос.
В момента се занимавам с миене и почистване на вътрешностите на едно домашно агне. В скрит текст слагам снимка на едно нещо, което е част от торбичката с черва и шкембе.  Моля виq кажете ми какво е това и.......................
Това е т. нар. було, запази го и когато приготвяш дроб-сарма го метни отгоре в/у сармата, независимо дали ще е приготвена та топки или изцяло в тавичка. Нищо не се вади, цяло го поставяш. Аз не го харесвам и го хвърлям, ама тайно го хвърлям, и ако ме питат - нямало е.  Wink

# 524
  • София
Моля ви за съвет как да постъпя. Утре към 10 часа трябва да имам изпечено агнешко - 2 агнешки бутчета (около 4 кг са може би). Ще се получи ли добре ако го сложа във фурната тази вечер на ниска температура - 100-120 градуса и утре сутринта го дозапека за час и нещо на 200 градуса например?

Общи условия

Активация на акаунт