Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 2

• 56 850
  • 729
  •   1
Отговори
# 510
Много сложна ситуация. Най-чистия вариант е по някакъв начин или да почне работа по-рано или да приключи предходната по-късно. Миналата година, моя колежка се върна  на работа от майчинство деня след класирането на дъщеря й. Съответно вече документите й бяха различни, от градината отказаха записване на детето. Бяха големи разправии и жалби, и накрая записаха детето на второ класиране.
Че аз като бях по майчинство също си имах точката. Условието е щом детето е прето в ДГ майката да се върне на работа, иначе има опасност да връща на НОИ пари. Филмирате се за излишни неща, а подминавате без емоции основния проблем - че няма места за децата ни. Това някак си го приемате за нормално. Никой няма да откаже записване на дете, защото баща му е няколко дни у дома, понеже сменя работа....А и първо нека приемат детето.... Завиждам на оптимизма ви. И къде ги тези социални места, дето ги чакате да се прехвърлят за второ класиране? Къде се очаква да останат каквито и да било свобофни места, че да ида и аз там...

# 511
Нямах това в предвид. По време на класирането тя отбелязва, че е в отпуск за гледаме на дете. След това обаче,  носи документ, че работи, а не е отпуск. За това беше проблема.
Това наистина ли е така? Естествено, че от май до септември може да съм се върнала на работа, що за простотия?! Не ми се вярва да има такъв парадокс? Или може би трябва да се върна на рбота и после пак да изляза в отпуск за записването и после пак да се върна на работа. Пълен абсурд...

# 512
  • Sofia
Че аз като бях по майчинство също си имах точката. Условието е щом детето е прето в ДГ майката да се върне на работа, иначе има опасност да връща на НОИ пари. Филмирате се за излишни неща, ...
Не е така, ако документите не са изрядни и не отговарят на информацията, въведена  в ИСОДЗ, директорките ще откажат записване. Не омаловажавайте този факт.
По време на класирането тя отбелязва, че е в отпуск за гледаме на дете. След това обаче,  носи документ, че работи, а не е отпуск. За това беше проблема.
Това наистина ли е така? Естествено, че от май до септември може да съм се върнала на работа, що за простотия?! Не ми се вярва да има такъв парадокс?
Тук не става въпрос за смяна на статуса от май до септември, а каква информация е въведена в профила и какъв документ е издал работодателят (всичко се случва през май месец, от преди класирането до записването).

# 513
Нямах това в предвид. По време на класирането тя отбелязва, че е в отпуск за гледаме на дете. След това обаче,  носи документ, че работи, а не е отпуск. За това беше проблема.
Това наистина ли е така? Естествено, че от май до септември може да съм се върнала на работа, що за простотия?! Не ми се вярва да има такъв парадокс? Или може би трябва да се върна на рбота и после пак да изляза в отпуск за записването и после пак да се върна на работа. Пълен абсурд...
Не говоря за това. Детето го приемат на 10.05. Майката е в отпуск по майчинство, съответно това пише в системата. На 12.05 тя се връща на работа. На 15.05 отива да запише детето на ясла, директорката не го записва, понеже носи документ, че работи, а не е отпуска. Майката е коректна, защото реално по време на класирането тя е била отпуск за гледане на дете, сега вече не е. Но директорката държи да й дадат документите описани в системата.

# 514
  • София
И къде ги тези социални места, дето ги чакате да се прехвърлят за второ класиране? Къде се очаква да останат каквито и да било свобофни места, че да ида и аз там...
Свободни места от социалната опашка, ако се запазят днешните списъци, има в 21 СУ Христо Ботев в Лозенец(предучилищна група 2013 набор). При десет места на общата опашка, трите места от социалната, които остават са си важни.

Писалите до ИСОДЗ,  получихте ли адекватен отговор? При мен отговороте са копи пейст от Въпроси и отговори, въпреки че въпроса ми е именно за противоречие в информацията изнесена точно във секцията Въпроси и отговори. Имам чувство, че си пиша с машина. Зададох си въпроса трети път, дано получа отговор. На кого друг да пиша, за да ми се отговори конкретно?

# 515
И къде ги тези социални места, дето ги чакате да се прехвърлят за второ класиране? Къде се очаква да останат каквито и да било свобофни места, че да ида и аз там...
Свободни места от социалната опашка, ако се запазят днешните списъци, има в 21 СУ Христо Ботев в Лозенец(предучилищна група 2013 набор). При десет места на общата опашка, трите места от социалната, които остават са си важни.

Писалите до ИСОДЗ,  получихте ли адекватен отговор? При мен отговороте са копи пейст от Въпроси и отговори, въпреки че въпроса ми е именно за противоречие в информацията изнесена точно във секцията Въпроси и отговори. Имам чувство, че си пиша с машина. Зададох си въпроса трети път, дано получа отговор. На кого друг да пиша, за да ми се отговори конкретно?
Не е чувство,машина отговаря Simple Smile

# 516
Новини и съобщения

27.04.2018 Актуализация на свободните места

Във връзка с измененията в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование в ИСОДЗ и ПГУ се извършва актуализация на броя на свободните места в общинските детски градини и подготвителните групи в училищата за прием през новата учебна 2018/2019 година.

# 517
Това значи ли,че ще увеличат с по 2 места групите?Не откривам никаква актуализация засега в моя район.Ако е бот обратната връзка,то той е добре обучен.На мен надълго и нашироко ми обясньва как имали план на актуализация на документите в системата,т.е адекватен е за бот,но не върши работа.

# 518
Това според мен е само за децата, които са предучилищна, т.е. ще тръгват в първи клас следващата година. Поправете ме ако греша!

# 519
  • София
Да, аз видях вече разлика в една ПГ, защото следя ПГ в училищата.

# 520
По искане на директорите увеличаваме свободните места за следващото класиране (28.04.2018 г.) в следните градини:

ДГ №81 Лилия (с яслени групи)
Набор 2017: 5 места по хронични заболявания.
ДГ №184 Мечо Пух (с яслени групи)
Набор 2015: 3 места по хронични заболявания.
ДГ №36 Пеперуда (с яслени групи)
Набор 2017: 6 места по общ ред.
ДГ №1 (с яслени групи)
Набор 2016: 2 места по общ ред.

# 521
  • София
Здравейте ,
Какъв е срока на валидност на протокола ЛКК за ХЗ и дали може да се ползва и другата година за кандидатстване ?
Благодаря за отговорите

# 522
Здравейте ,
Какъв е срока на валидност на протокола ЛКК за ХЗ и дали може да се ползва и другата година за кандидатстване ?
Благодаря за отговорите
6 месеца е валидността на протокола.

# 523
Здравейте,мами.Днес,докато се разхождах с малкия,изведнъж се сетих за нещо и не знам какво точно да направя.Ситуацията е следната.Малкият кандидатства за ясла.Класирането излиза на 11 май.В профила в системата съм подала информация за местоработата на мен и баща му.ОБАЧЕ...Баща му е в предизвестие.Девети май е последният му работен ден,а на новата работа започва на 21 май.Това време от 9-21 той се води НИКЪДЕ.И сега аз какво да правя?Каква информация да подам в системата?И ако приемат детето какви документи ще трябват за баща му?Никакви?

Здравейте,и аз да се изкажа по въпроса,като не претендирам да е достоверен отговор-просто мнение.
Моето мнение е,че 1 т. по този критерий се дава на всеки родител,защото по този начин се пресяват децата,чийто родители работят,а не са безработни,т.е. няма кой да ги гледа(визирайки само родителите) и затова детето има нужда от място в ясла/градина повече от това дете,чийто родител/родители са безработни и могат да го гледат вкъщи.Затова си мисля,че ако в системата подадете информацията за новата работа и при евентуално записване занесете бележка от новия работодател,която да отговаря на подадената,не би трябвало да има проблем,защото реално бащата покрива изискването-работи и не би могъл да си гледа детето.
Пак казвам-само лично мнение,най-добре е да се пита системата за обратна връзка,като според мен там не отговаря бот,ами реален човек.Няма как на различните въпроси,които съм задавала да ми се отговаря с адекватни отговори,които не са копирани части от раздел Въпроси и отговори.

# 524
  • Sofia
Класирането излиза на 11 май.В профила в системата съм подала информация за местоработата на мен и баща му.ОБАЧЕ...Баща му е в предизвестие.Девети май е последният му работен ден,а на новата работа започва на 21 май.Това време от 9-21 той се води НИКЪДЕ.И сега аз какво да правя?Каква информация да подам в системата?
Здравейте,и аз да се изкажа по въпроса,като не претендирам да е достоверен отговор-просто мнение.
Моето мнение е,че 1 т. по този критерий се дава на всеки родител,защото по този начин се пресяват децата,чийто родители работят,а не са безработни,т.е. няма кой да ги гледа(визирайки само родителите) и затова детето има нужда от място в ясла/градина повече от това дете,чийто родител/родители са безработни и могат да го гледат вкъщи.Затова си мисля,че ако в системата подадете информацията за новата работа и при евентуално записване занесете бележка от новия работодател,която да отговаря на подадената,не би трябвало да има проблем,защото реално бащата покрива изискването-работи и не би могъл да си гледа детето.
Такава е и моята логика. Но нещо започнах да се колебая, заради предишните коментари.
НО все пак... чета, чета, и никъде не намирам изискване родителят да е на трудов договор по време на класирането. Преди класирането само се заявява даден критерий, който после при записването се доказава. И ако се представи документ, съответстващ на информацията, въведена в ИСОДЗ, не мисля, че ще има проблем, именно защото родителите са представили необходимия документ. Никъде не пише, че се гледа дата, от кога лицето е на трудов договор, трябва само да се докаже че родителят е на работа/не е безработен в момента на доказване на критериите.
Ето какво пише в  "Необходими документи":
Служебна бележка от ... , удостоверяваща, че ... работи по трудово или служебно правоотношение. Служебната бележка трябва да съдържа изх. №, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя. Копие на трудова, служебна или осигурителна книжка, като лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения...
Спомням си, че копието на трудовата книжка го въведоха за да се докаже , че става въпрос за истински трудов договор - по този начин се потвърждава служебната бележка. Искаха да прекратят практиката на фалшивите бележки от "работодател"-приятел.
Също така много по-подозрително би било ако някой е на трудов договор точно до след записването и после е безработен. Отколкото човек, който ще започне работа след класирането, но преди записването.
Не знам, ако греша, моля някой да ми прати линк къде пише, че родителят трябва да е на трудов договор по време на класирането, защото аз наистина не намирам подобно нещо.
Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт