Градинарство – моето хоби 20

• 83 762
  • 766
  •   1
Отговори
# 180
Добри, за феромонните капани не споменах нищо, защото ми обясниха, че за всеки вид пеперуди си имало специфичен феромон, а никой от специалистите, с които говорих, не можа да ми каже конкретен феромон капан с препарат, действащ точно срещу чимшировия молец. Другото, което ми казаха, че те са по-ефективни в затворена среда (оранжерия), а във външна среда не са много ефективни и дори да се намери препарат срещу този молец, при такава инвазия, няма да свърши работа.
Затова те отпаднаха от темата.

Докато за инсектицидните лампи ми казаха, че в оранжерии са ефективни, а във външна среда биха подпомогнали много борбата, като намалят популацията, а и защото ще действат във фазата на пеперуда, когато пръскането не действа, но вероятно няма да спестят пръскането.

# 181
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ей, това ми се видя интересно Simple Smile
"Natural pyrethrin insecticides, extracted from Chrysanthemum and mixed with colza oil"

натурален пиретрин, екстракт от хризантеми... Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 182
  • София
Здравейте, вече втора година поддържам малка градинка пред блока. В края на март засадих един люляк. Напъпи, поразлисти се, но тия жеги просто го скапват. Той е на такова място, че отникъде никаква сянка не му пада и е по цял ден на пек, поливам го сутрин и вечер и ако пропусна веднъж, листенцата му веднага оклюмват. Не ми се мисли какво ще бъде като дойдат истинските жеги през лятото.
Според вас има ли шанс за оцеляване, как да го подсиля, или е нормално първите месеци/година да разчита толкова много на поливане.
Много съм боса в градинарстването.

# 183
  • Между гори и планини
И аз тази пролет засадих люляк. На изток-юг без сянка и поливам през ден. Но почвата е гленеста и задържа влага. Листенцата му са свежи, но не са пораснали... Ще го видим дали ще го бъде, уж лесно се захващал като е с коренче.

# 184
Здравейте, вече втора година поддържам малка градинка пред блока. В края на март засадих един люляк.

Малко късно си го сложила, но предполагам, че ще се прихване с поливане.  Ако  не стане,  подсети ме наесен, ще ти извадя бял с корени. И без това има издънки, с които се боря.
И аз тази пролет засадих люляк. На изток-юг без сянка и поливам през ден. Но почвата е гленеста и задържа влага. Листенцата му са свежи, но не са пораснали... Ще го видим дали ще го бъде, уж лесно се захващал като е с коренче.

Щом листата му са свежи, вероятно вече се е прихванал и е пуснал по-дълбоки корени. Кога го засади?   Люляците сега цъфтят. По-късно започват да развиват нови клонки.

Най-доброто време за храсти и дървета е есента, за да имат време корените да направят калус на раните и напролет да дръпнат с дъждовете. Вторият период е рано напролет, преди да са разлистили - примерно края на февруари. Но с тези откачени зими последните години, направо не зная дали вече важи правилото за първите по-топли дни. Виж как изведнъж от топло става много студено, което пък крие опасност от измръзване за новопосадените. А после изведнъж настъпват летни жеги и те и ги прегарят.
Аз също от години си правя фитнес пред блока  и тази година пролетните цветя и храсти направо препускаха - докато започнат да цъфтят и вече прецъфтяват.  Люляците направо за няколко дни прецъфтяха.

# 185
  • Между гори и планини
Началото на месеца го засадих, ние имахме 40см сняг края на март.
И да - всичко препуска, за отрицателно време цветя цъфнаха и прецъфтяха, овошките също. Трета седмица при нас е много горещо - прогнозата на сателитната ми програма показва 25-28 градуса, но на нашия хълм е по-горещо с 3-4 градуса. За 2 седмици ми поникнаха и картофите и лука. Ние ходим с летни дрехи и обувки (не се оплаквам).

# 186
  • София
Да, и аз сега се убедих, че е по-добре да се сади през есента. Човек се учи...
Иначе ако си спомняте през втората половина на март, когато таман се беше оправило времето и реших, че повече няма да вали сняг и една седмица след като го засадих удари последният кучешки студ и сняг, дето ги нямаше цял зима. Люлякът беше с пъпки и бях сигурна, че ще измръзне, но ето, оцеля от студа. Айде сега явно ще се борим и с жегата.
Diorela, благодаря за предложението, ако не забравя, ще се възползвам като му дойде времето. Simple Smile

# 187
Няма сила на света, която може да умори люляк, дори и бебе, така че не му се бойте. Не мръзне. Само се огледайте наоколо колко много люляци има навсякъде..... Ако мръзнеше, досега да сме забравили как изглежда. Това е един от най-устойчивите "плевели" и след като се завъди няма спасение от него и милионите му издънки. Май само бамбукът е по-опасен хахах

# 188
Aз миналата пролет засадих едно мъничко коренче люляк. Понеже беше наистина малко,го и счупихме,но пак си изкара,дори и от счупеното излизаха листенца. Тази година е вече над метър и се развива много добре. Само не знам кога ще цъфти,но се надявам другата година вече да ме зарадва. Той също е на слънце,но го пази една такава зелена мрежичка,не от най-плътната и му е добре.
Вчера орязахме чемшира и го пръскахме с някакво прахче от агроаптеката,не го запомних. Ще видим дали ще има ефект.

# 189
  • на острова на мечтите

# 190
# 191
  • на пъпа на Златията
.......
Да чукам на дърво , имам чимширчета в къщи ,около 20 ,  а съм много близо до влашко , здравички са за сега.  

Не разчитай, огледай внимателно, казаха ми, че трудно се забелязват гъсениците.

Проучвах въпроса, здраво пръскане му е майката.
Сега трябва да се пръска НЕЗАБАВНО, през няколко дни, защото гъсениците вече започват да пашкулират и следващото поколение гъсеници ще се пръкне към края на май, началото на юни !!!!
Пръскането е ефективно само във фазата на гъсениците!!!
  3-4 пъти в годината, когато тръгват гъсениците - сега  е момента (април/май) , юни/юли , август/септември. Правят се 2, 3 пръскания през 7 дни през тези 3 или 4 периода, във фазата на гъсениците, в зависимост колко поколения ще направи молеца - 3, 4. Практически от пролет до есен пръскане!  Трябва много добре да се обливат чимширите, да се разгръща короната и да се пръска вътре.

За препарати има няколко варианта:
Химически:  Нуреле Д, Нуреле + Вазтак, Нуреле + Б 58, Конфидор енерджи, и други - такива, които стават за нощенки.  Тези препарати са отровни и за пчелите. Специалистите казват, при голяма инвазия, да се пръска с химически инсектициди.

Биологични: Има и препарати с жива Bacillus thuringiensis -  Дипел 2Х (не намерих малка разфасовка), Рапакс на Амитица , Biothur и други. Те са с по-бавно действие, но щадят пчелите.
Ето една статия, в която са дадени съвети и за пръскане : http://k-decobg.blogspot.bg/2016/07/blog-post_16.html

Слагайте по 2-3 капки веро (но не повече, за да не се пени) на 10 литра вода - за прилепител.
Непременно се предпазвайте при пръскане - маски, очила, ръкавици и т.н.! Не изливайте препаратите в канализацията, защото са опасни за водните организми.

Вероятно ще има резултат и от инсектицидна лампа във фазата на пеперудите (ще намали популацията), но у нас намерих да се продава само един скъп модел градинска - за около 650 лв.

И още нещо важно. Дори и да изглежда напълно изсъхнал, чимширът най-вероятно е още жив и ще се възстанови след пръскането. Не бързайте да го режете. Рязането не спасява чимширите, има само временен резултат.
Някои специалисти се надяват до няколко години в Европа( и у нас) да се появят естествени неприятели на чимшировия молец.

На моя чимшир, вчера се улови една гъсеница за снимка. Пускам снимката, за да видите размера им в момента. Доста големи са станали вече.

Скрит текст:

Огледах ги вчера , наистина имаше мрежица на 2 места , почерпих  го с БИ 58. Може да има и повече ,  малко им пръснах , а за пеперудите ,  в Биото бях казала , светваш лампата вечер и около нея навиваш  от лентите мухоловки.Почерняват от мушици и пеперуди за 2 нощи.
Забелязах че ябълката и черешата ми от северната страна , листата жълтеят.
Имаше много цвят на черешата, ябълката  а сега малко са вързали ??? 

# 192
# 193
  • Между гори и планини

Докато чакам моите божури да цъфнат, днес отидох на цяла поляна с тези красоти!

# 194
Arwen88 и Топъл дъжд, какви прелести сте снимали, очите ми останаха...
Имам бял кичест божур пред блока, но е на пъпки още.

Общи условия

Активация на акаунт