КОЗУНАЦИ 2018 & 2019

• 66 961
  • 745
  •   1
Отговори
# 120
  • Sofia
Мдаа замразява се козунак, както и хляба и го изваждате във вида, в който сте го сложили. Simple Smile

# 121
  • забравих си мисълта...
За допълнителната сладост на козунака бях писала, но ще го спомена още веднъж. Отгоре мажа козунака вече само с течна сметана, а като нямам сметана и с прясно мляко се получава. Сипвам в малка купичка около 20 мл сметана и 1-2 с.л. захар кристал, една ванилия или друг аромат и бъркам докато захарта се разтопи. Когато козунаците са готови, втасали, ги мажа с тази сметана. Тя попива в козунака, но това няма значение, мажа така два три пъти отгоре. По този начин козунакът получава допълнителна сладост и също много приятна кафява коричка. Коричката не става дебели или корава, а само сладка и придава на козунака допълнителна сладост.

P. S. Всъщност захар може да се сложи още повече, дори и да не се разтопи съвсем, пак се получава чудесен резултат.

Natka, аз точно затова правя по 2 козунака, като изстинат ги нарязвам на филийки и ги слагам по две филийки в пликче. Така мога да размразя колкото ми е необходимо и имам винаги пресен козунак. Аз ги оставям да се размразят на стайна температура. В микровълновата или във фурната изсъхват. Но така само по две парченца се размразяват много бързо.

Дами, да попитам, на вас също ли ви изчезна старата версия? Много ми липсва старата версия, тази е ужасна, никак не ми харесва. Kато мине Великден със сигурност няма да влизам толкова често.

# 122
Вени, откакто пуснаха новата версия пробно, аз съм с нея и не съм я сменяла. Свикнах доста бързо. Някъде седмица ми беше по-трудно за ориентиране, но често влизах през телефон, а там само новата версия ми излизаше... свиква се. Даже ми е по-удобно да си качвам снимките директно, отколкото първо да трябва да ги кача някъде, та после да ги споделя.

Момичета, днес се опитах да направя лавандулов козунак с лимонов чийзкрем. Преди седмици правих френски макарони по рецепта на Ирина Купенска - лавандулови с лимонов крем, за погача на една малка сладурана, на която съм леля. Тия малки бижута станаха с божествен вкус и без да казвам какво има, всички се впечатлиха от вкуса. Реших да си направя и козунак. Справих се с тестото, добавих лавандула, добавих и сладкарска боичка за оцветяване. Направих крема от крема сирене, лимонови кори, есенция лимон, пудра захар и жълта сладкарска боя. Всичко беше точно... до изпичането. Кремчето изчезна. Изобщо не ми дойде наум, че както кашкавалът се топи в закуската и прави дупка, така и крема сиренето ще изчезне и ще останат малки парченца тук там, а в козунака ще зейне яма. Ароматът обаче е вътре. Усеща се и лавандула, и лимонов крем. Направих 2 мъничета да пробваме и да не чупя по-големите козунаци и много, много ни хареса. Сега се чудя как да направя крем, че да остане вътре. Да не е нещо течно, за да не стане мазало.
Ако имате идеи, ще се радвам да ги чуя и някой ден ще пробвам отново.

Иначе ето ги козуначетата. По-късно все пак ще го опиша.

# 123

Дами, да попитам, на вас също ли ви изчезна старата версия? Много ми липсва старата версия, тази е ужасна, никак не ми харесва. Kато мине Великден със сигурност няма да влизам толкова често.

Скролни плътно до най-долу. Там в сивата лента има опция стара версия  bouquet

# 124
  • София
Снощи за малко ми изчезна надписа за старата версия,а аз бях минала на новата да видя нещо, направо изстинах, лошо ми стана.Добре,че после пак се появи.

# 125
  • София
Готова съм с част първа  Wink Италианската Коломба. Направих повече бадемова глазура и тя ми остана, дожаля ми да я хвърлям и затова завъртях и едни цветни бисквити с цветна захар.
Нямам разреж защото мога да го разрежа след 10-24 часа. Така си пише.

# 126
  • забравих си мисълта...
Мерси много, дами.  bouquet

Имам я вече старата версия.  Hug

Merelenda, аз нямам проблем с новата, но просто не ми харесва. То е същото като да тръгна да обикалям по магазините с неудобни обувки. Ами не ми харесва, какво да направя?

По отношение на крема. Аз правя винаги крем пастичера, но гъст, доста гъст, но не да се реже с нож де. Simple Smile И остава добре вътре. Австрийците пък правят крем ванилия/нишесте и му прибавят 2-3 жълтъка и тогава не се разводнява. Всъщност ако на пакета пудинг пише 500 мл мляко, аз вземам 430 мл. Като сложа и 2 жълтъка става супер.

Последна редакция: чт, 05 апр 2018, 19:52 от Venetta

# 127
  • Балчик
Сложих началото и аз- в хартиените форми и малкото е италианско панетоне със закваска, в металните- най- вкусният руски кулич, пак със закваска, но още без украса. От началото до края ми отне точно 24 часа като време.

Марче, чудна гълъбица, с квас ли е?

Последна редакция: чт, 05 апр 2018, 20:08 от Джемма

# 128
Вени, благодаря. С варен крем не ми се иска, но явно с такова ще се получи.

Джемма, страхотни панетонета!

# 129
След всички тез красоти дето ги показахте,моля за извинение за странния ми въпрос -струва ми се,че някой преди време беше споделил,че слага плънка от тахан халва-греша ли или...Моля за обяснение -натрошена или като кубчета да пробвам(имам една гръцка от Лидъл).Благодаря!

# 130
  • в полите на Балкана
Някои питаше за козунак в пералня. Мислех, че се шегува, но....
https://dariknews.bg/novini/liubopitno/zavyrtete-neveroiatno-vku … eralniata-2089212

# 131
  • София
........................
Марче, чудна гълъбица, с квас ли е?
Не. Избрах, мисля че е така, но най-сложната и бавна рецепта с три пъти подквасване на маята, един път с прясна и след това със сухата и прясната и ... още и още.... Изобщо не се работи с миксер, а само на ръка.   Отне ми  точно 10 часа работа.  Mr. Green  Не зная дали ще го повторя, много се уморих. Само печенето е кратко, точно 35 минути.
Разкошни са ти козунаците, както винаги, но ти си знаеш.
 В събота ще започна другите, но един от тях ще бъде Кулич и ако ми остане време ще направя и панетоне с карамел, но има време до събота, ако не се гътна до тогава.
Формите, книжните, си ги поръчах от Германия. Дойдоха на време.

# 132
  • забравих си мисълта...
Някои питаше за козунак в пералня. Мислех, че се шегува, но....
https://dariknews.bg/novini/liubopitno/zavyrtete-neveroiatno-vku … eralniata-2089212

За мен това е голяма глупост. Тестото е една топка не е като дрехите, когато пералнята ги завърти да се разпределят равномерно. Даже понякога и при дрехите при първоначалното завъртане някои перални започват да се разхождат. Представяш ли си като завърти пералнята тази топка... от центробежната сила, тя, топката си остава на едно място и барабана на пералнята започва да тропа и то така, че може наистина месенето да излезе скъпо. При намаляването на оборотите, може тестото да падне няколко пъти насам натам, но това ще е. Между другото из Интернет се пише какво ли не. Аз съм сигурна, че някои са опитали, но всеки решава сам за себе си.

# 133
  • София /Абсурдистан
Ще задам тъп въпрос - къде точно поставяте купичката с вода - по средата на дъното на фурната, или в страни? Има ли значение?

# 134
За ползването на пералнята при месенето на козуначено тесто има мнение на потребителка на първа страница. Тя споделя, че при високи обороти пералнята е тръгнала да се мести и други проблеми. Аз не бих пробвала.

Общи условия

Активация на акаунт