КОЗУНАЦИ 2018 & 2019

• 66 953
  • 745
  •   1
Отговори
# 105
Морена,благодаря  bouquet
оставих го да си се меси още 10-на минути след усвояването на мазнината,добре изглеждаше уж,надявам се да се получи  Rolling Eyes

# 106
  • София
Значи слагаш оформеното тесто във формата, в която ще печеш и трябва да заема не цялото дъно и не го чакай да порасне много преди печенето, защото както виждаш и във фурната расте. Успех в събота и да се похвалиш, а грешките са много добър учител. Simple Smile

Благодаря,Morena! Hug
Хубави празнични дни и много усмихнат Великден!!! bouquet

# 107
Здравейте😊,
Минавам да докладвам. Поради липса на време тази година направих" козунак в хладилника " на Ива,  с малки промени. Сложих 1 ч.ч. захар вместо 2, не  сложих сода в киселото мляко, сложих 1 с.л. уиски освен ромовата есенция. Изпекох 2  козунака и 6 малки мъфина за проба. Козунаците са с орехова плънка единия,  а другия - с маскарпоне и ягодово сладко. Мъфините без плънка.  Следвах съветите от темата, месих с брашно 550, а мазнината разделих- 1:1 олио и масло. Отгоре  поръсих със захар, цели бадеми и лешнице. Имам и конци този път 😁, не като на майсторките тук, ама имам. Ня вкус също ни харесаха😊 . Не мога да кача снимки, но благодаря за помощта😊!

# 108
Днес реших,че ще направя козунак по Венета-(машината го меси)
Пекох точно 20 мин.при 170градуса на второ ниво.И двата са намазани с белтък и посипани1.със захар,а 2. с небет шекер(то се вижда,но да си кажа...)
с локум и стафиди
със захаросани корички

Последна редакция: чт, 05 апр 2018, 13:22 от denyil

# 109
И аз ги препекох. Забравих че едно ниво над долното и сложих по средата. Реших да мятам фолио, като станаха на 10-та минута с желания загар, изпогорих си ръцете, то хвърчи от вентилатора, изобщо, майтап. Накрая се ядосах и го махнах. Оставих да се препекат.
Иначе във формите, в които сложих по-малко тесто, козунакът си порасна достатъчно и не се накъса. Но последното тесто (малко повече), шибнах в 2 форми, вместо в 3, че свършиха формичките и плетките се накъсаха. Страшно няма. Не държа да са перфектни. Ако ми видите плетките, ще се смеете. Често прегъвам един фитил на две, усуквам и хайде в тавата. Изобщо ме няма с красотата в сплитането, но имам и такива козунаци, на които много съм им се старала.

И между другото, миналата година сефте правих козунак с баничното брашно. Не помня да съм играла на ластик, но тая година голямо опъване и дърпане. Аз го тегля, то се разпъва на ластик и се връща.  Хем еластично, хем жилаво.
Традиционните козунаци с прясно мляко си направих с тесто за козунаци. Нямах абсолютно никакви проблеми, както и всеки път. Оформи се лесно, дори не е нужно нито с намаслени ръце да се работи, нито върху поръсен плот. Измесих си го на ръка. Сметановите месих в хлебопекарната.
Доволна съм иначе. Остана ми още едно печене и край.
На вас пожелавам приятна подготовка. Ще ви следя днес, ако има включване... а от утре съм неангаже Smiley

# 110
Момичета, имам въпрос - удачно ли е да се замени бялата захар в рецептата с кафява - от онази гъстата, муко-нещо си беше названието?
И понеже не ми работи кухненската везна, 300 гр захар как да я измеря - със с.л. или с чаша ?

# 111
Аз сложих кафява захар😊

# 112
  • Sofia
И понеже не ми работи кухненската везна, 300 гр захар как да я измеря - със с.л. или с чаша ?
Добре би било да имаш поне мерителна чаша/каничка, че то иначе от чаша до чаша... https://dietata.com/2015/12/21/5971/
А относно мусковадото нямам опит. 

Браво, denyil. Simple Smile

# 113
Благодаря...ще видя какво ще направя довечера Simple Smile

# 114
Morena,благодаря! Изглеждат сравнително добре,по тази рецепта от години не бях правила(напоследък все други опитвам).Изстинаха и ги сложих в пликчета и сега се чудя, дали да не ги замразя до събота вечер в камерата?Или така да си ги оставя-да не засъхнат?Приемам съвети.То може и да ги започнат още днес с похапването (3 мъже...)и до събота да правя пак...

# 115
  • München, Deutschland
Morena,благодаря! Изглеждат сравнително добре,по тази рецепта от години не бях правила(напоследък все други опитвам).Изстинаха и ги сложих в пликчета и сега се чудя, дали да не ги замразя до събота вечер в камерата?Или така да си ги оставя-да не засъхнат?Приемам съвети.То може и да ги започнат още днес с похапването (3 мъже...)и до събота да правя пак...

Всякакви хлябове и тестени спряха да ми изсъхват, откакто ги обвивам с прозрачното фолио. Ако не се сещаш, ще покажа снимка.Hands V

# 116
  • забравих си мисълта...

Denyil, чудесни са ти козунаците.  Flowers Bouquet
Аз бих ги замразила. Във фолио се запазват, но ако са замразени, е по-добре, мое лично мнение. Аз ги слагам в найлонови торбички, от тези които продават специално за замразяване или във фолио за свежо съхранение, завивам добре и после в камерата. Даже големите козунаци ги режа на филийки, и слагам по 2-3 в пликче. Така ако децата кажат, че за другият ден за училище искат и козунак, тогава изваждам едно такова малко пликче  и всичко е лесно и добре.

Комплименти и на другите дами, които показах козунаци. Всички козунаци изглеждат чудесно! Flowers Bouquet

# 117
Вече съм на финалната права,след малко вадя последните и ще си отдъхна,беше ми напрегнато дали ще станат,защото ще ги нося за подарък.
Не се справих добре със сплитането,отделно и при печенето им се развали допълнително плетката,но това да им е проблема,виждам така желаните конци и съм толкова щастлива,че ми е все тая каква форма имат  Laughing
Огромно Благодаря на всички майсторки,които споделят опита и рецептите си за да можем по-неопитните да преписваме   bouquet

# 118
Venetta,благодаря! Скрих и двата във фризера-все едно не съм правила...

# 119
Това за замразяването е много полезно като информация, сигурно ще се възползвам и аз. Понякога ми се прияжда домашен козунак, но  си го ям сама и това ме отказва да правя, така поне ще знам че мога да замразя част от него. По-добре така, отколкото да направя нещо с размера на кифла, за да знам че ще се изяде, то не си заслужава работата.

Общи условия

Активация на акаунт