Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 3 апр. 2018, 10:36 ч.

КОЗУНАЦИ 2018 & 2019

  • 49 086
  • 745
  •   2
Отговори
# 15
  • Мнения: 8 645
Всичко зависи от фурната. Ти си я познаваш най-добре, а и вече знаеш, че по този начин козунаците ти изгарят. Аз пека на долен и горен реотан, на второ ниво, на 170 градуса. След 15-ина минути покривам с фолио и пека още около 20 минути. Опитай друг начин на печене, този (долно ниво и високи градуси) не е твоят явно.

# 16
  • В най - голямото село
  • Мнения: 1 475
Благодаря за новата тема  bouquet
Всяка година се доверявам на козунака на Venetta . Venetta не се виждат снимките.
На Елексир със сметаната също ми е от фаворитите.

Успешно козунакоправене Simple Smile

# 17
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 381
Печенето на козунак и не само, много зависи от фурната. На предишната печех козунак на 150-160 градуса на  средното ниво на фурната. В тази пека на 180 първоначално за 10мин, сред това намалям на 160 и допичам.  Тавата ми е на най-ниското ниво.
Аз лично не немирам разлика между козунак печен с купичка вода на дъното и без.

# 18
  • Sofia
  • Мнения: 12 312
Утро, Дара вече ти е казала... Както виждаш, толкова различни градуси, а ти си познаваш фурната и би трябвало да си прецениш. Най-добре е да го следиш, докато добиеш впечатление.
И аз пека на 2 от 5 степени, но напоследък загрявам на 180градуса и като сложа козунака, след 10мин. намалявам на 160гр., така не прегаря отвън и се изпича по-равномерно, не ми се налага да покривам.
Изобщо ако видите, че започва да тъмнее кората, а отвътре е суров, намлявате градусите и покривате или не, зависи в каква степен на потъмняване сте го хванали.
Купичката вода не влияе потъмняването, по скоро играе роля за влажността на козунака, аз не съм пекла с вода козунак (хляб да) и нямам и намерение.

В петък сутринта ще чакам домашното мляко, пък може и яйца и късно вечерта ще замеся една доза.

Венета, аз сутринта мернах снимките ти, но сега не се виждат.

# 19
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 381
Морена, то няма как да влияе на коричката купичката с вода, но според мен бързо изпечен козунак, сложен в предварително загрята фурна не изсъхва и не е нужно да се изпарява вода под него.  Вчера сутрин пекох с вода и не видях никаква разлика при нарязването.
И аз не виждам снимките на Венета.

# 20
  • Sofia
  • Мнения: 12 312
Раче, аз не агитирам за купичката вода при козунак и за мен е безмислена. Simple Smile

# 21
  • Мнения: 5 193
Благодаря ви, момичета!

Ще направя опит и тази година!  Peace Ще спазя съветите ви. Надявам се да  стане.

# 22
  • Мнения: 211
Идвам при вас, момичета. Благодаря за ухаещата тема. Все още само трупам продукти, в петък ще пека. Не съм взела само мая. Брашно за козунаци , фруктова захар, небет шекер ( за поръсване), домашно мляко съм поръчала, сушени плодове съм накиснала в ром, формички от Джъмбо взех.
И един въпрос: повечето рецепти са със суха мая. Аз досега винаги съм ги правила с прясна. Според специалистите в темата, има ли значение каква е маята?
Аз меся на сателитен миксер,както е в указанията на Veneta,  използвам рецептата на Еликсир за козунак със заквасена сметана, но тази година съм решила да правя с прясно мляко. Иначе от година на година стават все по-добри и по-добри.
Пожелавам на всички  - пухкави козунаци на конци!

Може ли да споделиш как използваш небет шекера за поръсване? newsm78


# 23
  • Мнения: 7 349
Ето тази рецепта ми я препоръчаха. И в нея пише за 190-200 градуса.  Shocked Embarassed Rolling Eyes

http://vkusenden.blogspot.bg/2012/03/blog-post.html

 desivalko_, значи печеш на 140-150 градуса?!
С купичка вода?

Ще го имам предвид!
Хайде да се включа, да не чета само.
Понеже иде реч за моя рецепта, а видях че вече са отговорили... Да, зависи от фурната. Тези козунаци съм правила на старата си фурна, която на тия градуси ги печеше както сега новата на 160-180 градуса.
Макар да не съм правила въпросния козунак от години, оказва се най-правен от моите приятели, въпреки че се старая да пускам и по нещо ново. Хубави козунаци да получиш, независимо коя рецепта подхванеш.

Успех с козунакоправенето на всички.
Заредила съм се с продукти и аз и се чудя в четвъртък вкъщи ли да пека или в събота на село, като си мисля, че в събота никак няма да ми е до козунаци, а до разходки.

# 24
  • Sofia
  • Мнения: 12 312
Хайде и теб те разконспирирахме (поне аз де). Simple Smile
Не знам, ама ако ще ядете козунак в неделя (както е по традиция, нали... ), да е приготвен и престоял 2 дни... поне аз не бих искала. Simple Smile   Не ти помагам, ама се изказах де, нищо че ти не питаш...   Laughing

# 25
  • Мнения: 7 349
Вместо да ме подкрепиш да не се блъскам в събота, а да си почивам, то виж сега как палиш фитила... Smile

# 26
  • Мнения: 1 238
Здравейте, вероятно ще се опитам за 3-та година да направя козунак, пък каквото се получи. Първият път го правих със суха мая и почти не съм го месила, и мехури нямаше, и почти се получи. Пекох го повече и стана по-сух. Миналата година, ползвах жива мая, имаше и мехури, ама беше толкова ужасно миришещ , че го изхвърлих.
Исках да питам дали мога да го замеся (силно казано) в петък вечер? Нали в петък не се месят козунаци и не се боядисват яйца. Ако не ми се получи пак, ще го отдавам на това че е петък.
Как преценявате какво количество тесто, в какъв съд да сложите, примерно 400 гр. тесто в съд с какъв диаметър се слага?

# 27
  • Мнения: 5 193
Ето тази рецепта ми я препоръчаха. И в нея пише за 190-200 градуса.  Shocked Embarassed Rolling Eyes

http://vkusenden.blogspot.bg/2012/03/blog-post.html

 desivalko_, значи печеш на 140-150 градуса?!
С купичка вода?

Ще го имам предвид!
Хайде да се включа, да не чета само.
Понеже иде реч за моя рецепта, а видях че вече са отговорили... Да, зависи от фурната. Тези козунаци съм правила на старата си фурна, която на тия градуси ги печеше както сега новата на 160-180 градуса.
Макар да не съм правила въпросния козунак от години, оказва се най-правен от моите приятели, въпреки че се старая да пускам и по нещо ново. Хубави козунаци да получиш, независимо коя рецепта подхванеш.

Успех с козунакоправенето на всички.
Заредила съм се с продукти и аз и се чудя в четвъртък вкъщи ли да пека или в събота на село, като си мисля, че в събота никак няма да ми е до козунаци, а до разходки.

Ето, че си идват нещата по местата!  Peace

Ще го имам предвид като правя опитите. Моята фурна е доста силна. Значи със сигурност 190-200 щяха да са много при мен.
Тази рецепта ми е препоръчаха като много успешна. Лично аз не съм я пробвала все още.  Peace

# 28
  • Sofia
  • Мнения: 12 312
Ама, че съм и аз, давай, Мереленда, с теб съм както го искаш.  Hug

... Миналата година, ползвах жива мая, имаше и мехури, ама беше толкова ужасно миришещ , че го изхвърлих.
Исках да питам дали мога да го замеся (силно казано) в петък вечер? Нали в петък не се месят козунаци и не се боядисват яйца.
Как преценявате какво количество тесто, в какъв съд да сложите, примерно 400 гр. тесто в съд с какъв диаметър се слага?
Здравей и добре дошла, а тук с общи усилия (ние ще помагаме виртуално) ще се справиш, няма как иначе.  Питай каквото не ти е ясно, тук сме да си помагаме. Hug
"Ужасно мирищеш" на мая ли? Ако да, вероятно е била повече най-вероятно.
Аз нали писах, че ще замеся в петък вечер... ще замеся късно към 22.30 - 23ч. , когато денят е почти свършил. Simple Smile
Оформеното тесто се слага да втасва в достатъчно голям съд, така че да може да порасне 2/3 преди печенето  и още 1/3 във фурната. Или да остане малко свободно място на дъното.

# 29
  • София
  • Мнения: 225
💐

Общи условия

Активация на акаунт