Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 3 апр. 2018, 10:36 ч.

КОЗУНАЦИ 2018 & 2019

  • 49 629
  • 745
  •   2
Отговори
# 30
  • Мнения: 1 281
Благодаря Морена, ако изникнат още въпроси ще питам Blush.
Миришеше на мая, да.

# 31
  • Мнения: 1 922
Страхотна тема ,записвам се да ви следя!По принцип всякакви тестиви печива ми се получават ,но когато много се старая то пък  не стане..... Меся тестото за козунака във хлебопекарната и го пека във фурната ,ама със сплитките съм скарана.Дали ще е хубав козунака ,ако го приготвя във четвъртък ,че в събота е лудница???

# 32
  • Sofia
  • Мнения: 12 367
...Дали ще е хубав козунака ,ако го приготвя във четвъртък ...???
Въпрос на вашите вкус и предпочитания. Също така ако е по-влажен (да не е печен дълго, да е добър балансът между видовете мазнини и жълтъци/белтъци, количеството течности) козунакът, по-добре "стои" след два дни.

# 33
  • Мнения: 1 717
Благодаря за новата тема  bouquet
Всяка година се доверявам на козунака на Venetta . Venetta не се виждат снимките.
На Елексир със сметаната също ми е от фаворитите.

Успешно козунакоправене Simple Smile


И аз така. От цялата плеяда рецепти на тези две дами и съветите, и рецептите са б-е-з-о-т-к-а-з-н-и.
И аз пека на ниски градуси, за по-дълго време.

# 34
  • Мнения: 1 717

Може ли да споделиш как използваш небет шекера за поръсване? newsm78



[/quote]


Разбивам го в блендер , и поръсвам преди печене. Изкусително хрупкав е, а и не се рони като обикновената захар.

# 35
  • Sofia
  • Мнения: 12 367
Йее сега ако кажете и къде по обичайните магазини го има тоз небет шекер, че хич не съм го забелязвала.  Simple Smile

# 36
  • Мнения: 1 429

Ако е превтасал, пак мирише на мая.

Аз пак да питам за белтъците в брашното. Имам 5 кг нормално брашно, със съдържание 9,9мг протеин. Добре ли е или да купувам друго. В предишната тема Ралчо е писал(а) за това.

# 37
  • Sofia
  • Мнения: 12 367
...Аз пак да питам за белтъците в брашното. Имам 5 кг нормално брашно, със съдържание 9,9мг протеин. Добре ли е или да купувам друго. ..
  От предишната тема - http://old.bg-mamma.com/?topic=920958.msg36527969#msg36527969

# 38
  • Мнения: 1 429
...Аз пак да питам за белтъците в брашното. Имам 5 кг нормално брашно, със съдържание 9,9мг протеин. Добре ли е или да купувам друго. ..
 От предишната тема - http://old.bg-mamma.com/?topic=920958.msg36527969#msg36527969

Морена, благодаря. Не знам къде съм проспала отговора ти.

Ама не ми е логично да се взима брашно за баници, след като има брашно за козунаци. За пръв път от поста на ралчо го видях  и бях озадачена. Преди си имаше едно брашно и всичко беше по-лесно  Laughing

Последна редакция: вт, 03 апр 2018, 18:49 от curly sue

# 39
  • Sofia
  • Мнения: 12 367
...
Ама не ми е логично да се взима брашно за баници, след като има брашно за козунаци.
Ей я логиката.  Simple Smile  И с двете ще стане, но с 12.8г белтък ще е по-добро. Всъщност с това "за баница" ще е по-жилав глутена/ конците.  С онова "за кекс" ще е е по рехава структурата.
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 03 апр 2018, 19:28 от Morena

# 40
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 4 111
Качих снимките от новата версия на форума, дано сега се виждат.
Cikoni, G..D.., благодаря за доверието.  Flowers Bouquet
А сега да ви се оплача.
Оплакване NR. 1
По принцип австрийците са много бързи и много продукти ги имаме даже преди германците, а сега с това италианско брашно Manitoba се излагат и още го няма по нашите магазини. Казах си, че не е проблем, ще си поръчам от Amazon. Е да, но няма да си поръчам. Брашното е на цена между € 1,20-2,10 ноооо парите за изпращането са много € 24,50 и не искам да ги платя, ще чакам докато го пуснат и тук по магазините.
Също гледах за съдържанието на бълтъчинитъ. Това брашно, което сега ползвам, преди е било с 14% белтъчини, сега е с 12%, но пак съм доволна, получават се вкусни козунаци.
Оплакване NR. 2
Онзи ден омесих тесто за спаначен козунак, но понеже беше късно го сложих в хладилника да втасва, за да го направя на другия ден. Добре че го погледнах преди да ида, да спя. За два часа беше втасало, а в полунощ да оформям и пека козунаци не исках, не че щеше да ми е за първи път де. Wink Та го сложих в камерата, замразих го с други думи. Утре сутринта ще го извадя много рано и до обяд козунакът трябва да е готов, изпечен, че ще идва другата лекарка на майка ми на посещение/преглед. Ако не се получи, ще е лошо, защото колежката ѝ получи вече един такъв козунак и ако за тази няма, може да се обиди.
За изпичането на козунаците наистина всеки трябва да си познава печката. Аз го пека така както пека кекс. Първоначално на 200° за кратко и после покрит с алуминиево фолио на 170°-180°.

И в скрит текст ще ви покажа един хляб заради плетката.

Скрит текст:



Всъщност тя е като на този козунак, но козунакът е плетен като съм вземала по един фитил, а хлябът, като съм вземала по два фитила наведнъж.



P. S. Ненавиждам я тази нова версия на форума, ужасна е!!!!!!!  #Cussing out Twisted Evil

# 41
  • Scotland
  • Мнения: 1 405

Скрит текст:



Брашно за баници!!! - 600 гр, мая - 30 гр, сол - 6 гр, захар - 150 гр, мляко - 100 мл, масло 45 гр, олио - 45 мл, яйца - 2 бе, ванилия, лимонова кора. Маята с малко от млякото и една-две лъжици от брашното се забърква на кашичка, за да стегне. Останалото мяко, захарта и яйцата се разбиват с миксер, докато захарта се разтвори!!! После всички продукти (БЕЗ ОЛИОТО И МАСЛОТО!!) се смесват и се бърка твърдо тесто. Започва да се меси като се добавя постоянно мазнина. Това става като тестото постоянно се реже, като хляб на филии, и в дупките се мацва мазнина. Така, докато поеме цялата мазнина и стане еластично тестото. Иска си 20-30 минути месене. Появяват се шуплички и тестото става като ластик. Оформя се на топка, намазва се с мазнина (съвсем леко), за да не хване кора и се слага във фурната на 35 градуса, с купичка вода. Там стои поне един час, премесва се и се слага за още поне половин час. Най-малко час и половина след първото премесване се вади и оформя на равни части. Сега е моментът да се слага локум, стафиди, мармалад във фитилите. Правят се плитки и се слагат да втасват вече оформени. Мажат се с разреден жълтък (1:1 вода:жълтък). Втасват ПОНЕ час и половина. Вадят се и се мават отново с яйцето, ръси се с едра захар. Докато се мажат и ръсят фурната се засилва до 200 градуса. Когато е загряла се пъхат козунаците и първите 10 минути не се отваря. След това се отваря, те се завъртат и продължава печенето. Може след 10-тата минута да се покрият, за да не потъмняват много. Пекат се още 15-20 минути, или общо 25-30!!! Вадят се и веднага на скара, за да се охладят - не се оставят във формите. Това е! Станаха уникални, с безброй конци!
**Противно на схващането - козуначеното тесто ТРЯБВА да е твърдо!!! Мекото губи форма и не се получават козунаците. Плетката се прави хлабава!!!, за да не се напукат.

# 42
  • В най - голямото село
  • Мнения: 1 478
Бихте ли споделили от кои брашна в БГ сте доволни? Благодаря.

# 43
  • Scotland
  • Мнения: 1 405
Някой беше питал за печенето. Пекат се на 180-210 градуса. Разбира се, на ниска също ще се изпекат. Така съм ги пекла с години, преди да разбера (тази година), Че силното печене запечатва изделието, изпича го бързо, БЕЗ да го суши. Бавното печене суши и прави дебела коричката. Тези, които пуснах пекох на високи градуси, за 25 минутки. На 15-тата покрих, защото на този етап ми хареса изпичането. Може и по-рано да се покрият. Мисля, че най-важно е втасването - добре втасал козунак се пече за 20-25 минути и няма да прегори, особено покрит. недостатъчно втасал, обаче, иска доста печене, което на високи градуси ще е проблем.

# 44
  • Sofia
  • Мнения: 12 367
Бихте ли споделили от кои брашна в БГ сте доволни? Благодаря.
За козунак - София Мел "за баница", Екстра, Класик - в този ред.

Общи условия

Активация на акаунт