КОЗУНАЦИ 2018 & 2019

• 66 990
  • 745
  •   1
Отговори
# 180
На етап втасвало цяла нощ е ☺
Само го оформих на топка сутринта... да не ги пека и трите на веднъж...че се изморих ...пък и да е пресен утре или вдругиден ?

# 181
  • Sofia
Препоръчвам да го замразиш сега. Не знам, ако престоява в хладилника така ден или два как ще е.

# 182
Благодаря...така ще направя. Ще го оставя за понички. Не сме много по козунаците. 😊

# 183
Ако имам тесто с 500 г брашно в колко голяма кръгла форма е подходящо да се изпече? До сега( от 2 год.) разделях на две тестото и слагах да се пече в правоъгълната тава на фурната. Но пък там ми се леко разстила и настрани. Имам една малка кръгла форма и се чудя наведнъж ли да сложа? И второ въпросче колко стегнато се плетат фитилите? При мен след изпичане малко се позагубва плетката. Но пък вече изядохме козунака от онзи ден.

# 184
  • в полите на Балкана
Да кажа каква гениална идея ми дойде за плънката от мармалад от сини сливи. Ще го разбъркам с наситнени орехи. Така ще се задържи повече, като количество....мисля си. Венета, точно това ще се опитам да направя- да го сгъстя.

Точно това се бях сетила сутринта да напиша. Рядкото сладко се сгъстява със смлени ядки или галета.
Друго за което си мислех е, че някои се оплакваше, че му се стопяват стафидите. Това може да стане, ако се сложат в хлебопекарната и се меси дълго с тях. Просто се раздробяват и тестото потъмнява.
Аз си бях приготвила домашен шипков мармалад, но така и не го сложих. Направих ги със сушени червени боровинки, стафиди и пълнеж от какао, масло, прясно мляко и смлени орехи.
Моренка, нещо не можах да спя и станах та поне тестото оправих, сготвих, един пастет врътнах и сега съм седнала на кафе и да ви прегледам.
laurentin, в 23-24см дълбока форма мисля, ще е добре. Трябва да остане малко празно място като сложиш оформения козунак

Последна редакция: сб, 07 апр 2018, 10:13 от мамаРаче

# 185
  • Sofia
Ако имам тесто с 500 г брашно в колко голяма кръгла форма е подходящо да се изпече? До сега( от 2 год.) разделях на две тестото и слагах да се пече в правоъгълната тава на фурната. Но пък там ми се леко разстила и настрани. Имам една малка кръгла форма и се чудя наведнъж ли да сложа? И второ въпросче колко стегнато се плетат фитилите? При мен след изпичане малко се позагубва плетката. Но пък вече изядохме козунака от онзи ден.
Оформеното тесто при втасването трябва да расте и настрани. Ако е слино брашното изобщо не му трябва форма/стени.
Фитилите се плетат нормално стегнати - ще рече да няма дупки между тях.
Доза с 500г брашно ако е във форма, гледам да има малко (до 2см) свободно място  около него, като втаса си я запълва. За да се запази плетката е важно доброто втасване, не много мая и разбира се слини глутенови нишки.

Раче, ти си факир.  smile3501
 Аз не мога да ставам рано сутрин, много ми е тегаво.

# 186
  • в полите на Балкана
И аз не мога, но ми се наложи. Докато чаках малкия да се прибере месих козунака. Като ме събуди брат му  амнайсет пъти в 4'45ч реших че няма смисъл да лягам. Та така.

Последна редакция: сб, 07 апр 2018, 10:53 от мамаРаче

# 187
Благодаря, Morena!

# 188
Моите нещо не се получиха и се депресирах. Трябваше по-рано да се запиша в темата, давате много полезни съвети и щях да избегна някои грешки.
Основният проблем е, че ми стана прекалено лепкаво тестото и, какво да правя, сложих още брашно (понеже нямаше как да изкарам мазнината). Това обаче естествено изменя всички пропорции... и сега имаме по-твърди и не толкова сладки козунаци. Е, пак ще ги изпапаме, но ме е яд, че не направих test run миналата седмица!

# 189
Здравейте, цопвам се и аз при вас  Laughing
Благодарение на тази тема от 5-6години ядем домашни козунаци bouquet
И сега докато чакам да ми втаса тестото Ви чета. Благодаря за ценните съвети и успех с пухкавите козунаци.

# 190
  • Sofia
... Основният проблем е, че ми стана прекалено лепкаво тестото и, какво да правя, сложих още брашно (понеже нямаше как да изкарам мазнината). Това обаче естествено изменя всички пропорции... и сега имаме по-твърди и не толкова сладки козунаци.
Място за депресия няма, грешките са много добър учиел. Simple Smile
По принцип даденото количество брашно е ориентир, та може да е +/- , но мърдането не трябва да е много (до 100тина грама), както сама разбираш вече. 

Аз с машината след малко ще забъркам последните два.

# 191
  • София
Легнах си много късно, като пуснах ония ми ти миксер от 21 ч  не го спрях до 3 сутринта, измеси един кулич, един с маскарпоне, един със закв. сметана, едни венчета бриош, имах време само тях за изпека, другите ги завих и ги  метнах ги на терасата  и съответно   се успах  в 10.30 се надигнах. Втасва ли са на теферич, като гледам нищо им няма, добре са не са настинали, нормално, не и прекалено  Mr. Green Сега ще ги започвам да ги мятам във фурната.  Нещо ме притеснява тази глазура за кулича, не съм я правила никога.
Това е .

# 192
  • Sofia
Здравейте, имам бърз въпрос - може ли захарта в тестото да се замени с мед?
За първи път ще се пробвам с приготвянето на козунак, дано ми се получи. Благодаря за съветите, много полезна тема!

# 193
Спешно моля за иформация за печенето. Гледам, че предпочитате загрята на 180гр фурна, и после намаляване на градусите до 150-160.
Но с вентилатор или без?

# 194
  • забравих си мисълта...
Исках да пиша за сплитането и напукването на козунаците, но все не ми оставаше време. Според мен дали са сплетени нестегнато или стегнато е все едно. Когато тестото реши, че сте се надува, стегнатостта на плетката не е чак толкова от голямо значение, то си се надува. Пукнатините се получават от първоначално силна фурна. Ако фурната е много силна, козунакът се запича отгоре, с други думи запечатва се и тестото, което отвътре още има да се навдига, трябва да излезе отнякъде при навдигането и тогава се получават пукнатините.

За сладкото, да може да се сгъсти с ядки, но нe бих препоръчала с галета. специално за козунаците. Ако все пак решите да сложите галета, то я запечете предварително в тиган, като прибавите и малко масло и ванилия. Между другото ако имате сладко с цели сливи, то целите плодове могат да се отцедят от сока и да се срежат на две. Тогава остават и се усещат много. В последният спаначен козунак, който правих за вкъщи, просто обрах сладкото от бурканчетата със сини сливи и този с вишни. Ето на тази снимка се вижда чудесно как целите плодове са за предпочитане при пълнеж със сладко.

Навсякъде, където сладкото на снимката е повече, то е така, защото там са целите плодове. Те няма как да попият в тестото и да се загубят.
За стафидите, аз всеки път от години съм споменавала, че ce прибавят накрая по-скоро като пълнеж или втасалото вече тесто се поставя в купа, прибавят се стафидите, омесва се с бъркалките за тесто на миксера за съвсем кратко, колкото стафидите да се разпределят. Не препоръчвам да се прибавят бавно както мазнината, защото така се месят по-дълго в тестото и то придобива грозен цвят, а и самите стафиди не трябва много  да се месят с тестото.

За разстилането на козунаците настрани при печене в голяма тава. Когато те са сплетени с три фитила, тогава, поне моите, се разстилат така настрани. Когато ги сплета c 6 фитила се вдигат повече нагоре. Затова, когато ги плетете с три фитила, е по-добре да ги сложите във форма, за да се вдигнат нагоре, а не в страни.

За крема като пълнеж. Ето тук две снимки на козунак с пълнеж от крем и вишни от сладко.

На едната снимка се вижда, колко гъст трябва да е кремът.

Общи условия

Активация на акаунт