Истанбул [тема 44]

• 96 108
  • 769
  •   1
Отговори
# 120
  • София
На 30,03 бяхме с мъжа ми в Истанбул по работа и понеже ни беше за пръв път с кола попитахме един от служителите на входа на магистралата. За транзитно преминаващи до 10 дни в страната може и да не се купува "стикер". Ако искаме да си вземем като си тръгваме Simple Smile Дано да съм ви била полезна

# 121
Mondeo, не съм в Истанбул в момента, но скоро се върнахме. Гледам, че времето ще е доста ветровито, със североизточен вятър. Ние бяхме на Великден, също с такъв вятър - студен е и усещането е за доста по-ниски температури. Не мисля, че е подходящо за къс ръкав. Аз имах шал, яке и отгоре елек с пух. Отдолу с дълъг ръкав, а под дънките тънък чорапогащник.  Е , при нас прогнозата беше за 15-16 градуса, при вас ще са 19, но все пак.... Ние сме малко зиморничави! Като има слънце е по-добре, но си вземете и по-плътни дрехи за всеки случай.
Сори за дългия пост....

Благодаря, Leila!

И аз мисля, че е твърде рано да мислим за тънки дрехи, а така ни се иска- тези дни при нас е все студено- не е било повече от 10-11 градуса в Бургас (за разлика от вътрешността на страната), няма да си правим експерименти и в Истанбул.

# 122
  • On the sea
Времето през деня е ок, но към 6 става доста хладно, а днес и вятър излезе. Иначе през деня си ходихме по къс ръкав, но около Босфора си духа.
Някой знае ли как стоят нещата с tax free?

# 123
  • София
На 30,03 бяхме с мъжа ми в Истанбул по работа и понеже ни беше за пръв път с кола попитахме един от служителите на входа на магистралата. За транзитно преминаващи до 10 дни в страната може и да не се купува "стикер". Ако искаме да си вземем като си тръгваме Simple Smile Дано да съм ви била полезна

Това означава, че на колата "увисва" глоба. Ако отново решите да ходите с нея в Истанбул, ще си имате проблеми.

# 124
  • Варна
Вчера на влизане температурата беше 27 градуса. В задръстването пуснахме дори климатика, че не се живееше.
Обаче вятър има и през деня, а това, особено край Босфора, налага слагане на яке. На места го махаш, ако си на слънце и на завет. Вечерта е студено, доста. Ако имате възможност, носете всякакви дрехи според казаното.
И да споделя нещо, което никой май не каза дотук... Тази година Емиргян е жалка картинка... спрямо това, което сме виждали преди. Входната алея, например, е почти без лалета от двете страни. Такива са засадени, но не са се развили добре и са без цвят и като прегорели. В резултат въпросната алея е доста тъжна гледка. Подобни "петна" има и на други места, но при входа е почти изцяло. На поляната вдясно от тази алея няма фигури от лалета, както беше преди, а на всичкото отгоре беше осеяна с боклуци. Ужасно грозно!
След Белия кьошк също не е познатата красота. И не само там.
Позната споделила на Добруджанка (която заедно с фамилия е в съседната стая Simple Smile ), че екскурзоводът им е казал, че доставените от Холандия луковици са били по-малко, при това болни и некачествени и това е причината за този вид на парка.
В тази връзка се сетих за приказката за вълка... Да си произвеждат сами луковиците! Ааа ма ха!

И все пак, има много красота, ако искаш да я видиш.

Снимки - като се върнем, живот и здраве.

Засега толкова, че другите са във фотоапарата.

Последна редакция: сб, 14 апр 2018, 01:01 от beljata

# 125
  • Варна
Да кажа за картите... Извинявам се първо за поредните постове...
HGS наистина не е карта, а стикер, така че не се притеснявайте. Нашият (втори, че сметнахме колата) е от август и имаме пари в него, но вчера се наложи да заредим този на Добруджанка. Та, понеже малката барачка на Ptt на Султанахмет не предлага такива екстри, бяхме насочени към "Мейн поуст офис"-ът на Емоньоню. Ние обаче отивахме към Каракьой и там също видяхме голям офис. Намира се точно преди моста, вдясно, близо до входа на Тюнела. С помощ от охраната заредихме стикера на автомат за целта. Нужен е номерът на стикера. А него момчето изкара от сайта, като въведе номера на колата. Като видях колко бързо получи достъп до въпросния сайт, бях изумена. Като знам ние колко се мъчим...
Като се върнем, ще кажа цената на магистралата до Лозенград, защото преди Истанбул няма гейтове и няма откъде да видиш колко ти взима.

Истанбулкарт струва 6 лири и се купува и от автоматите за зареждане. В тях са заредени и онези карти за ограничен брой пътувания. Вчера пред нас обслужваха автоматите и се изсипа една такава отвътре. А автомати вече има навсякъде. Дори на малките пристанища Фенер и Балат. Явно се стараят да осигурят лесен достъп до услугата на всички.

# 126
Ееей, щастливки, привет!
Аз вече съм стегнала багажа седмица по рано и чакам заветния час.
При нас е толкова горещо, че дано не направя грешка да тръгна с летните катове. Simple Smile
Наглеждам accu weather и се надявам на хубаво време.
Беличке, ти какво направи, бе душо, както даваше указания сега репортерстваш от мястото на събитието.
Хубави преживявания на всички истанбулски котарани!

# 127
  • София, Хаджи Димитър
Ееей, щастливки, привет!
Аз вече съм стегнала багажа седмица по рано и чакам заветния час.
При нас е толкова горещо, че дано не направя грешка да тръгна с летните катове. Simple Smile
Наглеждам accu weather и се надявам на хубаво време.
Беличке, ти какво направи, бе душо, както даваше указания сега репортерстваш от мястото на събитието.
Хубави преживявания на всички истанбулски котарани!
И ти ли другата седмица пътуваш....явно ще сме заедно.Аз следя gismeteo и и го дават 15-16 градуса за другата седмица. И аз се чудя какви дрехи, освен якето.....Вчера гледах снимка на една позната на брега е и е по къс ръкав и сандали.......от вчера или онзи ден е снимката.

# 128
beljata, и на мен ми направиха впечатление недоразвитите градинки на входа на парка. Но кое да споменеш по-напред Simple Smile Аз не съм била преди това и не мога да направя сравнение с друга година. Търсихме фигурите, които съм виждала на снимки и мислехме, че не сме ги открили.
Ние купихме Истанбулкард от будките. Питахме на 3 места и навсякъде искаха 10 лири. Явно на автоматите е 6.
За времето много постове се изписаха и аз да повторя. Всякакви дрехи! Вечер е студено, дори през деня да е било за къси гащи. 15-16 градуса, та дори 17-18 е за къс ръкав през деня и за яке и по-плътна блуза вечер.

# 129
Аз купих Истанбулкарт от будка за 7 лири. Явно, цената на будките е "както дойде", особено ,като видят чужденци.

# 130
  • Карлово
Последната снимка от къде е?

# 131
Последната снимка от къде е?

Църквата „Св. Иван Рилски” , която е в двора на Българската екзархия в кв. Шишли. Последните 3 снимки са оттам.

# 132
Таксата за магистралата от Одрин до Истанбул за нашата кола /над 3,20м/ беше 12,25 ТЛ. Странното е, че ни взе такса само на връщане към границата. Иначе на пунктовете си светваше в зелено. В сайта се вижда къде и кога сме минали, но не разбирам защо на отиване не си взе такса. На първия мост над Босфора също не си е взело. Дано нямаме негативни последици при следващо влизане.

# 133
  • София
Таксата за магистралата от Одрин до Истанбул за нашата кола /над 3,20м/ беше 12,25 ТЛ. Странното е, че ни взе такса само на връщане към границата. Иначе на пунктовете си светваше в зелено. В сайта се вижда къде и кога сме минали, но не разбирам защо на отиване не си взе такса. На първия мост над Босфора също не си е взело. Дано нямаме негативни последици при следващо влизане.

На моста взимат пари само в едната посока. Но за магистралата не знам защо е станало така. Единственото обяснение е да сте пътували на някой празник. Ние сме улучвали безплатна магистрала по време на Рамазан. Тогава и през трите им почивни дни всички магистрали бяха безплатни.

# 134
  • Варна
През лятото и ние не бяхме таксувани в посока Истанбул. Картата купихме след минаването през камерите, които заместват бившите гейтове. То няма и как иначе, защото подходът към добре познатата ни Ptt станция на входа на Истанбул е след тях. Затова очаквах на връщане да ни вземат и двете такси. Но не, в сайта се мъдреше само таксата за обратния път.
Онзи ден имахме малко тревоги в тази връзка, но за тях друг път.
Поради липсата на индикатори за взета сума при гореспоменатите камери не знам сега дали сме таксувани. Ще видя какво, как и колко, като се приберем.

Миленита затова казах, че сравнение не може да направи, който е за пръв път. Но всички виждат грозното.

Официалната цена на Истанбулкарт е 6 лири. Всяка лира отгоре е по усмотрение на продавача. Така и така ползваме автомати за зареждане, препоръчвам купуване също от тях.

Днес бе студено и ветровито. Провали доста планове. Здраве да е.
За сметка на това любимият ми Египетски пазар е прекрасен след реновирането и е придобил чист, подреден и приветлив вид. Очарована съм от новия му облик.

А в Ортаклар тази вечер бе като български ресторант. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт