Истанбул [тема 44]

• 96 124
  • 769
  •   1
Отговори
# 180
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Заради празника е било, попитах моя приятелка и наистина е било както си мислех.

# 181
  • Варна
Тъй, де, сетих се за казаното от теб. Ама нали е в ремонт, уж...

# 182
  • София, Хаджи Димитър

Беличке, съгласна съм за втория ден, сега ще си запиша как се стигаше до Св.Стефан. Обаче нещо но откривам работното време на терасата, но ще потърся още.Дано и някой помогне.

# 183
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Тъй, де, сетих се за казаното от теб. Ама нали е в ремонт, уж...

На сайта пише, че е затворена за туристически посещения, но ще продължи да е действаща джамия - ще се извършват молитви и поклонения.
Туристите ще се пускат отново от 16 май.
Иначе не работи в петък до 14:30, както спомена Лейла, защото я почиствали за петъчната молитва.

Румбич, терасата на Сапфир работи до 22:00 според нета.

Последна редакция: вт, 17 апр 2018, 20:57 от Шебек

# 184
  • Стара Загора
Направо се радвам, че ще ходя следващия месец и се надявам наплива вече да е намалял. Колежки и приятелка заминават тази седмица към края, та другата ще имам отзиви и от тях. С различни ТА са. Аз сега съм притеснена за хотела... Не толкова за условията, ще ги преживея. Да не ни забутат на майната си, че да отнема повече време за предвижване. Има ли начин да им откажа и поискам в друг хотел или не мога да имам претенции. Макар че за 85 лв и две нощувки с път....Моята програма още не съм я измислила, но имах проблем с другата екскурзия и се занимавах от 5 дни с това. Анулираха я, че от днес вече сме с друга фирма, на която е потвърдена. Дишам засега, дано всичко е ок.

Ще споделя като измисля как съм наредила дните и науча хотела от Запрянов. Чисти хавлии, чаршафи и баня да има - друго не искам. Закуска и навън мога да ям. Ааа и между другото - как се казва на турски тяхната закуска (масата с хляб, яйца, зеленчуци, маслини и т.н.?).

Дано сте изкарали добре, тези които вече ходихте и да забравите лошите моменти. Heart

# 185
  • София, Хаджи Димитър
Шебече, благодаря, че не се справих с търсенето.

# 186
  • Varna, Bulgaria
Кавалтъ - това е тяхната закуска Blush

# 187
  • Стара Загора
Нея я знам, но мислех че отпред има още една думичка (serpme). Следя няколко профила на заведения в инстаграм, затова съм останала с такова впечатление. Simple Smile

# 188
iv4enceto_91 за тази цена не очаквайте нищо хубаво.Вчера в една фб група една дама се оплака в какъв бардак са ги настанили.

# 189
Ние с детето пътуваме с Юбим,които още не са ми се обадили за номера на автобуса и в кой хотел сме......Ще напиша програмата да кажете препоръки.
Пристигане петък, ако не се настаним/което си мисля е  невъзможно веднага/ разходка в историческата част и показване от вън, кое какво е.......Чудя се дали да не вмъкна Св.София.Дали още е в ремонт? Разглеждане на Египетския пазар и на автобуса за аквариума. След него мисля към Сапфир да се отправим, и според мен ще стане вече тъмно, се прибираме.
Втори ден -събота
След закуска се отправяме към музея на Рахми Коч, за който четох да си отделя 4-5 часа.
След това фери и в Азия.Там зависи от времето, с което разполагаме ще решавам, но задължително кафето с възглавничките, мисля двореца Бейлербей и женската джамия.
От Азия се връщаме в Европа, разходка на Таксим и по Истиклял .

Третия ден-неделя
Водохранилището и Гюлхание
Много ми се иска и Св.Стефан да включа, защото съм я виждала преди реставрацията, но  май няма.
Единствено ферито ме притеснява за Азия, но мисля че няма да има проблем.
Дано само не вали, макар че октомври дъжда не ми попречи ......все пак имах един цял свободен ден, в хотела ли да стоя??? Simple Smile

Единият вариант да посетите Св. Стефан е след аквариума слизате на Еминьоню и хващате авт. за Църквата.
Другият вариант е след музея Рахми Коч да хванете ферито за Св. Стефан и след това отново фери до Юскодар.

# 190
  • Бургас / UK
Нея я знам, но мислех че отпред има още една думичка (serpme). Следя няколко профила на заведения в инстаграм, затова съм останала с такова впечатление. Simple Smile

Ивче,правилно са ти написали-закуска е ка(х)валтъ,това Х не се изговаря по принцип ,но го изговарят по мн странен начин..А това ,което си мислиш,че се слага пред думата,според мен е някакво име ,по скоро фамилия,на долната снимка най-долу има име Ege Serpme(поне аз така си мисля де )

# 191
  • София, Хаджи Димитър

tedizonova, мисля в събота на автобус до Св.Стефан, след това на ферибота до музея,а след музея отново ферибот до Юскодар.

# 192
Привет!
Това още не съм го разучила, но изглежда полезно.

# 193
  • Варна
rumbich, единият вариант на Теди съвпада с моя. Другият, с вмъкването на църквата при аквариума е абсолютно неосъществим времево, ако програмата ти остане същата за първия ден. Няма и смисъл да правиш подобно отклонение, при положение, че на другия ден ще си по Златния рог.

Един съвет... За пореден път... Там, където може да се ползва ферибот вместо автобус, смело се мятайте на ферито. Цената е еднаква, а пътуването - в пъти по-спокойно и удобно, както и по-бързо, обикновено. Освен ако не примирате да се возите натъпкани като сардели между забрадени жени и некъпани мъже (Извинявайте за картинката, ама си е баш тъй, особено в автобусите. В трамваите не е съвсем така, заради вентилацията, а и те не се бавят в задръствания), да не можете да видите нищо по маршрута и докато висите в задръстването, да се чудите дали ще успеете да се измъкнете на спирката си...
И тук да кажа на тези, които мислеха да минават маршрута от църквата до Пиер Лоти пеша... В никакъв случай не си го причинявайте. Крайбрежната зона е недостъпна поради строежа на новата трамвайна линия и дори само преходът от улицата до пристанището е достатъчен да се "напудриш" обилно с прахоляк. Там, където има тротоари, те са тесни и между тях и водата е споменатия строеж, т.е. има огради и дори не можеш да се насладиш на гледката. Преди поне част от маршрута можеше да е приятен.
По отношение избора на спирка за "Св. Стефан". Малко по-близо до църквата се явява Фенер, или поне така ми се стори, но аз пак бих ползвала в едната посока Балат, за да мога да се насладя на гледката откъм водата. Разстоянията са пренебрежимо кратки. Едноименните спирки на автобусите са почти успоредни на съответните пристанища.

iv4enceto_91,
Скрит текст:
ако смяташ да си тровиш предстартовите трепети с мисли къде ще ви настанят, ще ти се скарам. Вярно е, че никога не сме били оттатък Аксарай, ама сме били в едни дупки (старите "Делта" и "Сиде" - който е имал "честта", ще ме разбере), дето ако някой ми бе казал, че ще спя в тях, щях да му се изсмея. И това - за 100 лв., при това преди 6-7 години. Та, наистина за настоящата цена не очаквай чудеса, но и не се настройвай обезателно за мизерия. Всичко е до късмет. През май определено напливът няма да има общо с настоящата лудост, съответно вероятността да сте в по-близък и по-приличен хотел е немалка. А и в крайна сметка, ако сложиш ръцете на "Ф" и използваш по-остър тон, можеш да си изискаш най-елементарното, ако такова липсва. Пък както си казала, това са просто чисти чаршафи и кърпи и топла вода.
Където и да сме били настанени, не сме позволявали условията да ни попречат да се насладим на престоя. Пожелавам ти същото!

Ето още малко от любимия ми Египетски пазар:

В най-дясното магазинче от тази снимка, ARSLAN BAHARAT, работи наш изселник (ще се постарая да намеря визитката, за да кажа и името му, но мисля, че е единствения с брада от продавачите). Ако имате нужда да купувате нещо от този пазар, идете при него. Първо ще се разберете на български и второ, пък може и да ви направи отстъпки от цените (между нас казано и все пак, ако той реши). Дюкянът е последния отляво преди пресечката за Мехмет ефенди, ако влезете от главния вход, т.е. почти до отсрещния вход. Сега на ъгъла до него има едно балконче (явно са възстановили някакъв стар елемент, който го нямаше досега), та отдалече ще се ориентирате накъде да вървите.

И... до скоро, Истанбул!

П.П. Намерих! Магазинът е с №39, а човекът се казва Беркант. Можете да кажете, че познати са ви упътили да го търсите.

Последна редакция: ср, 18 апр 2018, 11:20 от beljata

# 194
  • Карлово
Привет!
Това още не съм го разучила, но изглежда полезно.
Благодаря за споделеното. Точно такова нещо ми трябваше.

Общи условия

Активация на акаунт