Истанбул [тема 44]

• 95 829
  • 769
  •   1
Отговори
# 105
Ето го тазгодишния килим от лалета пред Света София.

Снимката е от Хюрриет и е малка , но все пак се вижда красотата на мотивите. Площта на килима е 1734 кв м. Използвани са 576 хил. лалета , в чест на 576-тата годишнина от нещо, не разбрах точно какво.

Много е красив и нямам търпение скоро да го видя!  576 години от превземането на Константинопол от Османците

Последна редакция: чт, 12 апр 2018, 15:54 от amareto eto

# 106
Здравейте! Върнахме се и ние. Истанбул няма как да не те впечатли или да те остави равнодушен. На всички много ни хареса.
Пътувахме с кола.
На идване пропуснахме пункта преди Истанбул и не купихме HGS карта. Последния ден отидохме в пощата и там с помощта на един клиент, който говореше английски ни дадоха нещо. Казвам нещо, защото карта не получихме. Каза, че няма друго. Само една лепенка с бар код, който залепихме на предното стъкло. Взеха ни 60 лири. Това бил минимума.  52 лири е заредената сума и останалото някакъв депозит. Питах няколко пъти няма ли карта, беше категоричен, че няма нищо друго.
Аз бях подготвена с друга информация от споделеното от вас, но или има промяна или нещо ни метнаха. Следващият път как да заредя като нямам нищо?

Лесно намерихме паркинг под моста Халич и оставихме там колата за целия престой. На влизане в паркинга ни питаха колко ще останем и ни таксуваха за три часа . Записва номерата на автомобила и издава касова бележка. Показах календара и обясних, че ще бъдем 3 дни, а не 3 часа. Каза само ок, но проблем. Останахме с впечатление, че ще доплатим като си тръгнем. Но като си тръгвахме нямаше никой. Явно работното им време е до 18ч. Всички коли излизаха така и ние също излязохме. Няма бариера.

Купихме Истанбулкард за 10 лири. На три места питахме и навсякъде казваха тази сума. 6 лири картата и 4 лири депозит.
Относно зареждането - на Еминоню има автомати. В метрото също. На трамвайната спирка Гюлхане и Сиркеджи също. Ние зареждахме два пъти и не се оглеждах, но ми се стори че има много места, на които може да се зареди. С Истанбулкард се влиза и в обществените тоалетни, които са навсякъде в града. Може и с монета от 1 лира. Направи ми впечатление, че навсякъде тоалетните са чисти, заредени със сапун и хартия.
Още малко практична част - автобус EL2 от Емиргян до Сапфир се движи редовно на около 30 мин, а не както показваше един сайт на транспорта веднъж на ден.
Автобус 12А от Кадъкьой до Юскюдар пътува доста дълго. Обикаля и се пълни. Следващ път не бих подредила обектите около Юскюдар и Кадъкьой в един ден.

Лалетата са в пълния си разцвет и пътуващите тази седмица ще могат да им се насладят. Гюлхане ме разочарова. Лалетата са малко в сравнение с другите паркове. Огражденията са грозни. Миеха фонтана и предполагам ще го пуснат за този уикенд. Не намерихме кафенето в края на парка с гледка към морето, за което имам спомен, че сте казвали.
Емиргян е прекрасен, внушителен и много претъпкан. Бяхме в делничен ден и беше страшно. Не искам да си го представям уикенд. Ресторантите работеха на пълна пара и нямаше свободни маси. Изпълнителите на живо правеха страхотен купон, местните танцуваха. Атмосферата е завладяваща.
Паркът Гьозтепе е мястото, което ни хареса най-много. Малък, компактен, пълен с лалета и в същото време много спокоен. Там видяхме другото лице на града.  Модерните, съвременни хора, които имат европейско излъчване.
Препоръчвам парковете да се разглеждат в различни дни. В един ден е еднотипно и писва, дори на най-големите почитатели на лаленцата. Не си губете времето в Гюлхане, ако ви е ограничено. Паркът е прекрасен, но не впечатлява с лалета.
Сапфир беше изживяване, както за децата, така и за възрастните. Много пъти е казвано и аз потвърждавам - трябва да се види вечер. Светлините на града са много красиви.
Видяхме килимът отстрани. Довършваха последни детайли и не пускаха на платформата да се погледне от високо. Бяхме там на 11ти следобяд.
Предното ми посещение беше доста отдавна, но тогава не помня такива тълпи и толкова много забулени и забрадени хора. Разходката по улиците и площадите не беше спокойна, а беше придвижване на зиг заг в колонка по един с непрекъснато оглеждане дали някой от групата не се е изгубил в тълпата.
Програмата ни беше много лежерна. Посетихме малко обекти, но им се насладихме. Останаха още много набелязани неща за следващи посещения, а с темповете на развитие, явно ще има и нови предизвикателства.
Извинявайте за огромния чаршаф. Специални благодарности за съветите и насоките на всички в темата. Simple Smile

# 107
  • On the sea
Привет от Истанбул!
Имам малко глупаво въпросче, но гледам ли гледам картата и се чудя. С метрото от Таксим можем ли да се доберем до Султанахмет и ако да на коя спирка да слезем? Yenikapi става ли? Питам, защото ми омръзна от тези претъпкани автобуси и ужасен трафик, а за пеша вече издаваме багажа, краката не държат 😆

# 108
  • Бургас / UK
Велвет,преди Йеникапъ мисля,че е Везнеджилер,а преди това е спирката на моста(забравих му името) над Златния рог,но ако не съм объркала нещо,Везнеджилер ще ви е по-удобна за Султан Ахмет.
Миленита,много хубав разказ ,но можеше и малко снимки   Stuck Out Tongue Winking Eye
Относно “картата” за магистралата,точно това е-един стикер,който се залепя на стъклото зад огледалото за задно виждане,а при следващо зареждане даваш талона и по номера на колата ти зареждат пак тази картастикер.

# 109
Ще пусна и снимки Simple Smile Само ми трябва малко време, че въртележката на ежедневието ме понесе веднага.
velvet* ние ползвахме препоръчаната от Чефи-то спирка, Везнеджилер, после трамвай.

# 110
  • гр. София
Velvet*, от сп. Таксим на метрото слизате на третата спирка - Vezneciler. Оттам излизате отгоре и по пешеходната до линията на трамвай Т1. Взимате го и слизане на сп. Султан Ахмед.  Мисля, че има връзка под земята с трамвая, но не съм сигурна. Ние излязохме отгоре.

# 111
  • Варна

Не е отвисоко, но пък е от първа ръка.
Прекрасен е тази година! И сега е много свеж още. Преди малко видяхме и как го поливат...

# 112
  • София
Миленита,много хубав разказ ,но можеше и малко снимки   Stuck Out Tongue Winking Eye
Снимките от Гьозтепе, които показах онзи ден са нейни. Wink Не се и съмнявам, че ще ни покаже и други.  Grinning

Нашият чип за магистралата е много стар. Преди това бяха карти. Когато купихме чипа, ни оставиха картата и на нея лепнаха някакво номерче, с което да си зареждаме чипа. Явно има промени. Но наистина в сайта се вижда номера на колата и би трябвало с регистрационния номер да може да се зарежда, както каза Чефито. Инфлацията пък е вдигнала минималната стойност.  Sad Така и не знам колко е таксата Одрин-Истанбул. Със сигурност не е под 6 лири, какъвто е споменът ми от последното ни пътуване.

Еха! Беличке, радвам се, че вече сте там!  Grinning

# 113
  • Бургас / UK
Миленита,много хубав разказ ,но можеше и малко снимки   Stuck Out Tongue Winking Eye
Снимките от Гьозтепе, които показах онзи ден са нейни. Wink Не се и съмнявам, че ще ни покаже и други.  Grinning

Извинявам се тогава  Peace,то толкова много хора са там и бяха ,че вече се обърках малко  Mr. Green

От Везнеджилер може и пеша до площада,не е толкова далече.

Беличке,супер  Hug много хубаво да си изкарате...
Мими,Добруджанка,Шебечето...всички са там...Много разкази и снимки ще чакаме  Hug

# 114
  • On the sea
Всички са тук значи. Аз пък да се оплача грам българска реч не съм чула още, а мислех, че ще е пълно с българи.
Приятно изкарване на всички.

# 115
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!!!
В Истанбул тази седмица има засилено котешко присъствие! Хахах по-отдавна пишещите в темата са ме разбрали.

Колкото до таксата на магистралата Одрин-Истанбул, миналата седмица обърнах внимание като минавахме през бариерите на слизане от магистралата и цената е 9.90 лири.

Като ви чета и още повече започвам да съжалявам, че миналата седмица не успяхме да идем до Истанбул. Всъщност по спешност ни се наложи в 10 вечерта да ходим до една ветеринарна клиника в Бююкчекмедже, но не го броя.

# 116
  • София
Колкото до таксата на магистралата Одрин-Истанбул, миналата седмица обърнах внимание като минавахме през бариерите на слизане от магистралата и цената е 9.90 лири.
Значи сметката е точна - с 1 зареждане от 60 лири, 3 екскурзии до Истанбул. За толкова стигаше и преди.

Хубаво време и прекрасни преживявания на всички котки!  Hug

Неолита, дано не е бил сериозен проблема и кученцето вече да е добре!  Hug

# 117
Неолита, разбрахме, разбрахме за котешкото присъствие Simple Smile 
Приятно изкарване на всички истанбулски котки и котараци! Да се насладите на хубаво време, разходки и красиви паркове с лалета....Да донесете много снимки, че аз като гледам, май голяма част от емиргянската красота съм я изпуснала  Sad 

# 118
Здравейте!

Може ли тези, които сега сте в Истанбул, да споделите какво е времето! Утре ще пътуваме с децата и съм в голяма чуденка какви дрехи да взема... Рано ли е още за къс ръкав, или може би е по- добре да сме си облечени с по-тънки блузи, но с дълги ръкави...

Благодаря ви предварително!

# 119
  • гр. София
Mondeo, не съм в Истанбул в момента, но скоро се върнахме. Гледам, че времето ще е доста ветровито, със североизточен вятър. Ние бяхме на Великден, също с такъв вятър - студен е и усещането е за доста по-ниски температури. Не мисля, че е подходящо за къс ръкав. Аз имах шал, яке и отгоре елек с пух. Отдолу с дълъг ръкав, а под дънките тънък чорапогащник.  Е , при нас прогнозата беше за 15-16 градуса, при вас ще са 19, но все пак.... Ние сме малко зиморничави! Като има слънце е по-добре, но си вземете и по-плътни дрехи за всеки случай.
Сори за дългия пост....

Общи условия

Активация на акаунт