"Обичам" Топлофикация 3

• 47 303
  • 752
  •   1
Отговори
# 300
Ами на всеки радиатор са. Не знам да има топломер за апартамента - старо строителство е. Уж топломери ги водят и тях Grinning ама най-вероятно принципът им на работа е това, което Черна станция писа.
Водят ги "разпределители" и отчитат дела на използваната енергия, но не и найното количество, както е при топломерите.

# 301
В крайна сметка дружествата си вземат своето, без да се интересуват от честното лично потребление на абонатите.
Ако не са добросъвестни съседите, сметките няма да вярни и интересът ни не е защитен от дружествата. Сами трябва да си търсим интереса.

# 302
Няма друг начин. Все пак те не са полицаи, които да разследват кражби.
Но като цяло според мен са сведени до минимум, не е така просто като да си сложат в джоба нещо Simple Smile

# 303
Кражбите на парно са често срещано нещо, особено в стари блокове, където топломерите са на всеки радиатор. Такива неща съм виждала, че не мога да ви опиша. И никой освен полицай не може да влезе в имота, за да засече кражба, а полицаите както знаете само с крадци на парно се занимават...

# 304
  • Sofia, Bulgaria
Да ви питам нещо по-опитните: този сезон през деня не сме вкъщи и оставям радиаторите на 1, колкото да минава водата, за да не преча на останалите апртаменти. Та идеята ми е ще има ли осезаема разлика в сметките спрямо минали сезон, когато почти винаги са били а 5? Ясно ми е, че на теория трябва да има, но практиката в България е нещо съвсем различно

# 305
Оставени на 1 те са на практика спрели (неработещи) и сметката трябва да е по-ниска. Ще си го видиш в годишната сметка.

Иначе съвсем не е нужно да ги оставяш на 1 заради съседите, и да ги спреш съвсем, все тая, циркулацията е по главния щранг.

# 306
beny505 ще видите разлика чак в изравнителната сметка. Сега фактурите са прогнозни.

Няма никакъв смисъл да ги оставяте на 1 само заради съседите. Даже така е по-зле за вас, защото ако никой под вас и над вас не ползва, топлата вода ще се качва само заради вашите радиатори и реално топлите съседите отдолу и ще плащате по-голяма сградна инслация. При нас над нас не го ползват, ние също и тръбите са ледено студени.

# 307
При нас на едно радиаторите тази година са много топли, направо горещи,  както бяха миналата година на три.
Явно зависи колко са надути, т.е.  на едно, две или три не е навсякъде едно и също.
Мен ме подразни, че във фактурата за ноември пише, че имало 29 дни с отопление, а те бяха 19-20 най- много,  дори и в училищата пуснаха към 7-8 ноември, а на абонатите започнаха да пускат от 9 ноември, при нас - на 10-11 ноември.

# 308
  • София
Аз бях звъняла в Топлофикация да питам защо само на 5 радиаторите ни греят, на 4 и 3 са лед студени. И ми обясниха, че подават по ниска температура, че още не беше декември и както и да ги въртя няма да има ефек4щт. Тая година и на 3 си топлят, а на 5 не можеш да ги пипнеш..

# 309
Защото им се правят проверки  тази година (по жалби от абонати) и не успяват да ни цакат с температури на водата по-ниски от заложените в нормативната уредба. Като спрат проверките, пак ще си пеят старата песен.

# 310
Не би трябвало на 1 радиаторите да са горещи, защото температурата им не зависи от това колко са надули парното в абонатната станция, а от управляващия вентил. И на положение 1 този вентил спира парното щом температурата в стаята стане над Х градуса. За да е нагрят радиаторът на 1 трябва в стаята да е много студено. А ако не е така, значи регулиращият вентил е развален. Иначе е нормално, ако са да кажем на 3 и грее слънце в южна стая, да спре парното. Това спиране е именно от вентила, защото е станало топло. Тези вентили затова са измислени.

# 311
Зависи и какво се подава в блока като температура. Това може да се провери в абонатната. Тази година доста да надули градусите от Топлофикация и това ще се отрази на сметките ни, за съжаление.

# 312
Зависи за общите части, от там и за цената. Зависи и за радиаторите, но само в едната посока - ако подаването е слабо и на 5 да ги сложиш, няма да греят.  Но при изправен вентил колкото и да е надуто парното, ако се сложи на 1, няма да се нагорещи радиаторът.

# 313
Мисля, че имам някаква рамка относто задължението на топлофикация да подава определена температура.
Усещането за топло е субективно, нали затова са топломерите на радиаторите, за да може всеки да си регулира според желанието.
А сметките тъй или иначе ще са надути, защото от лятото на няколко пъти дигнаха цената.

# 314
  • София
mama_na_nana И аз до този извод стигам, кой знае колко ще си платим за топлото.
zari точно това имах предвид, че като подават слабо не зависи от нас да си го усилим. Нарочно го правят.

Общи условия

Активация на акаунт