Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 6

• 53 764
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
  • софия
Здравейте,има ли родители ,които ще подават документи в 143 ОУ и 42 ОУ?

Аз в 42 ОУ.

# 91
Може  ли дете да кандидатства до 16 май в желаното училище с 5 точки на първо класиране и
да се включи на 2-ро при свободни места по уседналост. Въобще може ли да подават документи директно на 2 и 3
класиране?

# 92
  • София
За да участваш на второ класиране някъде трябва ли задължително да си подал завление за първо?
За по-ясно ще дам пример. Подавам в училища Х и У. Минава първо класиране, не приемат детето. Сещам се, че мога да се класирам в училище Z. Подавам за второ класиране заявления в Х, У и Z. Става ли така?

# 93
  • София
А какъв е смисъла?

Кандидатствате в двете училища. Първо класиране излиза на 4 юни за всички. Ако ви приемат само в кварталното, записвате се там и си чакате второ класиране в желаното. При успех ще си изтеглите документите от едното и ще се запишете в другото.

# 94
Малко да ви разсея с този текст: https://lubovdaskalova.wordpress.com/2018/04/09/любов-даскалова-на-лов-за-първолаци/,
Така да се каже гледната точка на учителите, написана с чувство за хумор, но реално и с много тъга. Тук не става въпрос за софийски учители, но текстът си струва да се прочете!

# 95
А какъв е смисъла?

Кандидатствате в двете училища. Първо класиране излиза на 4 юни за всички. Ако ви приемат само в кварталното, записвате се там и си чакате второ класиране в желаното. При успех ще си изтеглите документите от едното и ще се запишете в другото.

А ако детето не е прието и в двете училища, което е съвсм възможно за райони, където кварталните училища са много желани.
Аз лично имам същия въпрос - възможно ли е да се подадат документи на второ или трето класиране или където подадеш на първо там участваш в класиранията? От това което четох аз лично разбрах, че може да се подават само от 16.04 до 16.05, но се надявам да не е така.
Давам пример с Лозенец - училищата са малки (почти всички ще приемат само 3 паралелки) и много желани, децата са много и има шанс някои да не се класират.
Аз не съм си и представяла, че може да ми се наложи да търся училище извън квартала, но сега започвам да се оглеждам за други, и само се моля все пак детето ми да учи в квартала. 

# 96
  • София
А какъв е смисъла?

Принципно питах. Понеже аз няма да кандидатствам в кварталното. Навсякъде където ще подам попадам в 8.4 и ако се окаже, че на трето класиране няма места в Х и У, но има в Z мога ли да подам в Z, където до този момент не съм подавала изобщо?

Може  ли дете да кандидатства до 16 май в желаното училище с 5 точки на първо класиране и
да се включи на 2-ро при свободни места по уседналост. Въобще може ли да подават документи директно на 2 и 3 класиране?

Ето и тя пита същото.
Опитвам се да предвидя как ще се разиграят нещата Simple Smile)) Хората ще подават  на няколко места, като тези, които не желаят училището по уседналост за всеки случай ще подадат и там. И не само, ами вероятно ще запишат децата на първо класиране, за да не изгубят мястото си. На второ масово ще се подава отново и ще има размествания. Тогава излиза, че на трето ще се освободят също много места, защото приетите на второ ще теглят документи от прилежащите им нежелани училища където са пазили място. Иска ми се да видя какъв е моят шанс.

# 97
  • София
Всяко дете трябва да ходи на училище. Та може да се подават документи и на второ и на трето класиране.
Най-разумно е да подадете навсякъде, където искате и само да потвърдите за второ класиране.

Живеещите в Лозенец, ако не ги приемат, ще се занесат в общината да настояват за допълнителни паралелки. Миналата година така направиха в 51во като пак се оказа, че няма приети от квартала.
Викането на телевизия прави чудеса.

# 98
  • Sofia
За да се подсигурите по-добре още на първо класиране подайте в поне 4 училища (нищо че ще сте 4-та група). Не знаете къде колко деца кандидатстват и къде Ви е шансът. Миналата година имаше случаи на неприети деца в няколко училища... аз не бих рискувала само с две кандидатури в 4-та група.

# 99
  • София
Според мен повечето родители ще кандидатстват в кварталното, и ако много искат в още едно (където имат по-голямо дете).

Тази година различното е, че най-голям шанс имаме точно в едно училище (стига да имаме уседналост). Та рядко ще има деца, приети на две места. И децата ще се наместят за две класирания.

# 100
  • Sofia
Аз говоря за хората, които ще кандидатстват само в 4-та група (няма да кандидатсват в кварталното и нямат друго по-голямо дете  в училище). В този случай колкото и да се наместят децата от първите три групи, пак не е сигурно след първото класиране колко места ще останат за 4-тата група и за какъв брой кандидати. Да не забравяме предимството за граничните прилежащи райони (според мен е реално 4-та група да се запълни само с деца с братче/сестриче и деца от близките квартали). Също така 4-та група си е цяла София и сега като няма критерий "месторабота" със сигурност ще има хора, които ще кандидатстват до училище, което им е близко до работното място.
Та затова пиша, че ако се кандидатства само в 4-та група е хубаво родителите да подадат документи в повече училища и то още от първо класиране, защото тогава шансът е най-голям. Примерно няма много регистрирани деца в района на училището и още на първо класиране се стигне до 4-та група, тогава за второто вече свободните места ще са по-малко и съответно шансът за прием също.

# 101
  • София
Тази година различното е, че най-голям шанс имаме точно в едно училище (стига да имаме уседналост). Та рядко ще има деца, приети на две места. И децата ще се наместят за две класирания.
Не съм много сигурна предвид това, което видях в люлинско училище. На родителската среща беше пълно с хора от съседен микрорайон или от другите несъседни. Кварталът е така структуриран, че във всеки микрорайон има по едно училище. Но и разстоянията не са огромни. Това кара хората да се смесват и опредлено там ще има голямо движение на деца. Там също си има училища със слава на добри и не добри. Има две училища с басейн, което привлича ученици към тях. Съдя и по хората около мен и разговорите с тях. Поне половината не искат училището, с чиито район са, но ще подадат и там за всеки случай.

brin de muguet, шансът на 4-та група на 1-во класиране е нищожен, особено в по-желаните училища, точно поради факта, че ще има хора записали за всеки случй децата си в нежелано, но училище по уседналост. След това ще се разместят (евентуално)

Последна редакция: сб, 14 апр 2018, 11:15 от Vache

# 102
Здравейте!
Днес във 2ро СУ имаше Ден на отворените врати.  Не успях да отида. Има ли някой, който е присъствал? Да сподели, моля, какво са казали, кои учители ще поемат първи клас, впечатления?
Благодаря много!

# 103
  • Sofia
brin de muguet, шансът на 4-та група на 1-во класиране е нищожен, особено в по-желаните училища, точно поради факта, че ще има хора записали за всеки случй децата си в нежелано, но училище по уседналост. След това ще се разместят (евентуално)
Е, аз това го написах заради 41-во и не чак толкова желаните училища. За "елитните", там случая е друг и те не са чак толкова много. Но да се върна на моя пример - на сайта на 41-во бяха публикували (сега вече го няма, явно тази информация  не е била за простосмъртните), че има около 50 деца регистрирани в прилежащия му район, а ще бъдат приети 96 ученици, разпределени в 4 паралелки. Както и да го гледаме ще се стигне до 4-та група още на първо класиране. И съм сигурна, че това няма да е единичен случай - стига да няма много деца регистрирани в прилежащия район на даденото училище, но това ние няма как да го знаем.

# 104
  • София
Здравейте,

И аз се включвам към темата за първолаците.
Вчера ходих за Удостоверение за Промени на постоянен адрес в община Илинден - поискаха ми само лична карта и нищо не съм попълвала. Попитаха ме колко копия искам , казах 3, и ме пратиха на касата - 10,50 лв. Веднага ми ги дадоха.

Ние ще кандидатстваме за 43 ОУ и евентуално в 45. Имам въпрос към запознатите. Има ли смисъл да подавам и за двете училища или да изчакам първото класиране и ако не са ни приели във 43, тогава да подавам за 45?

Много оплетено ми се вижда всичко тази година. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт