Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Шумоизолация на апартамент

 • 23 231
 • 187
 •   1
Отговори
# 165
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 9 499
Просто си потърсете из интернета звукоизолиращи плоскости и майстор, който да ви ги монтира, просто, лесно, бързо, вероятно и скъпо, но е единствен вариянт, все пак да си купите ново жилище е по-скъпо. Направи-си-сам често също излиза скъпо Wink

# 166
 • София
 • Мнения: 697
Просто си потърсете из интернета звукоизолиращи плоскости и майстор, който да ви ги монтира, просто, лесно, бързо, вероятно и скъпо, но е единствен вариянт, все пак да си купите ново жилище е по-скъпо. Направи-си-сам често също излиза скъпо Wink

Върнете малко на предишната страница и прочетете точно защо няма да стане със звукоизолация.
И те плоскостите не са един вид.
Виж със звукоизолираща мазилка ще стане... Smile

# 167
 • Мнения: 78
Тифи19, може ли да кажеш кои звукоизолиращи мазилки биха свършили работа? Тези мазилки са само за под или стават и за стени?

# 168
 • София
 • Мнения: 697
Трябваше да сложа в кавички "злукоизолираща".
Няма такива. Злукоизолацонните свойства зависят от твърдоста, плътността и дебелината съотнесени към дължината на вълната.

Прочетете предишните ми мнения в темата. Тези звукопрозрачни стени имат други проблеми.

# 169
 • Мнения: 78
Черна станция, по назад в темата си писала, че си платила за да сложат на апартамента над вас шумоизолация. Спомняш ли си какви материали са използвани за шумоизолация на  пода на апартамента над вас?

# 170
 • Мнения: 32 369
Не, строителят си я достави. Помня само, че беше търсил относително тънка за да не свали много тавана на съседа. Но я сложи още на грубия строеж и после замаза.

# 171
 • Мнения: 251
Мога да споделя мой опит от шумоизолиране на апартамент от външния шум. За шумоизолиране от съседи нямам опит, защото съседите ми са тихи, доколкото изобщо ги има. Затова не съм предприел никакви мерки. Сградата е стара, тухлена, на централна софийска улица с трамвай. Дебелината на бетонните плочи между етажите е над 20 сантиметра - може би към 30.
Почти пълното отстраняване на външния шум се получи като бонус от топлоизолацията и новата дограма. Аз имам двойна топлоизолация на външните стени - вътрешна и външна. Вътрешната топлоизолация си я правих сам - плочи от стирофом (нещо подобно на фибрана) с дебелина 5 см, рабица мазилка, шпакловка и декоративни коркови плочи с дебелина 3 милиметра от Корковата къща. По-късно направихме външно саниране на цялата сграда с плътен стиропор 5 см със съответните рабици и мазилки.
Наскоро подмених и дограмата с нова PVC, с четворен стъклопакет, което се оказа решаващият финален щрих за почти пълно отстраняване на външния шум. Уличното движение (автомобили и камиони) на практика въобще не се чува. Само когато премине нисколетящ трамвай с висока скорост нощем, се чува едвам. Дори още не съм монтирал новите римски щори. Естествено има и дебели завеси и дантелени пердета.
За съседите - от години до нас и отгоре не живее никой - собствениците държат напълно ремонтираните си и мебелирани апартаменти празни, т.е. живеят другаде.
Само отдолу има една полуглуха баба, която като си надуе телевизора, се чува извънредно слабо, но въобще не е дразнещо.

# 172
 • София
 • Мнения: 1 175
Stilgar, каква дограма сложихте?
Живея на голям булевард и уж свикнах с шума, но не е лошо да сменим дограмата с нещо по-добро.

# 173
 • Мнения: 251
От Ролпласт - беше на промоция през месец септември и октомври. Четворен стъклопакет на цената на троен. Профил Trocal 88 (т.е. масивен PVC профил със широчина 88 мм), четворен стъклопакет с френски стъкла Сен Гобен, 4 стъкла, три от които нискоемисионни (Ка стъкло) и едно бяло, разпределени по схема Ка- бяло-Ка-Ка (това е в посока отвън-навътре, стъклата са с дебелина по 4 ММ всяко, обков Winhaus.

# 174
 • София
 • Мнения: 697
Шумът преминава през уплътненията. По-евтините дограми просто не уплътняват толкова добре и затова се чува. На голям булевард е страшно.

Прокарайте ръка около периметъра на отворяемата част, където е студено, от там и се чува. Ако се заслушате и в стаята е тихо и на слух ще установите откъде се чува. Срам не срам, ако Ви притеснява едно широко тиксо решава проблема на мига. След това внимателен подбор на допълнителни уплътнения.

Има и друг вариант, дограмата да не е регулирана, насрещниците на резетата може да са хлабави или да захващат твърде малко.
Домашните майстори могат да се справят сами с винтоверт. Но само ако знаете какво правите.
След това вече между двоен и четворен стъклопакет ще има разлика от около 3-4 dB, което е двойно звуково налягане, но понеже е все едно 40 или 36dB не е фрапиращо.

Последна редакция: ср, 30 ное 2022, 02:37 от Тифи19

# 175
 • Мнения: 251
За уплътненията на отваряемите части - търсете профили с три броя уплътнения между касата и отваряемото крило. Всъщност не знам дали все още се предлагат профили с две уплътнения, но все пак трябва да се провери.

# 176
 • Мнения: 8 309
С двоен стъклопакет 4-4 към натоварен булевард се чува лек фонов шум и резки звукове - линейки, форсиращи двигатели, набиване на спирачки и т.н. И не, не духа отникъде, плътно си се затваря дограмата. И през самата стена се чува, но тя е итонг (бивш балкон). Допълнително сложих отвътре на стената 3 см. коркоко - плочи корк и кокос. По-добре е. Преди това се заслушвах откъде (от стъклото или от стената) повече ми шуми.
3-ен стъклопакет и тухла (а не итонг) е по-добре. Това от собствен опит, в децибели нямам представа как е, а и няма значение за мен.

# 177
 • София
 • Мнения: 697
Стената е мека и рехава, затова се чува. Каквото и да слагате, звукопоглъщане с дебелина под 1/4 от дължината на вълната не работи. Тоест, 4 см работят от 2.1кХз нагоре. Спирате само високи местоти от октавата 4-8 кХз или по-високи.
Рашението е мрежа и циментова замазка, почти без значение колко дебела, стига да е твърда.
Четворен стъклопакет на балкон? Знаете ли колко тежи това? Ако балкона не е вписан в контура на сградата като лоджия, а висящ е просто опасно.
Балкон трябва да се прави с термо панели и олекотена дограма. В случая само дограмата тежи повече отколкото може да носи целия балкон.

# 178
 • Мнения: 8 309
Аз не разбрах какво обясняваш-вълни, формули... Подозирам, че и другите потребители, които четат темата, не са разбрали.
Това, което аз съм забелязала и за себе си го смятам за вярно, е че Итонг-ът шумоизолира много слабо, самият той кънти (в стаи с итонг стени съм го забелязала). За остъкляване е ясно защо се ползва - големи блокове, работи се лесно, лек материал е (не натежава допълнително). В 90% от случаите итонгът е замазан, с мрежа и шпакловка (която не е гипсова със сигурност, поне отвън) - рядко съм виждала фасади с остъклени балкони и "гол" итонг.

# 179
 • София
 • Мнения: 697
До формули не сме стигнали.
Звуковата вълна има цикъл, започва от 0 (покой) преминава през 90 градуса - положителен пик, обратно през 0 до 270 градуса - отрицателен пик и обратно до нула. Вълната има две половини - положителна и отрицателна и 4 четвъртини.
Скорост на звука - 344 метра в секунда. 1.000 (хиляда) такива цикъла са килохерц, при тази скорост на звука за един цикъл е дълъг 34.4 см, съответно 1/4 е 8.6 см.

8.6 см е минималната дебелина на звукоизолацията, която изобщо да повлияе на звук с тази честота.
За 100 херца дебелината е 86 см.
За 20 херца трябват 4.3 метра...

Затова твърдостта и плътността на стената са по-добрият избор отколкото абсорбционна звукоизолация.

И това пак не са формули, а материал за 7-ми клас.

Общи условия

Активация на акаунт