Счетоводител в нужда се познава 14

• 58 019
  • 763
  •   1
Отговори
# 270
Бихте ли ми отговорили при прекратяване на договор поради пенсиониране/навършване на възраст/, на начисленото  обезщетение от две брутни заплати дали се дължи данък?

# 271
  • София
Бихте ли ми отговорили при прекратяване на договор поради пенсиониране/навършване на възраст/, на начисленото  обезщетение от две брутни заплати дали се дължи данък?

Ако правилно си спомням не се дължи нито данък,нито осигуровки.

# 272
  • ново

Не, брутно се изплаща. Ако има обезщетение за неползван отпуск, то има данък.

# 273
Благодаря ви за отговорите.
Няма друго обезщетение.

# 274
  • Варна
Как бихте осчетоводили, ако при запорирана фирмена сметка, управителят внася в личната си сметка пари от касата, и с тях извърши разплащания по фактури за дейността - наеми и консумативи, както и задължения към НАП. Чудя се дали да е просто разчет, или заем, или директно през касата да ги платя ... Реално са фирмени средства, той не финансира с лични дружеството... 

Последна редакция: чт, 23 авг 2018, 20:35 от Alexandra

# 275
  • В полите на Пирин планина
Как бихте осчетоводили, ако при запорирана фирмена сметка, управителят внася в личната си сметка пари от касата, и с тях извърши разплащания по фактури за дейността - наеми и консумативи, както и задължения към НАП. Чудя се дали да е просто разчет, или заем, или директно през касата да ги платя ... Реално са фирмени средства, той не финансира с лични дружеството... 

Според мен:
Д-т 493
        К-т 501

след това при осъществено плащане:
Д-т Р-д / д-к
       К-т 493

# 276
  • Варна
Мерси, Лейди, и аз това си мислех, че е най-правилно.

# 277
  • при него
В трудовите договори се вписват личните данни на лицата - ЕГН, лична карта /не съм сигурна дали е необходимо/, адрес и тези на представляващото лице от фирмата и няма промяна след 25.05., нали така? А необходимо ли е да подписва декларация, съгласие от лицата за обработването на данните им от работодателя?

Мисля, че този линк от сайта на КЗЛД ще ви бъде полезен
https://www.cpdp.bg/?p=element&aid=1159
Когато има легитимен интерес, не е необходимо съгласие.

Иначе, ако искате да използвате данни на служителите, за цели, за които нямате легитимно обоснованите, съгласието трябва да е изрично дадено за всяка конкретна цел. По принцип, относно искане на съгласие работодател-работник е много важно да се запознаете с насоките на работна група по член 29, надявам се линка да работи, трябва да ви се отвори ПДФ файл от сайта на КЗЛД
https://www.cpdp.bg/userfiles/file/WP29/wp259rev01_bg.pdf

# 278
Скрит текст:
В трудовите договори се вписват личните данни на лицата - ЕГН, лична карта /не съм сигурна дали е необходимо/, адрес и тези на представляващото лице от фирмата и няма промяна след 25.05., нали така? А необходимо ли е да подписва декларация, съгласие от лицата за обработването на данните им от работодателя?

Мисля, че този линк от сайта на КЗЛД ще ви бъде полезен
https://www.cpdp.bg/?p=element&aid=1159
Когато има легитимен интерес, не е необходимо съгласие.

Иначе, ако искате да използвате данни на служителите, за цели, за които нямате легитимно обоснованите, съгласието трябва да е изрично дадено за всяка конкретна цел. По принцип, относно искане на съгласие работодател-работник е много важно да се запознаете с насоките на работна група по член 29, надявам се линка да работи, трябва да ви се отвори ПДФ файл от сайта на КЗЛД
https://www.cpdp.bg/userfiles/file/WP29/wp259rev01_bg.pdf

Много Ви благодаря! Flowers Hibiscus

# 279
Ще прекратявам договор с фирмата, в която работя понеже я закриват, но сме с една заплата назад. Интересува ме в какъв срок трябва да ми изплатят парите?
Притеснява ме това, дали изобщо ще ни ги изплатят, те не са от града, в който работя, за да ги търся и т.н.

# 280
  • SF
Все някакви неприятности трябва да има човек...
На 16 юли ми изтече изпитателният 6-месечен срок. След което заплатата ми трябваше да бъде увеличена.
На 15 август (плащат ни заплатите на 15-о число) си получавам старата заплата, за месец юли, без да е променена с нито стотинка. От 16.07 вече трябваше да имам по-висока заплата.
Отивам при счетоводителката след отпуската - не й били наредили да ми променя заплатата. Общо-взето повика си малко по мене и тя не знаеше защо. Беше се настроила, че ще я обвинявам и упреквам, а аз само питах. Все ми е тая.
Отивам при директорката - Били имали вътрешно правило заплатата да ми се актуализира от следващия месец и никъде не били обещавали, че новата, по-висока заплата ще ми се даде веднага. Вътрешно правило!

Можете ли да ми кажете по външни правила, трябва ли да си преподпиша постоянния трудов договор или той автоматично става такъв, след като изтече изпитателният срок.
Може ли да има вътрешни правила, според които заплатата да не се актуализира, ако вътрешното правило гласи, че това става от 1-во, 15-о, 31-о число на следващия месец или на по-следващия или другата година...

Яхнала съм метлата, защото шефът е чужденец, а тук си е назначил една мазна ехидна госпожа, която ни прави луди. И няма обяснение, няма диалог - всичко е на гюрултия. Казах й, че не съм ОКей да си имат вътрешни правила, които пряко ме касаят, касаят доходите ми, но съвсем директно, тя ми се хили ехидно и ми обяснява, да си занеса договора, ако искам и на папата. В крайна сметка те си имали вътрешни правила.
И, естествено, в този момент й изникна спешна работа, заради която нещата останаха така...

Какво да й отговоря за вътрешните правила. Според мен те се отнасят до това дали имаме право да пушим в сградата, да не правим секс в тоалетните и в коридорите, да идваме навреме на работа, да си тръгваме в края на работния ни ден...

Всички получават карти за градския транспорт като част от някакъв социален пакет. Аз не получавам, защото шефът бил в Китай и не се бил произнесъл по моя случай.
Когато й обясних какво означава един пакет да се води социален, тя започна да се хили насила и да се прави на заета. Каза да обяснявам тези неща на когото си поискам, само да не й губя времето.

Оплаках ви се, а сега ми помогнете с идеи.
Хич не ми се обикаля по адвокати, които се занимават с трудово-правни отношения, хич не ми се напуска поради причини "шефката е мазна гад", та ако можете да ме научите как да се защитя сама, ще съм ви много благодарна.

# 281
Тинити- в срока, и по времето когато обичайно изплащат заплатите
Есмее- имаш договор, той е безсрочен вече. Но за актуализиране на заплатата имаш ли договор, нещо писмено, например копие от тези вътрешни правила? А
Иначе няма на какво да стъпиш за увеличаване на заплатата.
За картата вероятно е редно да получиш, но отново зависи от вътрешните правила и договорки. Това е личното ми мнение.

# 282
  • SF
Имам мейл с оферта от работодателя - колко ще получавам през първите 6 месеца, когато ще съм на изпитателен срок и колко ще получавам след изтичането им.
Те изтекоха, но продължавам да получавам същото.
Мислех, че като изтекат, ще подписваме нещо (аз съм доверчива и не се и съмнявам, че ще ме излъжат), но не подписахме нищо. Автоматично единият договор преливал в другия. Очаквах просто да видя това отразено и в картата си, но не го видях.
Според мен не може да ми покаже просто едни вътрешни правила и аз да ги приема.
Аз пък имам вътрешни правила да не продължавам да работя след шестия месец на същата заплата. Да й ги напиша ли и да й ги покажа?

Оставете ги тези вътрешни правила. Вътрешното ни правило е да не говорим по телефони в сградата, да не слушаме музика, да не ядем в коридорите. Вътрешно правило да си остана на заплатата от изпитателния срок и да ми дадат написано, няма да приема!

# 283
Заплатата се променя с анекс към договора. Изключение е само ако работодателят я увеличава, тогава може да я увеличи едностранно. Но счетоводството трябва да стъпи на нещо, за да го направи, например вътрешни правила, заповед....нещо. 
Не мисля, че офертата е доказателство. Би могла да инициираш разговор с работодателя. Дано се разберете

# 284
  • София
Има вътрешни правила за структурата и организацията на работната заплата.

http://www.trudipravo.bg/index.php?option=com_content&view=a … rt&Itemid=157

Те касаят начина, по който ще Ви се плаща и т.н. Вътрешни правила за правене на секс, говорене по телефона и т.н. са друга бира Simple Smile . Но би трябвало да са Ви запознали с тях. По отношение на преподписване на договора Ви, ако е сключен на основание чл. 67 във връзка с чл. 70 от КТ, същият става безсрочен след изтичане на срока на изпитване. При промяна на работната Ви заплата би следвало да подпишете допълнително споразумение.

Общи условия

Активация на акаунт