Кажете си истината...

• 100 526
  • 1 424
  •   1
Отговори
# 705
Не е задължително да са само с пари. Има и други възможности, които са безплатни. Само се иска въображение. Едни и същи неща в различни точки от света струват различно. Ако човек се е докарал до положение всичко да купува само с пари, при това с пари изкарани само от работни заплати, положението е зле. Това не е свобода.

Свобода е: пасивен доход, липса на повишаващи се разходи, липса на ефект "Червената Кралица", общество, което приема да си вършиш своето, а не ти запълва програмата.

Уиш, изненадваш ме, уж фриленсър, а без почивка. Имаш възможността да си смениш клиентите и да си постигнеш почивка. Добрите фриленсъри не са тия без почивен ден, на които работата им е превзела всички празници.

# 706
Не съм фриленсър. Продала съм си душата и банковата сметка на една от онези гадните корпорации, които заробват Африка. Личните ми клиенти са друга бира. На мен ми харесва така. Родена съм с трън в задника. Обичам всеки ден да имам работа. Ако няма, намирам си. Снощи изревах, че вече ми се работи. Тази сутрин желанието ми се сбъдна.

# 707
  • София
Свободата е с много измерения, а парите осигуряват само една част от нея. Свободата в работата също е от значение, а най-голямата свобода е самостоятелността на решенията и независимостта от началници и външни структури, а човек сам да си гради структурата и хората, с които да се съобразява да са тези, с които работи - било клиенти, било пациенти. Началниците имат свои цели, които не е задължително да съвпадат с тези на индивида, включително служебно. Началникът може да наложи някакъв подход  или вършене на работата по определен начин по силата на йерархията, а не защото са по-ефективни. Колегите също са там по силата на наемните отношения, съответно и те си имат свои виждания и цели.

# 708
еаз като един книжен плъх -тоя живот дето го описва Сирен -си го представям като да живееш на тропичен остров и да се храниш с банани, кокосови орехи и риба от океана и да живееш в дървена къща покрита с палмови листа. Другият вариант на домашна детска градина не ми е опция.

# 709
Аз си го представям като да живееш в оня тип градове с повечко студенти, да имаш достъп до култура, но не комерсиална, както и спорт. Да може да се издържаш, но без 10-12 часови работни дни. Евентуално живот в къща. Абе дауншифтинг за умнокрасиви, това е.

Аз тия дни разбрах колко може да ти струва къща с прислуга и бавачка във Филипините...ми примамливо е, като сметнахме, ще живееш като цар с парите, с които в София ще изплащаш двустайка в Младост. Като се изключи липсата на европейска култура и циганийката. Но иначе пък - екзотика.

Аз само ще кажа, че в Пловдив плащам около 10 лева на час за музикален учител. Не знам как са по света цените, но за мен е страшно достъпно - това са буквално луксозни възможности за деца, а са достъпни, както и опера и концерти. Съизмерено с покупателната способност, перфектно. Е това вече е свобода.

# 710
Да може да се издържаш, но без 10-12 часови работни дни.
Конкретно в ситуацията на България в момента, това е изключително опасно. Посмъртно не бих си позволила да разчитам на наемите от имотите си. Предпочитам да се правя, че ги няма и те да ми бъдат "белите пари за черни дни". Не е добра идея човек да има пари от един източник. Далеч по-добре е източниците на доходи да се диверсифицират, та ако един се сдуха, да има алтернатива. Това е нещо, което за мен е важно и го броя за свой успех. А ежедневната работа е чудесно нещо за родените с трън в задника.

# 711
  • София
Кийосаки?

# 712
Абе Уиш, много са ти влезли под кожата тия апартаменти, чак ти изкривяват житейските разсъждения. Пасивен доход може да е и от други места. Не само от тухлите. Но да, апартаментите са важни и пътеводна светлина за всичко - и за кариера, и за избор на партньор. Смея се...великите наследства...

# 713
Не са ми влезли под кожата. Просто ги имам. И не са само апартаменти. Имотите далеч не се изчерпват с апартаменти. Никъде не съм твърдяла, че са велики, но виждам, че ти бодат очите.

# 714
Да де, ясно е в какви категории разсъждаваш.

# 715
# 716
познавам жена която прекарва зимата на Бали в къща с домашна прислужница и твърди, че и е по-евтино отколкото да прекара зимата у нас. Силен то в е опция ако мъжа ти работи от вкъщи да.
Иначе в София спортът за детето ми не е евтин, но може би сравнено с другите бели страни е по-евтин. Английският е малко по-достъпен. От музика и култура аз не се интересувам -така че нямам мнение.

# 717
В интерес на истината България е мястото, където с много бюджетни средства ще си вземеш за детето това, което взимат и майките-тигрици, в желанието си да произведат умнокрасиви с много занимания. Само английският е бариера, но преодолима. И точно това е доста интересно - че не сме точно като в Третия свят, а все още живеем в държави, в които има достатъчно цивилизованост, та да си изстреляш детето до иначе затворени среди, ако на всички им се занимава. За съжаление обаче това ще продължи макс. още 1-2 десетилетия, след това затъпяването ще развали и това предимство.

# 718
  • Пловдив
познавам жена която прекарва зимата на Бали в къща с домашна прислужница и твърди, че и е по-евтино отколкото да прекара зимата у нас. ...
По-евтино от къща с домашна прислужница у нас, или просто по-евтино в сравнение със стандартния живот у нас без прислужници?

# 719
  • София
Между другото, точно заради това не бях навита навремето да мигрираме - тук децата все още могат да имат много повече възможности за развитие като извънкласни занимания и то да е относително равноправно. Тенисът е скъп, но всяко дете може да се запише в читалището, дори частни уроци да взема по някакъв инструменти и т.н., включително изяви като концерти, състезание и пр. Не казвам, че е без пари, особено когато вече се мина на по-високо ниво трябват пари за пътуване, костюми и т.н., но социалната граница не е рязка, стига семейството да има разбиране, че детето трябва да се занимава. Тук могат спокойно да си завършат хубава гимназия, да имат едно сносно ниво и вече като студенти, пълнолетни хора да ходят където си искат по света. Но няма да са емигрантските деца, които трябва да се доказват пред местните си съученици.

Общи условия

Активация на акаунт