Кажете си истината...

• 100 639
  • 1 424
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Или може би общественият натиск е голям.
В днешно време не се гледа с добро око на жена, която е домакиня, без значение тя самата как се чувства. Така трябва - да се работи и до там.

Така е, затова писах по-назад, че чистачката в градската тоалетна е с по-висок статус в скалата за успялост от която и да е домакиня с деца. Дотук в тази невидима скала излиза, че домакинята е долната граница за успялост - успех нула. Горната граница са с големите бизнеси, което да речем, че е 10.  Индустриалната организация на произвоството и обществото (макар да твърдят, че сме вече в постиндустриалното) не искат жени вкъщи, а само и единствено работна ръка. Обаче за тази цел някой трябва да гледа нетрудоспособните членове на обществото и затова децата са в детските заведения, а възрастните в старческите домове. Така оставяме само полезната част от населението. Иначе как ще продадем на жените идеята, че първо работят на работа, а после още по 3-4 часа вкъщи? Защото и това е измерено, дори за нашенско имаше правено проучване, че българките след работа проработват още средно 3 часа на ден в работа вкъщи - домакинска, деца и възрастни и болни родители.

И тъй като спретнах една импровизирана скала на успеха, интересно къде всеки от нас ще се позиционира като успялост. Себе си в момента позиционирам на 3.

# 511
друго е да работиш за някого, който ти дава твърда заплата или ти плаща почасово и това заплащане не е обвързано с размера на неговите приходи.

А съвсем трето, да си достатъчно "успял" и да не живееш в тази матрица, независимо дали ще си даваш зор или не. И под това не се разбира, мъжът ти да носи парите у дома, пак от матрицата.

Какво конкретно означава "достатъчно успял"? Да си някакъв милиардер ли? Тук в България легални такива едва ли има. Все пак не си струва човек да става престъпник и с единия крак в гроба, с другия в затвора, и то за едните тъпи хартийки. Колкото по-успял си, толкова повече  отговорности и задължения имаш. Кой е този успял, който не се съобразява с матрицата и кара през просото? Или е наследник на някакви милиони/милиарди, или е забъркан в нещо, което утре може и да му изяде главата.

# 512
Титина, я, кажи, тази сутрин с какви психарии се надъха преди началото на работния ден?
На мен ми казаха само добро утро...и сега се чувствам прекарана
Да де, точно като българското.

Българското не е такова. тук хората все още са много свързани със семейството си и с приятелите си, социалните връзки са силни, а масовите хора изобщо не се вживяват и не се идентифицират с работата си, а чакат да свърши работния ден и да се върнат към нормалния живот.
Явно не познаваш много американци.

Би било пълна тъпотия някой да се вживява в масовите професионални "кариери" в момента в България. Наистина е много по-добре да го кара по-лежерно като се има пред вид, че и да се натяга, все тая. Най-добре море "на Гърция" и релакс.

Абсолютна тъпотия е, да. Ако нямам собствена компания, която да върти милиони като на Гинка Върбакова, а съм обикновена служителка не виждам изобщо смисъл нито да се доказвам, нито да се подмазвам, нито да работя прекалено нахъсано в името на фирменото благо. Едно е да си собственик на нещо, което да гледаш да върви, друго е да работиш за някого, който ти дава твърда заплата или ти плаща почасово и това заплащане не е обвързано с размера на неговите приходи.
Тук е ключа от палатката....ти се правиш че работиш, те, че ти плащат.

# 513
Аз тази седмица съм на 10, поне по моите стандарти: бременна в 6-ти месец с второ дете, оставих първото на съпруга ми без грам притеснение, ходих на двудневно интервю на 5 часа полет от нас, където ги разбих и сега терена е мой, ако искам, да преговоря каквото си пожелая откъм условия, а не на мен някой да ми налага клишета за майките, бременните, бебетата и т.н.. Ако искам. Може и да не искам. Имам време и финасова и семейна свобода да реша. Така определям аз успеха на 10, поне тази седмица.
Жертвите: много ми липсваха през тези два дни мъжът и детето.

# 514
  • ГО
По твоята скала съм 2.
3 деца, 2 в ученическа възраст, без занимални, 1 на градина. Работя от вкъщи, в семейната фирма, та хем не бездействам (това официално), хем си гледам децата, къщата, мусаката. Имам време за фризьор, за маникюр, кафе... Ама отстрани погледнато съм си вкъщи и по обществената скала сигурно съм не 0, а -1, но пак опираме до вътрешното усещане и щастие.

# 515
  • София
Верно ли си бременна, че и вече в шестия месец? Аз явно последна научавам за събитието тук! честито!

Титина, изказването ти за това как нищо не е да родиш и отгледаш деца е безумно грубо. Да не говорим сравняването с циганките. Тук никоя не е неграмотна, раждаща на конвейер, с мъж по затворите и цал живот на детски помощи. Но в някаква степен циганите се оказват по-адаптивни, защото раждат по много и изсмукват доста от социалната и здравната система без да дадат нищо на обществото.

# 516

А, аз не се оплаквам от заплащането си. Ниско е, но парите ми стигат, покривам нужните разходи и успявам да заделям. Освен това аз не поддържам висок стандарт на живот, не изпитвам потребност да харча излишно. Мога да изкарвам повече, вече съм от три години във въпросната фирма, а още съм на началното си заплащане. Нарочно не договарям нови условия и не се натискам и напъвам повече. Първо защото фирмата и работата в нея не са ми важни, второ защото те са временно решение, което скоро ще напусна, трето защото съм си извоювала много свобода. Сама си определям смените и дните в които да работя, работния ми график определям както желая. Когато не ми се работи казвам и няма проблем. Почивам общо 2-3 месеца в годината, никой не изисква от мен да работя извънредно. Да имам свободно време е лукс, от който не желая да се откажа за момента. Така че съм ниско платена, но в собствените си представи успешна, защото получавам това, което ми е нужно и не давам повече от това, което искам.

# 517
И аз се имам за успяла - 2 висши образования, две деца, два апартамента в София - е единия е още на банката, но все някога ще стане мой. днес сготвих мусака, домашни еклери, солени палачинки и салата - всичко ми се получи прекрасно.  В бъдеще може и собствен бизнес да подхвана.

# 518
Еленна, кефиш 😃

Последна редакция: ср, 02 май 2018, 16:03 от Анонимен

# 519
  • Другата България
Скрит текст:

А, аз не се оплаквам от заплащането си. Ниско е, но парите ми стигат, покривам нужните разходи и успявам да заделям. Освен това аз не поддържам висок стандарт на живот, не изпитвам потребност да харча излишно. Мога да изкарвам повече, вече съм от три години във въпросната фирма, а още съм на началното си заплащане. Нарочно не договарям нови условия и не се натискам и напъвам повече. Първо защото фирмата и работата в нея не са ми важни, второ защото те са временно решение, което скоро ще напусна, трето защото съм си извоювала много свобода. Сама си определям смените и дните в които да работя, работния ми график определям както желая. Когато не ми се работи казвам и няма проблем. Почивам общо 2-3 месеца в годината, никой не изисква от мен да работя извънредно. Да имам свободно време е лукс, от който не желая да се откажа за момента. Така че съм ниско платена, но в собствените си представи успешна, защото получавам това, което ми е нужно и не давам повече от това, което искам.
Сама си, предполагам. С мъж и деца е различно. Твоето е....как да кажа, един вид егоизъм.

# 520
Елена в твоето положение не бих летяла пет часа и не бих се доказвала на непознати. Ще си гледам бременността и здравото бебче на финала - защото някой неща не се купуват с пари, а за всичко останало има кредитни карти. Успех.

# 521
Андариел, пак не си разбрала. В изказването си казвам, че не е успех да родиш дете/ деца. Ако приемем, че е успех, тогава циганка с 5 деца е много успяла. Никой не говори за мъжа на циганката, а за това как с акта на раждане тя е станала успешна. И за да не съм голословна:

защото раждането и отглеждането на дете не е постижение. Ако приемем, че е постижение, тогава всяка циганка с 5 деца е супер успяла в живота.

Успех според тълковният речник е:
1. Постигане на цел; прогрес, сполука
2. Обществено признание, одобрение, прослава
3. Степен на овладяване на знания, изразена в оценки.
4. Сполука победа, слава

В коя от тези категории би вместила раждането?

Елена е бременна, не болна...правете разлика ( Елена, честито  bouquet)

И за пореден път ще те помоля да не ми слагаш етикети и да си мериш приказките

# 522
Сама си, предполагам. С мъж и деца е различно. Твоето е....как да кажа, един вид егоизъм.

Без дете съм. Но с мъж. Съгласна съм, че с дете или повече от едно дете е различно. А защо моето да е егоизъм?

# 523
Елена имаше проблеми с предишни бременности. За това и го написах.

# 524
  • Другата България

Без дете съм. Но с мъж. Съгласна съм, че с дете или повече от едно дете е различно. А защо моето да е егоизъм?
Защото мислиш само за себе си - от написаното такъв извод се вади - аз така, аз иначе, на мен така ми е удобно, и т.н. Прекрасно те разбирам, но за мен част от това да си успешен е и да си осигурил бъдещето на децата си, а по начинът, описан от теб не виждам как ще стане. Просто "АЗ-ът" при теб е много силно изразен, чела съм те и в други теми.

Общи условия

Активация на акаунт