За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 62

• 46 981
  • 761
  •   1
Отговори
# 60
Да, те бабите явно си мислят, че като се даде по-рано няма да развият алергия после.. Ще видя педиатъра какво ще каже. Макар, че и тя е баба и досега каквото ми е казала ми е излязло през другото ухо.

Каква е тази ранна схема и от кой месец се започва?

# 61
Съветите на СЗО са за захранване от 6-тия месец, аз захраних моето дете на 5м+2с, защото буквално ни изяждаше, докато ядем.  На мен също ми пробутваха разни сокчета и плодчета във 2-3месец, след няколко натяквания се скарахме и бабите млъкнаха, казах им, че всеки решава сам за неговото си дете. Е, не избегнах и натякването за киселото мляко, но такива са бабите около мен, не дадох преди 10ти м. От 10-ти до 12-ти месец въвеждах смело прясно, кисело мляко, кисел, белтък, дори и малко мед, досега само гъби не съм давала и шоколад, а след годинката минахме на държавна детска кухня и всичко е точно.
Мисълта ми е, че е редно да слушаш собственият си инстинкт.

# 62
Благодаря за отговорите!
И още нещо, другата й баба пък (т.е. свекървата) сега си е намерила нова причина за притеснения и натяквания - че бебка много се плези и си отваря устата, почти постоянно езика и е навън, дори и след като вече е нахранена. В началото ми викаше, че е гладна, ама като и обясних милион пъти, че не е и аз си знам кога е гладна, тя се смири за няколко дни. Сега пък ме кара да питам педиатъра и не знам каква връзка намери с вратлето й (постоянно се притеснява за врата, защото в семейството й е имало случай с увреждане по вина на майката), но да питам, та да питам. Моля ви, кажете ми, че е нормално, за да не изглеждам като пълен идиот да звъня на педито за такава глупост...

# 63
  • Стара Загора
Оф, кога ще спрат с тяхното "време оно". Днес трябваше да седна с малкия на една пейка за да го облека, до мен едни баби, ами на тях само това са им темите, едно време как било, ама сега какво е, направо не се траят, наизкарали албумите със снимки и си пеят едни и същи песни. Набързо се изнесох.
balala, искренно ти съчувствам с тези баби дето имате...
Възможно най- малко контакти с тях.

# 64
И моето постоянно се плези и си бута юмрука в устата. И то след като е изпил прилично количество от шишее / тествах, защото и аз мислех, че е гладен/

# 65
Детето си е открило езика и сега се опитва да го контролира, още колко неадекватни движения ще има по време на откритията си, че ще полудеете ако всичките ги мислите.
Скоро седнете и обяснете на бабите,.че държите да са част от живота на детето, но държиш са играят по твоите правила относно отглеждането му.

# 66
Така опознават света. Езикът е чувствителен.

# 67
След въвеждането на първата храна, започнах да давам пюре, колкото й се яде, после дохранвам с кърма. Плодове въведох след първите зеленчуци, за да мога да регулирам ако се запече. Надигаше се да сяда още на 4 месеца, не съм я спирала, държах я първо полуседнала, после седнала в мен или на възглавницата за кърмене, колкото искаше тя.

значи не си я ограничавала в количествата на пюренцето? За сядането, знам, че другите бебенца са напред, ние всичко правим малко по-късно. И главичката по-късно почнахме да я държим, и се заобръщахме чак към 3.5-4 месец,  а сега не се надигаме даже, но бавно и славно си се развиваме и ние, затова не се притеснявам.  не знам дали не е, защото сме едрички). Но иначе много ентусиазирано се опитваме да лазим и на тъми тайм сме идеални.  А каква количка ползвате, със седящата ли сте вече?  И под какъв ъгъл?

Тоест, според теб най-удачно е сега да почна на едно ядене да му предлагам пюренце колкото иска (месце + зеленчук почнахме от вчера) и после да додавам мляко колкото му се пие? Проблемът е, че вчера така изяде около 70 грама пюренце (което аз поограничих) и после млякото си изяде цялото. Всичко това е около 300 грама, което ми се струва страшно много като обем и ме е страх да не му се разшири стомахчето.  Според теб, трябва да му предлагаме неограничено пюренце и после колкото изпие млекце? Дали да не сложа пюренцето отделно (с цел предпазване на стомахче)? Да спомена, че сме на АМ , за огромно мое съжаление и гузна съвест. Също така акото му има цвета на пюренцето и понякога частици от него.  Притеснявам се да не го прехраня или недохраня Sad. Моето бебе е лакомо от друга страна татко му е 2 метра  и яде като разпран и може би и сина ми да има биологична нужда от повечче храна.

Последен въпрос, прекрасният ми син ще има скоро 6 месечен рожден ден и искам да му подаря хубава играчка. Какво според вас е подходящо?

# 68
  • Варна
Детето още няма 6 месеца и вече има въведени няколко зеленчука, месо и искаш да му заместваш хранене? прекалено бързаш, ама прекалено. Ако педиатърката ти те натиска прочети малко повече по въпроса и си помисли дали да я слушаш. Информация има много, препоръки на специалисти, на СЗО, на нашето министерство. Млякото е основна храна до 1-годишна възраст. Другото е точно опитване, запознаване с вкус, консистенция, а не толкова за набавяне на нужните вещества.

# 69
Детето още няма 6 месеца и вече има въведени няколко зеленчука, месо и искаш да му заместваш хранене? прекалено бързаш, ама прекалено. Ако педиатърката ти те натиска прочети малко повече по въпроса и си помисли дали да я слушаш. Информация има много, препоръки на специалисти, на СЗО, на нашето министерство. Млякото е основна храна до 1-годишна възраст. Другото е точно опитване, запознаване с вкус, консистенция, а не толкова за набавяне на нужните вещества.

точно това е и моята идея и съм напълно съгласна. просто наистина и аз се поддавам на какви ли не теории. Аз много чета по въпроса, откъдето идва и моето объркване.

Според теб какво да продължа да правя? мъничко пюренце в добавка към млякото? мъничко пюренце между млякото? Месо вече съм добавила и не мисля да го махам, но въпросът мие  относно количества/заместване, да намалявам ли млякото изобщо? Да държа ли пюрето да е в мънички количества? Да го храня ли колкото му се яде? Sad

Вчера имаме това: 5 пъти мляко (7 лъжички хип) и 70 грама пюренце с пилешко месо+ тиква и малко масло. Какво да правим от тук нататък. какда процедирам??

# 70
  • Варна
Според мен даваш малко пюре и след това дохранваш с мляко. Пюре към млякото не е добра идея, защото целта е да се запознае с консистенцията и вкуса на твърдата храна. Между храненията може да даваш плод, когато въведеш плодовете. За количествата... много е относително, моят син примерно ядеше по 40-50 грама пюре мааааксимум. Има и деца, на които им харесва и ядат, колкото им дадеш, проблемът е, че по принцип зеленчуците не засищат трайно (с изключение на картофа може би). Кашите засищат, когато стигнеш до тях, ако са млечни може да "заместиш" хранене с каша, защото то реално ще е млечно хранене.

# 71
Аз давам колкото иска. На 7м и изяжда по ~100мл плод/плодова каша на закуска и ~120-150 зеленчук/зеленчук с месо на обяд. После като го измия и сменя, суче. Според мен, ако на детето му харесва храната, не трябва да се ограничава.

# 72
  • София
Мамчета, може ли мнение за тази помпа:
https://www.hippoland.net/canpol-elektricheska-pompa-za-k-rma-easy-start-12-201

# 73
Persona, нямам идея какво се прави като яде много, защото моята двойка не е от ящните. Някой път хапва повече, друг път - не ще. Като е яла повече пюре, изчаквам малко преди да й предложа да суче и няма идея колко изсуква. Като цяло ме съмнява бебе да яде до пръсване. Подкрепям Малдини, не бих ограничавала от храна с цел да яде повече мляко. Водя се по детето, така или иначе суче, колкото иска. Щом си се объркала от четене и си вкарала скоростно месо и масло, знаеш за последните проучвания, според които за бебета е важно около шестия месец да започнат да приемат протеини и мазнини.

Със седящия кош е вече количката, но не в най-изправено положение. Спи в легнало, на заспиване в полулегнало, а като е будна в положението преди 90 градуса.

Играчка - виж в сайта на ELC или в магазина на Imaginarium. Ще ти харесат играчките, че са по-шантави. Ама дали и на бебето ще харесат, е друг въпрос.

# 74
Добре, момичета благодаря ви много за съветите. Това, което мисля да направя сега е --понеже отскоро ядем повечко пюренце, е да давам една седмица около 100 грама зеленчуци с месо и масло на обяд и продължаваме с 5тте хранения хип. След което другата седмица вече ще предлагам малко повечко --около 125-150 пюренце + остават 5тте хранения с мляко , пюренцето ще го давам между храненията и вече третата седмица ще му предлагам колкото му се яде пюренце + колкото мляко иска. Така ще преодолея своя собствен стрес  и страхове да не му повредя нежното стомахче. Засега в менюто ще бъде следното
зеленчуци (един или два от следните)--карфиол, пащърнак, грах, морков, картоф, тиква, тиквичка. От месото пилешко, пуешко или телешко. 50 гр месо+ 50 гр зеленчук+5гр масло. Следващата седмица 75 гр зеленчук+ 75 гр месце+5гр масло.

Дано не объркам нещо...
Уайлд попи, мерси много. То вие сте с един месец напред, но е хубаво да знам към какво да се стремим. Особено ми е важно да имам на бебето доверие и да не му ограничавам количествата. Той винаги си изяжда млякото и плаче за още, а аз не му давам, защото слушам глупостите на педиатърката.

Общи условия

Активация на акаунт