Орхидея

• 286 870
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 165
Таня
Страхотни са ти красавиците. Разбрах че лилавата е излязла от реанимация и вече се оправя.Дано и бялата се оправи, че ще е тъжно да загубиш такова разкошно цвете.

Аз пък вече получих цветето си за празника- дендробиум - сега ще чета що за чудо е това

Лека вечер на всички

# 166
  • Пловдив
 лилавата ми изглежда много здрава, много свежи са й цветчетата. А като бялата и аз виждах някъде, но не помня къде - едното цветче е над 10см диаметър, нали  Flutter

И да ви поздравя - честит 8-ми март, мили жени, пожелавам ви много цветни моменти и да ви гледат така, както вие се грижите за цветята си   bouquet

# 167
  • Разпиляна във въображението

tania tda67 страхотни орхидеи. Аз си взех още една от Метро, но корените са й сиви - това означава ли, че трябва да я полея?

# 168
Честити 8-ми Март , момичета.
Желая ви прекрасен спокоен празник заобиколни от любими хора, обичани и глезени.
Изпращам ви цъфнали орхидеи и ви желая незабравим ден

# 169
Момичета обиколих всичките ни магазини за цветя, плюс Практикера и Бриколажа, и никъде не намерих почва за орхидеи. Мога ли да си направя аз такава и как? Корените на втората ми орхидея са сиви - да полея ли?

tania tda67  каква ти е сместа, в която сложи "удавницата" защото и двете ми са от Метро?

# 170
  • София
ЧЕСТИТ ОСМИ МАРТ, момичета!  newsm51

Благодаря за хубавите думи за орхидеите ми! Бялата наистина е с диаметър 10,5 см. Разкошна е! Аз затова така въодушевено ви казах за разсадника, от който я купих.

Мириел, съветвам те да полееш новата мини орхидея,ако е в мъх отгоре с малко вода, защото мъха много подгизва. Иначе щом е със сиви корени значи е за поливане.
Аз си купих почва за орхидеи от разсадника, в който продаваха орхидеите. Поисках за фаленопсис, а те ми дадоха универсална, която после се оказа за земни орхидеи. Съдържа малко кори, кокосови влакна и още нещо. За фаленопсис трябва да е почти само кори. Но поради липса на друго посадих почти умрялата в тази. Сама да си направиш не е желателно най-вече заради бактерии,паразити и др. Потърси по добре в някой разсадник. Иначе в Бриколажа съм виждала универсална, но явно при вас е свършила. Ако толкова не намериш пиши на лични адреса си и ще ти изпратя една шепа по пощата, но все пак е за земни, а не за дървесни видове.

За дендробиума е много важно да зимува на студено и без много поливане/на 6 седмици/ от средата на ноември до края на февруари, за да може да цъфне пак. Останалото е като при фаленопсисите/и той е дървесен вид/.

Последна редакция: нд, 08 мар 2009, 14:55 от tania tda67

# 171
Таня , благодаря ти за информацията. Вчера рових е интернет и от всичко кеото прочетох щях да се скарам намъжа ми че ми е подарил нещо толкова сложно за гледане. В нета буквално пишеше - ако сте се псравили с Фалаенопсисите тогава вече преминавайте към дендробиум.
Четох четох, кога се полива, кога не, спира се от ноември до февруари, после трябва разлики в температурата - много сложно ми се видя. Усещам че ще стане като Пафиопедилума, той милия ще стане втора одина откакто не иска да цъфти, но поне листат му са красиви. А пък дендробиума без цветя е меко казано неатрактивен. Така или иначе го имам и е цъфнал- ще се мъча и ще моля за съвети.

Мириел - принципно сребристо сивия цвят на корените значи поливане или потапяне във вода.
Тези с мъховете и мухлите са с друг цвят корени - по тъмнозелени. Аз пак ги потапям, но имам цветето от две седмици - ще видим дали ще му понесе подобно третиране.

# 172
  • София
re qe, не искам да те обезкуражавам, но нашия дендробиум е от ноември и все още не съм сигурна дали ще цъфне. Купихме го преоценен без цвят и след като видяхме, че върви добре го зазимихме. Най- старото стъбло умря през зимата,но по този начин се освобождавало място за нови. От 2 седмици е на топло и вече има наболо нещо зелено и с нетърпение чакаме да видим какво е това.

Между другото не случайно говоря в множествено число, защото най-разпаления гледач на орхидеи в къщи е 15-годишната ми дъщеря, а не по-малко запален е и съпруга ми. Така че дружно ги отглеждаме. Laughing

# 173
Ние, в Плевен, нямаме разсадници. Тук можеш да откриеш само корени за вино Whistling

Ще се поразтърся и не вярвам след време да не намеря. Тази универсална почва пише ли, че става и за орхидеи newsm78 Тук мернах една универсална почва, но тя съдържа хумус, оборска тор и т.н.

Ще полея орхидеята с вода щом корените й са сиви Peace

Намерих една снимка на дендробиума - хубаво цвете Laughing

# 174
  • София
Тя е униврерсална за орхидеи и има сниман фаленопсис, но вътре излезе друго. Все пак щом като е за орхидеи дано и мини фаленопсиса да вирее..

# 175
Честит празник, мили дами!!!  bouquet
Ето ме и мен във вашия отбор, с днешния ми подарък : http://media.snimka.bg/2348/010951382.jpg
                                                                                           http://media.snimka.bg/2348/010951379.jpg

# 176
u/2176/3616467461268477812_m.JPG[/img][/url]

Това е моят подарък за 8-ми март. Grinning.Много е красива,а аз съм унищожител на цветя,дано това си запазя.Искам да ви попитам дали е подходящо мястото на ,което съм го сложила.Сложила съм го в ъгъл между 2 прозореца и 2 радятора,което означава, че е топло и светло.За сега не е в прозрачна саксия,но по нататъка ще го пресъдя,малко да се климатизира и тогава.Продавачката казала на мъж ми да го пръскам често по листата,чинийката винаги да е пълна с вода ,а от горе само няколко капки да капвам.И да сипа течен тор за цъфтеж,че има пъпки.

# 177
Честито Дик,имаш си орхидея цимбидиум,много е красива,мястото и е добро,знам че също така обичат и слънце Simple Smile
Щом са сиви корените значи са за поливане,а колкото до почвата за орхидеи ,мисля че не е подходяща,тя е за по малки растения,трябват ви кори ,можете да отидете в гората и да си съберете,после да ги изпечета във фурната за дезинфекция на животинки,от Мимозата си вземам кори аз,насипно колкото  ми трябва.

# 178
Благодаря за отговора!  bouquet
В момента тя е в кори,по-нататъка ще я пресъдя.Поръчах на свеки да ми купи прозрачна саксия(каза че видяла в магазин до тях) и има на близо борова гора може да отида да си взена малко  кори да препеча.Ама от дървото ли да ги люпя или да събирам паднали newsm78.

# 179
няма значение дали са паднали или направо от дървото

Общи условия

Активация на акаунт