Орхидея

• 286 876
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 180
  • Разпиляна във въображението
Колко време трябва да се печат корите? След това допълнително ли се натрошват? Смесват ли се с нещо друго?

# 181
Здравейте момичета.
Как е след-празничното настроение

re qe, не искам да те обезкуражавам, но нашия дендробиум е от ноември и все още не съм сигурна дали ще цъфне. Купихме го преоценен без цвят и след като видяхме, че върви добре го зазимихме. Най- старото стъбло умря през зимата,но по този начин се освобождавало място за нови. От 2 седмици е на топло и вече има наболо нещо зелено и с нетърпение чакаме да видим какво е това.
Между другото не случайно говоря в множествено число, защото най-разпаления гледач на орхидеи в къщи е 15-годишната ми дъщеря, а не по-малко запален е и съпруга ми. Така че дружно ги отглеждаме. Laughing

Таня - дендробиума ми е цъфнал- предполагам че заради празника така се продава. Част от цветчетат бяха с прекършени стъбълца- саксията паднала в колата докато мъжа ми карал , нов се пак има още 10-тина цвята, както и зелени листенца на върха на двата стълба. Онази вечер четох много по руските форуми за него- принципно хората го отглеждат и споделят много практични съвети.Направи ми впечатление че всички споменават торенето да се прави с половин от указаната на бутилката концентрация на торта. Освен това съвсем по човешки говорят за самия механизъм на растеж и цъфтеж. Лошото е че бях уморена и не запомних много неща, но като ми се освободи време ще се върна пак там и ще чета. После мога да преведа основното. Разочарована съм че дендробиума ми не Фалаенопсис а нобиле ( с малко по лошо характеристики ) . Май обаче повечето от нобилето били вече хибридни затова по устойчиви и с по-обилен цъфтеж. Моля те пиши какво пише на етикетчето към дендробиума ти.
Хубаво като имаш помощ от страна на домашните за отглеждане на цветята. Някак по лесно е , по заразително, повече хора се радват на успехите. При нас дъщеря ми за сега отглежда само кактуси и нолини - но тя е на 11 и не мога да й поверя някое други по претенциозно цвете. Съпругът ми пък е специалист по подаряването.... Постоянно проверява моите умения да моря цветя ...

Нади ако отглеждаш такава орхидея ще съм ти много благодарна за прости практични съвети по отглеждане торене и други.
Малко по късно ще направя снимки на дендробиума и ще ги постна.

Лек ден за сега

# 182
  • София
re qe,за торенето и аз съм чела,че се тори с половината от указаното и то за всички орхидеи.Аз така ги торя, защото иначе се задържали много соли и се развиват добре.Иначе на етикета пише:много светлина,да се поддържа влажност,стайна температура,веднъж на месец да се тори,да не се тори през есента и да се сложи на студено място.

# 183
Имам дендробиум-фаленопсис,сега вади цветонос,знам за дендробиумите че зимата трябва да им се осигури покой и да са на хладно,нормално е да им опадат листата,торя наравно всички орхидеи целогодишно.А корите ги печеш около   15-20 мин. и ги надребняваш и може да нарежеш една гъба на ситно и да я смесиш сс  корите за да се задържа повече влага Simple Smile

# 184
  • Пловдив
няма значение дали са паднали или направо от дървото

Тук само ще вметна, че трябвада се избягва смолата, така че за по-сигурно събирай вече изпопадали или внимавай доста.

Поръчах на свеки да ми купи прозрачна саксия(каза че видяла в магазин до тях) и има на близо борова гора може да отида да си взена малко  кори да препеча.Ама от дървото ли да ги люпя или да събирам паднали newsm78.

Цимбидиума не изисква непременно прозрачна саксия. Почвата може да е и обикновена торопочвена смеска, примесена с малко кори. Тази орхидея понася и органика, от време на време. Също и пулверизиране на листата с тор от калифорнийски червей.
Дик, цвета е много хубав. Надявам се и догодина да ти цъфне.

# 185
Daa знам че трудно се докарвали до цъфтеж....

# 186
Имам и Дендробиум ,който втора година не цъфти, а изкарва само листа, но незнаех, че в зимния период трябва да се остави в покой .Посят е в непрозрачна саксия.Да почвам ли да го подхранвам?

# 187
  • София
titon4e, дендробиума е дървесен вид и се гледа в ПРОЗРАЧНА саксия. Дървесните видове е добре да не се присаждат в по-големи саксии, защото на корените им е добре да им е тясно и като се присажда в по-голям съд се развива само на корени. Иначе е време да се тори- от средата на ноември до края на февруари трябва да е в покой.

# 188
Понеже има още пъпки ,които не са цъфнали още са казали да му сложа течен тор за цъвтеж ,имали някакъв специален за орхидея или мога да ползвам обикновен за цъвтеж.

# 189
Дик,по назад съм обяснила за торенето  Peace

# 190
# 191
от тук можете да си поръчате тор за орхидеи http://www.strelitzia-bg.com/detail.php?item_id=3249

# 192
Ако някой може да ми помогне-на работа ми повериха орхидея фалаенопсис.Видях,че корените й са сивкаво-зелени и я полях чрез потапяне на саксията.Не знам неправилно ли съм разбрала,но май трябва след като растението не е вече жадно корените му да са  зелени,а на моето още са в сив цвят.Кажете ми къде бъркам?Надявам се някоя от Вас компетентни дами да ми отговори  Praynig

# 193
Здравей Сара, добре дошла в темата.
Принципно корените на Фаланопсиса когато иска поливане стават сребристо сиви. Натопяваш го в съд със саксията ( аз лично за около 10 мин ) или го поливаш с душ . Като се напоят с вода корените стават зелени.
Забелязахме обаче че сега на пазара има Фалаенопсиси в по малки размери чиито корени са си тъмно зелени. Защо остава все сивозелени ми е трудно да отговоря. За колко време го натопи във водата?

# 194
Здравей.Оставих я за около 30-на минути.Но не беше потопена цялата саксия,а само долната част,колкото корените да стигнат до водата.Там ли ми е грешката?

Общи условия

Активация на акаунт