Орхидея

• 286 881
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте момичета!
Аз също получих за осми март орхидея от милото.Мисля,че се казва ФАЛЕНОПСИС.Имам я на снимка в компютъра,но незнам как да ви я покажа.Интересува ме как да постъпя след като прецъфти.От къде да отрежа стръкчето?Знам доста неща за орхидеите,но все пак се записвам за да ви следя. Wink
Хубав ден!

# 196
Здравей.Оставих я за около 30-на минути.Но не беше потопена цялата саксия,а само долната част,колкото корените да стигнат до водата.Там ли ми е грешката?
Здравей Сара.
Принципно саксията се потапя цялата - до горния ръб и така се оставя. Може и 30-тина минути.
След това изваждаш орхидеята и я оставяш някъде добре да се отцеди.
Когата я връщаш в кашпата или саксията която използваш не трябва да се отцедява повече вода в чинийката.
 Затова кашите за такива орхидеи са керамични затворени отдолу но с едно ръбче на около 2-4 см от долния край на кашпата. На това ръбче стъпва саксията и така остава отдолу място за отцеждане.На фалаенопсиса корените излизат както отгоре така и отдолу и не е хубаво да киснат във вода.
Освен това Нади казва че и докато цъфти е хубаво да се тори с орнажев кристалон за по дълъг цъфтеж.
Поздрави

Последна редакция: чт, 12 мар 2009, 14:52 от _re_ge

# 197
Да се похваля и тук, орхидеята ми вече цъфти  Party
nadi666 , може да съм се объркала да, но тази тор имам чувството че наистина помага, сега мисля обаче трябва да спра да слагам защото сякаш пишеше, че се слага само преди цъфтеж.
Трябва да си купя и кристалон. Скоро.
Елена, моята не съм и рязала изобщо цветоносите, ако трябва мисля тя сама ще си покаже, ще изсъхнат, на мястото на старите цветоноси, излязоха толкова много пъпки. И да неизбежно е да не паднат няколко цвята, все пак аклиматизацията е доста трудна, но ще се справиш с гледането лесно е.

Последна редакция: чт, 12 мар 2009, 14:57 от ani_4ka

# 198
Здравейте момичета!
Аз също получих за осми март орхидея от милото.Мисля,че се казва ФАЛЕНОПСИС.Имам я на снимка в компютъра,но незнам как да ви я покажа.Интересува ме как да постъпя след като прецъфти.От къде да отрежа стръкчето?Знам доста неща за орхидеите,но все пак се записвам за да ви следя. Wink
Хубав ден!

Здравей
Можеш да си направиш акаунт в www.snimka.bg или http://daily.webshots.com/signup  - има и други възможни сайтове и да публикуваш там снимка а след това да я постеш тук в темата за да видим.
Принципно като прецъфти има три начина за постъпване:
1. ако орхидеята ти е ново подарена и стресирана може да окапят част от цветовете но на върха да останат спящи пъпки. Ако отрежеш цветоноса те никога няма да се разтворят, но ако я гредаш добре те могат да цъфнат най-бързо.
2. ако прецъфти всичко и изцяло можеш да отрежеш изцяло цветоноса и да чакаш орхидеята да извади нов цветонос - отдолу.
2.Друг вариант е да срежеш цветоносното стъбло на около 2-3 см над последната пъпка. Там обиконовено се събужда нов цветонос.
Нека видим как се развива твоята орхидея. Принципно ако всичко е ок цъфтенето може да продължи много дълго - и 6 месеца чета в интернет.

Аничка честито много е красива - ще чакам да ни постваш снимки постоянно как се отварят пъпките.
И аз трябва да со купя кристалона- оранжевия , нов се е стигам до метро или до мимозата. Дано тази неделя успея.

За тези които отглеждат дендробиум четох в една руска тема че се тори с тор 10-10-10 или 12-12-12 и то в половин концентрация от указаната.
Нади ти ториш ли твоя съ същите торове като Фаленопсисите или слагаш само зелен кристалон.

Ей тук малко за кристалоните а цифрите са за N-P-K
_______________________________________________________________________________________
KRISTALON® 3-11-38+4Mg - кафяв
KRISTALON® 6-12-36+3Mg - оранжав
KRISTALON® 12-12-36+1Mg - червен
KRISTALON® 13-40-13 - жълт
KRISTALON® 15-5-30+3Mg – черен/бял
KRISTALON® 18-18-18+2Mg - зелен
KRISTALON® 17-6-18+2Mg – тъмно син
KRISTALON® 20-5-10+2Mg – светло син
конкретно за Кристалон

По време на цъфтеж, и късна есен. Ниското съдържание на азот намаля вегетацията. Подготовка на растенията за зимен покой.
KRISTALON® 3-11-38+4Mg
KRISTALON® 6-12-36+3Mg

Този е с подобен ефект, но е за предпочитане при растения които им продължава все още вегетацията, примерно при храстовидни цъфтящи
KRISTALON® 12-12-36+1Mg

Преди цъфтеж
KRISTALON® 13-40-13

По време на цъфтеж и вегетация
KRISTALON® 15-5-30+3Mg

Универсалната рецепта. Който се чуди коя за какво е, поне с тази няма да сгреши.
KRISTALON® 18-18-18+2Mg

Тези двете стимулират вегетацията
KRISTALON® 17-6-18+2Mg
KRISTALON® 20-5-10+2Mg
_______________________________________________________________________________________

# 199
Благодаря за отговора _re_ge! Hug
Аз знам за тези сайтове,но ме интересува дали мога да кача снимка директно от компютъра.Все пак мерси  bouquet

# 200
Не не може директно от компютъра, трябва първо да се качи в сайт Елена Peace

# 201
ОК,благодаря ви!Ей сега ще го направя Heart Eyes Heart Eyes

# 202
Моя дендробиум торя наравно с другите,дори сега изкарва цветонос  Peace

# 203
# 204
# 205
ani_4ka,мерси! Heart EyesОт любимия е Embarassed,а преди това имам една орхидея в кошница-тя е от приятелка!

# 206
Благодаря на теб _re_ge  и на останалите момичета,които ми помагате.Като почивам уикенда ще й купя кристалон.А сега според Вас да я полея ли по указания начин отново,защото май не съм направила нищо първия път...

# 207
Моя дендробиум торя наравно с другите,дори сега изкарва цветонос  Peace
Nadi дендра ти вероятно Фалаенопсис. Аз имам от Нобиле, дето не е хибриден и цъфти еднократно от всяко стъбло - така поне четох .Стъблата които израстват тази година другата година ще цъфтят - ако успея да ги накарам . Понеже ми е много мътно продължавам да чета и се нтересувам какво да го правя - цветята полека прецъфтяват а отстрани изкарва две нови дебели стъбълца. Едното от старите стъбла пък жълтее ...
Таня - ти беше писала че имаш дендробиум нобиле - какво го правиш ... Не знаех че трябва да е в прозрачна саксия. Като прецъфти мога да сменя саксията, но наложително ли е?
П.С Титонче забелязвам че и ти пишеш че имаш дендробиум.
Ето снимки

Някой питаше с какъв Клинес пръскам срещу вредители по цветята . Ето с този :

Elena - честита орхидея- невероятна от любилмките ми - бели с гигантски цветове.
Полей както трябва и гледай да няма вода в паничката. Наслаждавай се на страховното цъфтене а като тръгне да прецъфтява ще го мислим.

Последна редакция: чт, 12 мар 2009, 16:11 от _re_ge

# 208
Благодаря на теб _re_ge  и на останалите момичета,които ми помагате.Като почивам уикенда ще й купя кристалон.А сега според Вас да я полея ли по указания начин отново,защото май не съм направила нищо първия път...

Абсолютно Да
полей я щом корените й са все още сребристи, после отцеди добре и това е. Следващият път се полива след 10-15 дена като станат корените отново сребристи.

# 209
няма значение дали са паднали или направо от дървото
Тук само ще вметна, че трябвада се избягва смолата, така че за по-сигурно събирай вече изпопадали или внимавай доста.
Поръчах на свеки да ми купи прозрачна саксия(каза че видяла в магазин до тях) и има на близо борова гора може да отида да си взена малко  кори да препеча.Ама от дървото ли да ги люпя или да събирам паднали newsm78.

Цимбидиума не изисква непременно прозрачна саксия. Почвата може да е и обикновена торопочвена смеска, примесена с малко кори. Тази орхидея понася и органика, от време на време. Също и пулверизиране на листата с тор от калифорнийски червей.
Дик, цвета е много хубав. Надявам се и догодина да ти цъфне.

Aleksa добре дошла.
От поста си звучиш като специалист по отглеждане на орхидеите.
Ще е хубаво да ни съветваш в нужда.
  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт