Орхидея

• 286 881
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 210
Момичета,гледам от 2 дни че започна да жълтее стъблото с цъфтеж,вече е кафяво не жълто.Махнах я от прозореца,четох че не трябвало да е до прозорец,ако не е с щора.Моят прозорец е само с бяло перде.Сложих я на около 1м. от прозорец,та пак е на светло.Температурата е около 25*С и през деня и през нощта.Все пак съм с малко дете и него да си позволя температура от 15*С.Може ли с минерална вода да я полива,понеже нашата вода е страшно варовита,а дъждовна нямам.Ще гледам да си събера като вали.Да слагам ли вода в чинийката постоянно или да я кисна на няколко дни.Продавачката казала всеки ден да сипвам в чинийката,а тук чета друго.Страх ме е да не изгният корените така.

# 211
dik, ако слушаш продавачки трябва през месец да си купуваш нови цветя. Как всеки ден да сипваш вода, самата орхидея ще ти покаже кога има нужда Peace Когато станат сиви я полей може и над чешмата с хладка вода /не студена/ остави я да се отцеди и така до следващия път.
 _re_ge, страхотна е орхидеята. Аз все още не мога да намеря други видове освен  Фаленопсисите , но и това ще стане. Аз моята мисля все още да не я присаждам, тази която сега цъфти, може би догодина. Нали трябва да изпълнят хубаво саксията, и при нея задължително ли е да е в прозрачна саксия?

# 212
Дик спокойно, ето пак малко информация , макар че сигурно си ичела вече достатъчно
____________________________________________________________________________________________________
Цимбидиум / Cymbidium
РАЗДЕЛ: Орхидеи
СЕМЕЙСТВО: /
легенда
Описание: Това е една от най-често срещаните орхидеи за отрязан цвят. Продават се както цели цветни стъбла, така и отделни цветчета потопени в специални шишенца пълни с вода.
Начинаещите градинари могат да срещнат трудности при цъфтенето, тъй като често се полагат повече грижи от необходимото. Цимбидиумът изисква ниски нощни температури през лятото и промяна с поне 5° повече през деня. Не обичат течения или прекалено високи температури. През топлите месеци може да поставите в градината на светло място без директно слънце. При първите символи на застудяване приберете обратно у дома.

Грижи: Поливане: Основно правило е да не позволявате да изсъхнат. Поливайте на 10-14 дни през зимата, когато темпетатурите са по-ниски и до два пъти седмично през лятото в горещи дни.

__________________________________________________________________________________

Цимбидиум (Cymbidium)

От цимбидиума в стайни условия се използват само „миниатюрните" хибриди, защото в природата тези орхидеи достигат значителни размери. „Миниатюрните" сортове изобщо всъщност не са малки, често достигат до 1 м височина.

Представители на този род се срещат в Индия, Бирма, Япония, Австралия и Югозточна Азия.

Хибридният цимбидиум е основният вид, култивиран в закрити помещения. Известни са десетки сортове, получени в резултат на хибридизацията.

Цветовете имат разнообразна форма и окраска - бели, жълти, розови или червени, понякога са ароматни.

Периодът на цъфтеж продължава до 2 месеца.
Дори като се отрежат, цветовете запазват своята красота няколко седмици.
След цъфтежа трябва цветоносните стъбла да се премахнат. Красивите листа правят растението много декоративно дори когато липсват цветове.

Преовлажняването може да се окаже гибелно за растението или да повлияе много лошо върху развитието му.
В периода на растеж той се полива обилно, а докато цъфти -умерено. През лятото е полезно цимбидиумът да се остави на открит въздух, например на балкона или на завет в двора.
В стаята трябва да се прибере само ако нощните температури паднат до 5 градуса.

През зимата може да се отглежда при 12-14 градуса и слабо да се полива, докато през лятото му е нужна температура 18-22 градуса, обилно поливане, влажен въздух и много светлина.

Изключително важно е при пресаждането да не се загърли основата на стъблото, а да се остави над повърхността на субстрата.

Температура: Нуждаят се от 20-25° през деня и до 10° по-ниска температурата през нощта. Осигурете 15-16° през ноща, като увеличите въздушната циркулация и влажност.

Торене: Правилния тор през правилното време. Ползвайте тор със съотношение 30-10-10 през периода на растеж - пролет и лято. Към края на лятото сменете съотношението на 10-30-20 - това ще спомогне да се сформират цветните стъбла. През зимата се тори веднъж месечно. През останалото време торете на всяка една до две седмици според описанието на опаковката.

Пресаждане: На всеки 2 до 3 години преди кората, която ползвате да се е разпаднала. Най-подходящо за това време е напролет, след цъфтежа. Пресаждайте внимателно в средно едра смес, като осигурите добро проветрение и предвидите място за 2 годишно прорастване. Използвайте рохкава смеска от средно едри борови кори , едър перлит и торф. След като отделите внимателно корените, поставете в саксията, така че новоизрастващите псевдолуковици да са далеч от ръба, полълнете внимателно със смеската и притиснете.

Място: Светлината е най-важния фактор за доброто развитие на вашата орхидея и спомага за силен растеж. Липсата на светлина е честа причина за отказ от цъфтеж при възрастни растения. Избягвайте силно слънце по обяд.

_________________________________________________________________________________________
Това също е много много интересен линк с история.
http://flowersnet.info/article.php?a=215
__________________________________________________________________________________________

Принципно нито една от орхидеите според мен не обича да й се "мокрят краката"
Така че се полива и после добре отцежда.
Постни снимки ако можеш.
Как се отразява кафенеенето на цветовете?

# 213

_re_ge, страхотна е орхидеята. Аз все още не мога да намеря други видове освен  Фаленопсисите , но и това ще стане. Аз моята мисля все още да не я присаждам, тази която сега цъфти, може би догодина. Нали трябва да изпълнят хубаво саксията, и при нея задължително ли е да е в прозрачна саксия?

Ами Фалаенопсиса казват че било по добре да е в прозрачна.
Някой споменаваше че използва пластмасовите кутии от риба или салати защото прозрачни саксии трудно се купуват. Размера на саксията само трябва да е не повече от един размер по голяма от предходния.

# 214
  • София
re qe,
аз имам дендробиум фаленопсис,но на етикета, който си снимала информацията е същата newsm12 .Иначе знам за нобиле, че му трябва задължително зимен период, но моя също го слагам на студено. Гледам го като фаленопсиса,торя го със същата тор,с половината от предписаното,в същата саксия е. Нобиле се гледа на по-студено от фаленопсис и цветовете му излизат отстрани под листата,а на моя отгоре цял цветонос като на обикновен фаленопсис.Мисля че това са разликите.

# 215
Таня - това е което намерих

ДЕНДРОБИУМ ФАЛЕНОПСИС ( РАЗЛИКИ с Дендробиум нобиле ):
-вечнозелен вид(не губи листа през зимата).
-нямат нужда от период на покой- не се слагат на студено ,не се намалява поливането и т.н.
-за да цъфтят имат нужда от 3-4 седмици с разлика между дневната и нощната температура.
-една и съща издънка може да цъфти по няколко пъти.

Нобилето в това отношение е много по капризно-
хем му капят листат
хем иска температурни разлики,
хем иска засушаване ама пък да не се умори  с неполване,
хем от една издънка цъфти само веднъж и цъфтят само издънки извадени предната пролет,
хем на всяко прешленче е цветът може и двоен ,а на не на цветонос.

и така ако ще ви подаряват дендробиуми по добре да е фаленопсис ...

# 216
Моя е дендр-фаленопсис  Wink

# 217
Нади дай снимки да му се полюбуваме ..

# 218

ето за това говорех,какво мислите?Какво ще ме посъветвате.

# 219
Всъщност сега гледам че цялото стъбълце е излезнало жълто на снимката,не е -светло жълто е и за това така е излезнато.Само за по-тъната част говоря.

# 220
# 221
# 222
Боже, nadi666 ,това е цветната градина за която винаги съм си мечтала.Невероятна красота!

# 223
Здравейте.Извинявайте.че пак Ви притеснявам.Сега забелязах нов проблем при моят фалчо.По всички корени има едни бели точици и чертички.Нормално ли е и ако не на какво може да се дължи?

# 224
Нади моля те смили се над мен, как може да пускаш тази красота. Довечера ще ги покажа на годеника ми. Аз и без това го навивам да имам един цветарник само с орхидеи,страхотни са Heart Eyes Всички ли цъфтят повече от вендъж при теб?А този уред в средата за какво е? Я разкажи
Сара според мен тези бели точици са номрални.

Общи условия

Активация на акаунт