Орхидея

• 286 900
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 240
dik, моя цимбидиум го купих естествено с цветове, но те не изкараха много - да речем 2 седмици. Като увяхваха, стъблото (цветонос) пожълтя. Може би и при тебе става това.

Това си мислех и аз , но нали не съм гледала такова цвете. Имам Скъпоценна орхидея на която цветоносното стълбо също пожълтя като прецъфтя, после цветята окапаха а то изсъхна и го отрязох, но дали при цимбидиумите е така не знам

# 241
Здравейте момичета
не мога да се стърпя да не напиша това сравнително празно съобщение понеже исках темата ни да се качи отново на първа страница.

Преди два дена като си разглеждах дендробиума открих че изглежда така сякаш в една ксаксия са посадени две растения.
Две от стъблата са е с надути деления и листенцата излизат отгоре като мънички езичета - именно едното от тях е цъфнало. Още две подобни - малко пънчета са прораснали от субстрата. Изглеждат така :

Третото стъбло е пък със съвсем друг вид - то сякаш е подобно, но по длъгнесто и листата излизат съвсем по друг начин

Някой от нашите специалисти може ли да сподели защо е така.

# 242
Всичко е нормално с твоя дендробиум,така като гледам имаш 2 големи растения (булби) и ще пораснат и още ,дендр. се размножава чрез булби и цъфти от всяка нова ,а тези пънчета са недоразвити булби,не виждам нищо притеснително,много си е добре даже,моя дендр. има 6 булби в саксията Simple Smile

# 243
  • В Бургас,край морето!!!
Здравейте,момичета   bouquet Толкова са красиви тези орхидеи които видях тук в сайта,че ми се иска всичките да мога да ги гледам EmbarassedАз имам две съкровища,едното ми съкровище е от миналия осми март и сега го чакам да цъфне Grinning а другото ми е от миналия октомври,мъжа ми ми го подари и беше една много хубава цъфнала орхидея.Откакто е прецъфтяла обаче не си е и помислила за цъфтеж,а само за разстеж.Стана почти двойна и листата й станаха по дълги(над 100см има и по 106см)Моля ви ако някой има такава орхидея,да ми даде съвет,как да я накарам да цъфне.Слагам и тор,пулверизирам я,къпя я понякога,защото когато ме няма за повече от седмица листата й започват да съхнат и да падат(вижда се на снимката).Благодаря ви предварително  bouquet
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=353273

# 244
Всичко е нормално с твоя дендробиум,така като гледам имаш 2 големи растения (булби) и ще пораснат и още ,дендр. се размножава чрез булби и цъфти от всяка нова ,а тези пънчета са недоразвити булби,не виждам нищо притеснително,много си е добре даже,моя дендр. има 6 булби в саксията Simple Smile

Нади благодаря ти за отговора -  а защо третото дълго стъбло е с такива различни листа? Излизат по различен начин - сякаш листо от листо а не от стъблото и отделно. Даже ми приличат по нещо на това дето го наричаме бамбук на щастието ...

Забравих да спомена- многоми хареса орхидеята ти с висящи корени ..

# 245
Тоза за което говориш дето прилича на бамбук си е стебло,но без листа,листата са окапали и после така изглежда и моята е така,споко,а тази със висящите корени е ванда   bouquet

# 246
  • Разпиляна във въображението
Втората ми орхидея, почти умряла от Метро, взе че започнаха да й нарастват пъпките и скоро ще се разтворят в цветове Party

# 247
  • София
Здравейте и от мен!
И аз мога да се похваля - бялата мини орхидейка от Метро тръгна. Освен, че расте, оцеляха и 2 от цветовете newsm44 newsm68 newsm44

А тук може да видите част от орхидеите ми: http://www.pantonov.com/galleries/themes/orchids.php

Лилавата най-горе е мини фаленопсиса от Метро, който първи се оправи и сега е с разкошен вид.

Последна редакция: пн, 16 мар 2009, 15:07 от tania tda67

# 248
Здравейте момичета.

Здравейте,момичета   bouquet Толкова са красиви тези орхидеи които видях тук в сайта,че ми се иска всичките да мога да ги гледам EmbarassedАз имам две съкровища,едното ми съкровище е от миналия осми март и сега го чакам да цъфне Grinning а другото ми е от миналия октомври,мъжа ми ми го подари и беше една много хубава цъфнала орхидея.Откакто е прецъфтяла обаче не си е и помислила за цъфтеж,а само за разстеж.Стана почти двойна и листата й станаха по дълги(над 100см има и по 106см)Моля ви ако някой има такава орхидея,да ми даде съвет,как да я накарам да цъфне.Слагам и тор,пулверизирам я,къпя я понякога,защото когато ме няма за повече от седмица листата й започват да съхнат и да падат(вижда се на снимката).Благодаря ви предварително  bouquet
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=353273

Ирка добре дошла.
Фалаенопсиса ти ще цъфти - значи го гледаш добре.
За другата орхидея не исках да отговарям преди да отговорят нашите специалисти, но те сигурно са заети и ще го направят по-късно. Имам подозрение за орхидеята ти е цимбидиум. Четох тук там за нея по едно запитване на предишната страница на ДИК, но ми е трудно да кажа какво точно трябва да се прави. От поста на Алекс на предишните страници стигнах до извода че накараш цимбидиум да цъфне си е геройство...Върни се на предната страница - там има малко постнато за цимбидиумите , а това е друг линк, който намерих за Цимбидиумите http://self.freeforums.org/cymbidium-t907.html
Ето тук малко история
______________________________________________________________________________________________________________
  • Цимбидиум
    (Cymbidium)
    Семейство Салепови (Orchidaceae)
    Подсемейство Epidendroideae
    Триб Cymbidieae
    Подтриб Cyrtopodiinae
    Род Cymbidium
    golden | 2007-04-23 15:58:59

В Китай, цимбидиумите са известни и почитани още преди създаването на западната цивилизация.В китайската история, цимбидиумът е останал като символ на изяществото и приятелството, известен със своята красота и прекрасен аромат.За него пише дори Конфуции, 500г.пр.н.е.Той първи го нарича в своите ръкописи "Кралят на Ароматите" - прозвище, с което цимбидиумът е известен и до днес. Все още се спори доколко днешните видове приличат на древните.

История на цимбидиумите

В древността само хората със синя кръв имали правото да отглеждат цимбидиуми. Подаряването на такова растение било проява на върховно благоволение.
    По време на династията Wei 220-265 г.с.н.е. отглеждането и получаването на нови видове се разпространява и сред висшата класа и вече не е привилегия на кралското семейство.Едва през династията Tang 618-907я.с.н.е. се появяват първите "ферми" за орхидеи и цимбидиумите постепенно стават достъпни за средната класа.
    Тази орхидея остава символ на чистотата и високия морал. Сред азиатските народи все още се приема за чест да подариш или да получиш цимбидиум.Смята се,че това е проява на уважение и приятелство. Групата на цимбидиума включва 44 класифицирани вида,с произход от Азия.

КИТАЙСКИТЕ ЦИМБИДИУМИ са подрод - Cymbidium Jensoa и включват 5 вида - gorengii, kanran, ensifolium, sinense и faberi . В някои текстове ги наричат "азиатски", в други "китайски", в действителност става въпрос за растения разпространени в Китай, Тайван, Япония и части от Тайланд и Виетнам.
    Има почти пълно разминаване между азиатската и европейската класификация. Някои видове имат до 30 различни имена. За да се ориентираме в този хаос от термини и имена, трябва да се запознаем с устройството на растението.
    При цимбидиума, всяка псевдобулба има самостоятелна коренова система.Псевдобулбите са "скалдовата база" за резервна вода и храна. Те са малки и затова цимбидиумите имат нужда от по-често поливане , в сравнение с други орхидеи.За запалените колекционери , листата са по-важни дори от цветовете.Те се различават по своята ширина и дължина.Почти всички видове са плоски и само отделни представители са овални - "Tu Er Lan" (орхидея "заешки уши"). Други вариации са вълнообразни или спирални завивания на листата. Най-ценно за колекционерите е наличието на шарка по листата. Пъстролистите видове се различават по вида на шарката и точните нюанси на цветовете.

Цветовете на китайските видове са по-малки, растенията също обикновено са по-компактни , има голямо разнообразие на цветове : почти черно,бяло,червено,жълто, като се ценят "чистите" цветове без шарки.Почти винаги са със силен аромат. Някои видове цъфтят през ЛЯТОТО.Не е рядкост и няколкократен цъфтеж в рамките на една година.[/
    li]
    __________________________________________________________________________________________________________

Таня страхотни са снимките на орхидеите- невероятни.
    Сподели какви са тези шарените видове с издължени цветове, и на третия ред последната снимка каква орхидея е?
     Освен това виждам снимка на цвят на пафиопедилум- имаш ли такъв , какви са му листата, как го гледаш и как го караш да цъфти, прави ли въздушни корени и прочие.

Мириел- честито - като цъфне ни постни снимки да се полюбуваме.

Нади мерси за съвета, ще гледам да не го уморя дендробиума.. Вандата я гледах на Мимозата - скъпичка е и видимо капризна за гледане ...

Последна редакция: пн, 16 мар 2009, 17:22 от _re_ge

# 249
Има и по евтини ,в мимоза по принцип е по скъпичко

# 250
Това че е скъпо се знае, но не съм купувала от там цвете дето да бере душа. Докато в квартални магазини, Практикер, Бриколаж, Метро има такива цветя. Аз обаче от квартален магазин имам подарена орхидея Лудизиа Ред Велвет- каквато не съм виждала в Мимозата - значи има и други разсадници да продават орхидеи ..
Много са им хубави кашпите за орхидеи там обаче - със специално кантче да се задържа саксията и има място за отцеждане ..

# 251
Имало е в Мимоза лудизии,аз съм виждала ,а колкото до кашпите не е хубаво да е б керамична,защото няма хубава вентилация,аз имам 2 от тези на Мимоза и се задържаше много влажно и взеха да изгниват корените и ги смених с пластмасови  Peace

# 252
Верно че забелязах, че саксиите ти са пластмасови.
Аз съм обаче съм с керамични кашпи, за сега не съм забелязала промени в корените, но нито имам като твоята приказна градина, нито съм особенно опитна във въденето на орхидеи.Фалаенопсисите са ми в керамични кашпи с виско вътрешно с кантче - така се отцеждат по добре. Другите са в обикновени керамични но на дъното имам нещо като пръстен който повдига саксията над дъното и пак спомага отцеждането на останала вода.

Оглеждам се и за онези кашпи които са със специална система за поливане и нещо като нивомер на водата в стълкена епруветка. От време на време продават орхидеите в такива кашпи с кашпата заедно и цената излиза много по добра от колкото да си купиш кашпа и орхидея отделно. Имам позната обаче която си купи от големо-цветните бели орхидеи с такава кашпа и пак умори цветето неизвестно как ...

# 253
  • В Бургас,край морето!!!
_re_ge,много ти благодаря за вниманието  bouquet
За това,че орхидеята  е Цимбидиум(забравих да спомена),а й нали са различни видове,аз нищо не разбирам,веднъж чета да се полива по малко,веднъж повече и какво ли още не,не я гледам по никакви правила,но тя не спира да изкарва нови и нови листа,сега на всичкото отгоре ще трябва и да я присадя,а мен ме е страх да не я окепазя.Гледах в интернет филмчета как се пресаждат,но аз не мога така безмилостно да й режа корените(а й не знам  Embarassedкой).Ще чакам да ми дадете съвет какво да правя с орхидеята.Приятна вечер на всички.Поздрави Ирка   bouquet

# 254
  • София
re qe,
шарените с издължените листа са 2 камбрии донесени от германия,а това на третия ред е цимбидиум.Само малкият бял фаленопсис цъфна за втори път и почти е цъфнал един друг зеленикаво-бял на лилави точки.Имам 2 пафилопедиума-единият беше от германия, а другия е от пловдив(баумакса).Този от германия се побърка да цъфти,а сега и двата имат по още едно ново растение и очаквам да цъфтят скоро време, защото изглеждат доста добре, ама божа работа.Та ги гледам по същия начин като фаленопсиса. На единия листата са му продълговати с леки шарки,леко грапави с косъмчета отстрани, а другата(пловдивската-розовата) е с леко по дребни листа с розово в основата и леко по-некосмати.Иначе до колкото знам май нямат въздушни корени, защото е земен вид.
Между другото камбриите са с много интересни стъбла-долу тумбести а нагоре с дълги листа. Видях такива и тук да ги продават, но в разсадника в софия.
А ако някой е от пловдив в баумакса има много хубави и разнообразни орхидеи(една част от моите са от там).

Общи условия

Активация на акаунт