Орхидея

• 286 906
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 255
_re_ge,много ти благодаря за вниманието  bouquet
За това,че орхидеята  е Цимбидиум(забравих да спомена),а й нали са различни видове,аз нищо не разбирам,веднъж чета да се полива по малко,веднъж повече и какво ли още не,не я гледам по никакви правила,но тя не спира да изкарва нови и нови листа,сега на всичкото отгоре ще трябва и да я присадя,а мен ме е страх да не я окепазя.Гледах в интернет филмчета как се пресаждат,но аз не мога така безмилостно да й режа корените(а й не знам  Embarassedкой).Ще чакам да ми дадете съвет какво да правя с орхидеята.Приятна вечер на всички.Поздрави Ирка   bouquet

Irka
Това щях да кажа и аз че според мен е за пресаждане.
виж в тази тема http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=47&t=931&start=330 - поначало там са много добре специалисти, само на моменти са по дръпнати- изложи си проблема с пресаждането и те ще те посъветват.

За рязането на корените- аз принципно се страхувам да пресаждам- нося да ми ги пресаждат в разсадник на което всички се учудват ( понякога подиграват) защото било лесно - вадиш - режеш изгнилите корени - ръсиш отрязаното с канела и край.
Четох обаче тук таме винтернет- че рязането на изгнилите корени вече не се приветствало трябвало само да се почистват и отричат ръсенето с канела ...
Така че в flowersinfo.net ще получиш доста добра информация.
Моля те сподели каквото ти пишат тук- ще е интересно за тези които имат цимбидиуми.
Поздрави

# 256

Таня - най-после някой да каже нещо за пафиопедилума.
Ето го моят красавец на година и половина е с зеленикаво жълтеникаво цвете. Подариха ми го цъфтящ, прецъфтя и край. Бяха ми казали да го поливам в чинийката и така горкия изкара половин година- не знаех че е орхидея. Като прецъфтя занесох на пресаждане и се хванаха за главата- корените били хербаризирани. Отвориха ми очите и отоогава моят красавец нараства на листна маса - САМО.
От 3 месеца насам почна да пуска някакви странни пъпки отстрани на листата- приличат ми на въздушни корени, ама откъде да знам ...
Тук е малък и полухербаризиран

Това е сега  - със странните пъпки. Виждам че преди да го получа е цъфтял поне 5-6 пъти, толкова ортязани пънчета на цветници виждам...Пъпките - определено не са цветници защото ми изглежда че цветниците трябва да избиват от основата на листните булбички

Как ги караш да цъфтят, откъде избиват цветниците, с какво ториш - благодаряя предварително.

Моля те, дай на Ирка инфо какво да прави с цимбидиума.
Камбиите ти са вълшебни...
Ние нямаме Баумакс във Варна ... но май имат в Бургас - ще опитам там ...

# 257
  • В Бургас,край морето!!!
Ето в този сайт гледам клипчетата за орхидеите,ако ви интересува разгледайте го има много имтересни неща.Лека вечер от мен
П.П.Ще пиша в другия сайт и ще кажа какво са ми отговорили.Благодаря   bouquet
http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=cymbidium&aq=f

# 258
  • София
re qe,
наистина това трябва да са корени, защото цветоносите растат от върха по средата. Моята има корени по повърхността и сигурно и при теб ще станат такива. А за това, че расте само на листа си мисля, че може да е заради ранно пресаждане (присаждат се на 2-3 години като цимбидиумите, не знам дали ти си го присаждала). Иначе може да е спрял да цъфти от това, че е бил почти умрял, защото съм чела, че става така понякога и затова трябва да го стимулираш с нещо - аз ги торя с обикновена балансирана тор за орхидеи веднъж на 2 седмици и си вървят доста добре, но не са изкарвали втори цветонос все още (те са само от есента), но пък зелената цъфтя много месеци като имаме предвид, че мина през скенера на летището или става торта или се е подхранила от радиацията Grinning, но сега съм намислила да ги торя и с кристалони по системата на Нади.

САМО ИМАЙ ПРЕДВИД, ЧЕ СА ПО-ЧУВСТВИТЕЛНИ КЪМ ТОРОВЕТЕ ОТ ОСТАНАЛИТЕ ОРЦХИДЕИ И ЛЕСНО ИЗГАРЯТ!

Цимбидиума още не сме го пресаждали, защото е от есента - може да прочетеш тук: http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=FLOWERS_INFO&FLOWER_ID=59

# 259
корени са ....иии аз съм от другия сайт....

# 260
Здравейте момичета.

Нади много е хубаво че имаме представител на flowersinfo.net тук при нас. Аз съм писала там за съвет при проблем с Лудизиата, форумчаните останаха учуден, че се страхувам да я пресадя сама, малко ми се подиграваха та ми стана обидно (сигурно вече не си спомнят как са били начинаещи и уплашени да не погубят такава красота). Аз им се извиних за нахълтването , те пък се стреснаха че се вземат много на сериозно и така- сега от техните съвети Лудизиата ми направи няколко нови разклонения - красота.

Пафиопедилума ми е пресаждан преди една година. Именно тогава го спасих от хербаризиране и от тогава за една година расте много и обилно само на листна маса, сега както виждате на въздушни корени. Торя го веднъж на 2 седмици с зелен кристалон както стана ясно като го показах на Нади, но дотолкова. Красив е но не цъфтящ. Чудех се принципно трудно ли е да накараш пафиопедилум да цъфти , както примерно четох че било трудно за цимбидиума ...
Ето го как изглежда за момента - според мен е добре ..

Дендробиума ми прецъфтява, останаха само две цветенца, сега ще наблюдавам как се развиват издънките дали растат и пускат листа. Последния ми Фалаенопсис пък пуска цветоноси на старите цветоноси- много е напъпил - крайно време е да купя кристалон - оранжев и да торя.

Лека вечер на всички.

# 261
И аз имам пафче,което също не цъфти,а цимби нямам и не мога да дам съвети,та за лудизията наистина няма нищо страшно в пресаждането,какво толкова им се плашите не тези орхидеи незнам,цветя като всички останали са  Hug  bouquet

# 262
Нади, Лудизиата ми е засята в някакъв странен  субстрат. Прилича на нормална почва но винаги стои влажна, даже ако почвата на цветето в саксия до Лудизиата е пресъхнала до напукване тази на Лудизиата винаги е влажна на пипане. Поливам я само под проточна вода в която съм разтворила тор както другите орхита на 14 дена . Стъблата й са дебели, явно изиска пресаждане но в какво ...

И аз ще стигна до извода че орхидеите са като другите цветя предполагам но като ги повъдя две три години  Joy. За сега си мисля че не са толкова лесни като един бенджамин например или нолина или сансивиера...

# 263
  • Пловдив
момичетаа, орхидеята ми съвсем прецъфтяя  newsm45 сега цветоносите са й свежи, Нади, ти каза, че няма нужда да ги режа в такъв случай, нали?  newsm78 Ако има някакви специални неща, които да трябва да правя сега, моля, споделете, искам пак да цъфне  Heart Eyes

ПП: Моята е фалаенопсисче  Peace

# 264
Моята лудизия е в почва купена от Бриколаж за орхидеи и е близка до нормалната на вид,а за цветоносите щом не изсъхват не ги режи,може пак да цъфне от там   bouquet

# 265
  • Разпиляна във въображението
Минавам да споделя, че първата ми орхидея се съживи съвсем. Някои от пъпките започваха да набъбват. Втората вече цъфти с два цвята, очаквам още. Благодаря на всички за съдействието и съветите. Не съм ги поливала от доста време, но корените им са свежи и зелени. Само пулверизирам всеки ден Peace

# 266
Здравейте момичета.

Мириел честити нови цветове на орхидеята. Спазвай простите правила за поливане и готово.

Нади
моята Лудизия е от квартален магазин в каквото беше посята в това и стои. Саксийката обаче е толкова малка че ако не е в кашпата пада. Така че пресаждането е наложително.
Като чета че пафчето ти не цъфти почвам да се чудя, защо ли и твоето не цъфти, дали нещо неправилно го гледаме или просто не цъфти в домашни условия. Ти какво мислиш по въпроса, дали не им липсва нещо специфично. Други ползватели в flowersinfo.net оплакват ли се от същото ?

Унчита от собствен опит мога да кажа да поизчакаш с рязането на цветоноса. Понякога ако има заложени пъпки накрая започват да се развиват. Ако обаче това не се случи и той започне да изсъхва се реже до най горна заложена пъпка и от там може да се пробуди спяща.
Ето това е снимка където в ляво се вижда неотрязан цветонос който ще цъфне, а от дясно има срязан цветнос с пробудена пъпка.

Дано Ирка ни пише какво са й казали за цимбидиума- ще ми е интересно.

# 267
Ами за пафчето незнам,оплакват се всички че са претенциозни и трудно да го докараш до цъфтеж,надявам се напролет да живне,седи си като преперино моето,не расте Sad

# 268
Ето моята орхидея.Донесох си я от Германия.Крепих я в колата в краката си 2000 км.Беше цъфнала около 3 месеца и прецъфтя.Цяла зима я следя и се старая да спазвам това,което прочетох в Интернет.Преди 2 седмици забелязах,че и пониква ново листо.Значи се събужда-дано да е така.Всеки ден я гледам и се надявам да се появят и цветоноси.Цветът и е много оригиналин-цикламено и жълто.
http://media.snimka.bg/2446/011148131.jpg

# 269
  • София
Nadi,
днес си купих милтония и искам да те попитам дали твоята е цъфтяла в домашни условия или е като цимбидиумите- трудно цъфтящи?

Общи условия

Активация на акаунт