Орхидея

• 286 930
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 270
Nadi,
днес си купих милтония и искам да те попитам дали твоята е цъфтяла в домашни условия или е като цимбидиумите- трудно цъфтящи?

Ами имах една милтония,но се гътна,не мога да дам съвет за нея  Sad

# 271
  • В Бургас,край морето!!!
Здравейте,момичета  bouquet ходих в няколко цветарски магазина,да питам за орхидеята,но ми отказаха да ми я пресадят.Казаха ми,че с такова голямо разстение няма да рискуват имало някакъв цветарски магазин(Бургас,ж.к.Славейков)там да отида.Мисля тези дни да го намеря и да видим какво ще стане.Не ми дадоха Cry големи надежди,старите орхидеи трудно цъфтяли smile3518 в домашни условия.Чудно ми е как определиха,че е стара само по размера ли?Ами тя за 1год. и 6 месеца стана почти двойна,сигурно са излезли от тогава най-малко 15 нови (не знам точно как се казват) newsm78 стебла.Това е за сега от мен,ще пиша какво са ми казали в магазина.Пожелавам ви приятен ден и успешна нова седмица.
Честита ви първа пролет   smile3525 smile3525 smile3525

# 272
Не е вярнпо че не цъфтят в домашни условия  Laughing Ирка разгледа ли ми албума да видиш за какво ти говоря,моите почиват 1 мес. и айде пак...на тези в  магазина не им се вързвай,те не особенно компетентни според мен  Peace

# 273
  • Пловдив
Показвам ви цветоноса - с три разклоления, за да прецените дали трябва да се режат. Има нещо като пъпчици накрая на всяко разклонение  newsm78 Дали пък не прави напъни за още цветове  Flutter

http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=11174344

# 274
не ги режи,зелени са си,само ако изсъхнат тогава,може пак да цъфне от тях  Hug

# 275
  • София
Да ви се похваля с новите орхидеи:

Камбрия:

Огромна милтония:

Фаленопсис:

# 276
Таня,страхотни са!

# 277
да и на мен много ми харесаха ,особенно камбрията  Wink

# 278
  • София
Благодаря!
Дано само да успея да ги накарам да цъфнат пак/камбрията и милтонията/, че имам 2 камбрии от есента, които не са цъфтяли повторно. Вярно, че на едната бяха подкъсени точно новите листенца от "милото" котенце...А милтония имам за първи път.

# 279
Здравейте момичета.

Ето моята орхидея.Донесох си я от Германия.Крепих я в колата в краката си 2000 км.Беше цъфнала около 3 месеца и прецъфтя.Цяла зима я следя и се старая да спазвам това,което прочетох в Интернет.Преди 2 седмици забелязах,че и пониква ново листо.Значи се събужда-дано да е така.Всеки ден я гледам и се надявам да се появят и цветоноси.Цветът и е много оригиналин-цикламено и жълто.
http://media.snimka.bg/2446/011148131.jpg
Добре дошла на Мари- много ти е красива орхидеята, струвало си е "крепенето" през всичките 2000 километра. пиши ни как се чувства цветето, ще чакаме да цъфне отново.

Ирка благодаря че ни писа. Какво ти казаха от другия форум ( флауерснет инфо )? Аз прелистих там малко за цимбидиума и прочетох че едно  момиче го накарало да цъфне в домашни условия - всички я поздравяваха- значи имам как. За цветарския магазин в Славейков - мъжа ми има леля която живее там, мога да го накарам да я попита знае ли къде е м, макар че квартала си е голям, може да има и няколко цветарски магазина.

Таня честито ти нови придобивки. Честно казано Камбрията ми се стори тъмновата и не ми "грабна окото" но Милтонията е вълшебна. Аз имам Милтония от около месец и половина, прецъфтя има две нови булбички, растат да видим дали ще цъфнат. Моята е бяла с виолетова средичка.

Нади
днес носихме орхидеите за пресаждане в Мимозата. Скараха ми се. Казаха за Лудизиата съм я поливала повече отколкото трябва а уж я поливам на 14 дена. Трябвало много по рядко че тя била горска орхидея. Милтонията не била за пресаждане само смениха субстрата че корените бяха всички навън. Белия фалаенопсис също имал малко подгнили корени - а уж саксията е прозрачна и го следя. Пресадиха го обаче в непрозрачна саксия та се чудя как ще се ориентирам като не виждам корените. Имам две прозрачни кофички от салата- същия размер - мисля да го преместя там - какво ще кажеш. Общо ме посъветваха да ги поливам по рядко- накъде по рядко от 14 дена. Казаха че щом искали по рядко поливане в къщи било тъмно, а ние сме без пердета и в къщи е като в оранжерия светло - абе и аз не знам.
Имаше оранжев и зелен кристалон но ми предложиха една тор за цъфтеж- течна немска , казаха че от нея цъфтяло много по обилно и с наситени цветове, омаяха ме с думи и купих от нея - да видим. Тъй че ти казваш лесно лесно се гледат орхидеи - ама май не чак толкова, щом аз на цялото следене пак не съм поливала според както трябва.

Лека вечер на всички

# 280
Благодаря!
Дано само да успея да ги накарам да цъфнат пак/камбрията и милтонията/, че имам 2 камбрии от есента, които не са цъфтяли повторно. Вярно, че на едната бяха подкъсени точно новите листенца от "милото" котенце...А милтония имам за първи път.

И моите две Камбрии не дават признаци за цъфтене вече втора година. Аз съм си взела  Террасан тор за орхидеи (немска)и поливам с нея ,но незнам дали е ефикасна ?

# 281
Ами там в Мимозата уж разбират,ама си и противоречат според мене  Peace общо взето разбират от орхидеи ама не винаги съветите им са полезни,колкото до саксията непременно я премести в прозрачна,иначе...може да я удавиш,моите ги поливам на седмица 2,когато имат нужда общо взето,наблюдавам им корените,а лятото ги поливам на 2-3 дена,сега се поливат по рядко не заради светлината а заради времете,понеже е студено,а лятото е много топло и съответно по често поливане,а ако имаш недостиг на светлина се разбира най лесно по листата ако са тъмно зелени,а ако са светло зелени значи са изложени прекомерно и трябва да се засенчат  PeaceОтносно торта и аз си взех ,ама и мен ме омайваха,но не съм особенно доволна честно казано,предпочитам белия и оранжевия кристалон,поне по моите наблюдения ,незнам в различните условия на гледане може да има различен ефект   bouquet

пп.Терасан съм ползвала и съм доволна от нея.

# 282
Здравейте момичета
Хайде да побутна темата малко по напред.

Нади светнах се аз в къщи че наистина няма да има как да следя по корените дали е за поливане Фалаенопсиса. Добре че имах скътани две кофички прозрачни от салата. Надупчих максимално дъното та да има по възможност по добър дренаж и пресадих. То трябва да споделя че като извадих орхидеята всички кори се разпаднаха та като я сложих в саксията трябваше да побутна корите тук там че да няма много празни места между кроените. Ще направя снимка на това което се получи и ще ви я постна. хубаво стана с кофичката че има рант отстрани и не пада на дъното на кашпата- така корените няма да киснат във вода дори и а се отцежда и освен това ще има вентилация покрай страните на кашпата - но със снимки ще разберете какво имам в предвид.

На нас общо взето ни е светло в къщи но явно не достатъчно за 14-дневно поливане- ще трябва да разредя на по рядко поливките. Моля те кажи как се ориентираш по корените на Фалчета които не стават по светли а са си принципно тъмни дори и да иска поливане.

Освен всичко друго в неделя не тръгнахме от градинския център без поредна орхидея. Мъжът ми се тръшна че искал да ми подари бебе орхидея- от тези които сте купували от Метро. Как ли не го увещавах и без това бях в лошо настроение заради загнилите корени на пресадените орхидеи. С моят мъж обаче на глава трудно се излиза и така си тръгнахме с едно мини фалче с бели цветове - разбирай още едно цвете което мога да уморя. Интересното е че не е посадено в субстрат а в нещо като мъх на места светлозелен. ( утре снимките)

Освен това по случайност именно тогава в неделя видяхме как им пристига стоката са грамаден тир направо от Холандия. Всички цветя бяха на стелажи и стелажите запаковани с прозрачно фолио. Така бяха опаковани всички цветя включително и орхидеите. За пръв път видях как всъщност пристига стоката им- цветя, луковични и други. Та такива работи

Лека вечер на всички

# 283
  • София
_re_ge ,
Taka и не знам от кой град си. И аз посетих тези дни оранжерията и току-що бяха разтоварили орхидеите и си тръгнахме с 3. Дори за малко и 4 да купим, но мъжа ми забрави, а той искаше да купи четвъртата.

За малката мини орхидея, която е в мъх - ако корените са и добре си я остави в мъха, но в никакъв случай не я топи като останалите орхидеи. Моята/лилавата/ я поливаме по малко отгоре, защото мъха попива страшно много вода. Чувства се чудесно- можеш да я видиш в галерията на мъжа ми- на втория ред, най-дясно. Ако обаче корените са изгнили я прехвърляй в почва за орхидеи като отрежеш преди това изгнилите места. Аз успях да спася изгнилата и дори пусна нещо, което прилича на кейки.

A колкото за познаването - на всички фаленопсиси, които имам корените стават сребристо сиви като изсъхнат /като въздушните корени на цвят/. Може би трябва да уточня, че моите не стоят в кашпи, тъй като знам, че се хранят и със светлина и затова се продават в прозрачни саксии. Много добре се вижда като изсъхнат. Лекото изпотяване от саксиите също изчезва.

Последна редакция: вт, 24 мар 2009, 23:25 от tania tda67

# 284
Когато лятото бяхме в Германия,ми направи впечатление,че на всеки прозорец по къщите имаше по 2-3 орхидеи.А по-предното лято ,когато ходихме,не ми е правило впечатление.Явно сега е на мода.Бяхме в Аахен,който е на границата с Холандия.Отидохме и до първия голям град в Холандия-очите си не откъсвах от орхидеите в големите магазини.Много и се чудиш коя да вземеш.
Но това,което ми направи впечатление в нашите приятели е,че тя беше ги сложила в прозрачни вази без никаква пръст.Просто като ваза с цветя.Изглеждаха страхотно.Поддържа им влага и това е.Аз на моята и купих прозрачна саксия-стъклена- и я сложих заедно с пластмасовата в стъклената.  Там са и по-евтинки-6-7 евро.Съжалявам,че нямаше място-щях да си купя от всички цветове.

Общи условия

Активация на акаунт