Орхидея

• 287 509
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 435
Прецъфтялата ми има ново листо, това забравих да напиша ..
Т.е режа цветоноса из дъно

# 436
_re_ge, страхотни са твоите красавици. Laughing
White_tulip, добре дошла в нашите редици. Hug
Таня, сигурно е било много красиво в тази ботаническа градина. Ще очаквам снимките с нетърпение.
Ето и моята красавица как ме радва -

Но наистина е нужно да се торят орхидеите, аз виждам наистина ползата от това гледане. Скоро ще имам нова орхидейка...
КОТЕ, аз не ги режа докато не изсъхнатт съвсем цветоносите, защото при мен излизат и от там нови цветове.

# 437
  • София
Коте, аз така направих с първите две. После на друга ми беше жал - с 2 цветоноса е, все още са свежи, но от доста време няма нищо. Следващите пак ги отрязах. Все пак не бързай. Чуй и другите мнения - на Нади или на _re_ge

ani_4ka, твоята орхидея е неземна. Такова чудо не съм виждала! След толкова време още ли не е прецъфтяла?  А колко я ториш? С цялата доза ли? И на колко време? Аз не смея с големи количества - казват, че се натрупва в корените и не е хубаво да се прекалява.

Забравих - когато започне да расте на листа, обикновено не расте на цветове. И обратно. Така, че много вероятно да изсъхне цветоноса. Но ако искаш го остави, за да видиш какво ще стане.

# 438
Ами Таня, сега започва да прецъфтява, вчера имаше две цветчета  Simple Smile А я торя според правилото, през две седмици. Като вече редувам и с бял кристалон. Какво значи с цялата доза ли? Сипвам съвсем малко в чинийката й. А преди това нали се рарежда кристалона. А от немския тор, имам едно шише 1 литър, от зимата, все още е на половината. Значи не я торя много. Според мен.

# 439
  • София
Здравейте отново!
Моята орхидея е от най-разпространения вид, както предположихте - Фалаенопсис. Разцветката й е много красива, но в момента нямам възможност да я снимам, но е същата като тази от снимката, която даде tania tda67 на дървото.
Днес да се похваля още едно цветче се отвори  Peace
Искам да ви попитам как и с какво точно да я торя, понеже четох назад в темата и видях, че сте писали за някакъв кристалон (но май са няколко вида и се чудя какъв да взема) от Кауфланд беше, нали? И за някакви течни неща също писахте... С какво да започна аз? И ако можете да ме ориентирате за цени и магазини ще е чудесно.
Също така искам да попитам за тези орхидеи от Кауфланд на какви цени са там и за кой магазин точно става дума, в София ли?
Орхидеите на всички ви са страшно красиви, но тези от снимката на ani_4ka направо ми скриха шапката!

# 440
  • София
ani_4ka, това доста противоречи на правилата, но е още едно доказателство за това, че орхидеите са като плевелите. И резултатът е фантастичен! Hug

Според правилата през 1 поливанe се потапя във вода с тор, а не в чинийката. Напротив - чинийката винаги трябва да е суха. Освен това се препоръчва, за да няма пренаторяване да се слага половината от количеството тор във водата. Например ако трябва да се слага 1 капачка на 1 литър вода, да се слага в 2 литра.

White_tulip, най-лесно ще ти е да си купиш от Метро Терасан и да не се мъчиш много. На Аничка разкошната орхидея е с него. Кристалоните са в бели шишенца като аптекарски с капачки различни цветове. Всеки цвят е за различна фаза - цъфтеж, възстановяване след него, за корени/ако не са в добро състояние/ и т.н. Продават ги в Бриколаж, но мисля, че оранжев нямаха и го търсихме от вносителя. Кристалона е по 3лв шишето  newsm78.
Във всички Кауфланд ги имаше по 17 лева, но свършиха за 1 седмица. Може би пак ще заредят. По същото време имаше и в Практикер по 15лв. И там свършиха. Ако си от София бях писала за една оранжерия до институтчетата на  БАН. Ако трябва ще ти обясня на лични точно къде е - там бяха по 18, но не съм ходила отдавна.

Мъжът ми обеща да качи в галерията от подписа ми орхидеи от ботаническата градина и цветя в темата за цветя, но едва ли ще стане днес.

Последна редакция: чт, 28 май 2009, 14:12 от tania tda67

# 441
Таня, аз го разредих и кристалона и тор-а два пъти повече, защото така бях чела. А за това, че не трябва да има в чинийката, аз преди така я й поливах с вода, нищо и нямаше разбира се, но започнах да я къпя всяка седмица под течаща вода и след като се оттече я поставям на мястото, не знам щом има такива цветове, едва ли бъркам нещо в гледането. ето как беше миналата година когато я купих
White_tulip, наистина има различни кристалони, моят е бял, той е универсален може да се ползва през всеки етап на  растеж, развитие и прецъфтяване на орхидеите. аз лично моя го купих от една аграрна аптека.

# 442
  • София
Малко орхидеи от Ботаническата градина и по-точно от Дъждовната гора. Приятно гледане!

# 443
Таня,страхотни са!

# 444
  • София
Ето я и моята орхидейка, извинявам се за качеството на снимките.

Последна редакция: пт, 29 май 2009, 11:26 от White_tulip

# 445
  • Варна
Прекрасни орхидеи имате, поздравления!  bouquet
Аз имам една само, подариха ми я зимата. Прецъфтя, мислех да не и режа цветоносното стъбло ама чистачката го отряза Rolling Eyes на около 15тина см. Изкара ново листо, няколко нови корена растат отгоре, хубави, зелено ама са във въздуха и нямам идея какво да ги правя. Има и едно ново което предполагам е цветоносно стъбълце, още е малко...
Днес случайно видях и купих саксия за орхидея. Малко по-голяма е от тази с която ми я подариха. Дали и кога да я пресадя? Да се опитам ли да напъхам и новите корени?...въобще не знам. ooooh! Какво ще ме посъветвате?

# 446
  • София
Flash*, в природата фалаенопсисите растат закачени по дърветата и корени във въздуха. Хранят се от светлината и това, което се полепи по тях. Така, че въздушните корени си ги оставяш въздушни и гледаш често да ги пръскаш с вода. Пресажда се, когато корите сами се натрошат и има нужда от нови кори. Използва се същата на големина саксия и то прозрачна, за да влиза светлина. Продават кашпи специално за орхидеи, които са с ръб и отстрани влиза светлина, но аз лично съм ги оставила без кашпи. Ако саксията ти е прозрачна и само малко по-голяма - пресаждай. Но имай предвид, че колкото е по-голяма саксията се развиват корените и през това време не расте другаде.

Все пак това е за най-разпространения вид. Ти не си писала каква е твоята. Най- добре се порови в темата. Написани са много неща.

# 447
Flash*, орхидеите не се пресаждат като другите цветя. На тях им е по-добре когато са в тесни саксии. И тези корени за които говориш, трябва да са именно така, стърчащи, те за въздушни.
Таничка ме изпревари. Grinning

# 448
  • Варна
Мерси момичета! Ще намеря време и ще прочета темата цялата.
Май няма да пипам засега, саксията е доста по-голяма/ама ми е много симпатична:-))/...снимах ги http://home-and-garden.webshots.com/photo/2657772650048852464llQqbK
Още веднъж-мерси!  bouquet

# 449
Според мен не трябва да я пресаждаш.

Общи условия

Активация на акаунт