Орхидея

• 287 509
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте,момичета,ето я и моята нова орхидейка:

Обаче я взех с един отчупен цветонос:

Така ли да го оставя?

Като напоя орхидеите с вода с течна тор ,после мога ли да ползвам водата да полея и др. цветя-цъфтящи или декоративно-листни?
Имам син и оранжев кристалон,синия ползвам за декоративно листни или цъфтящи във фаза на вег. растеж+Азалията,а оранжевия-за форсиране на цъфтящи.Мога ли да ги ползвам тези двата и за орхидеите?

# 451
  • София
Macink@, невероятна красавица е орхидеята! И аз искам такава!

# 452
Macink@, невероятна красавица е орхидеята! И аз искам такава!
Hug
Пожелавам ти да имаш!

Ето я на фона на другата ми орхидея:

# 453
Мацинка, от къде е закупена новата хубавица ?

# 454
КОТЕ,от цветарския магазин на Пикадили Парк.

# 455
  • София
Macink@, честита ти придобивка! Много е красива! Според мен цветоноса го остави. Най-вероятно ще изсъхне, но не пречи да видиш какво ще стане. Кристалоните са точно тези. Те стават и за домати и краставици, и за цветя. Разгледай няколко страници по-напред  сме писали за мерките. Не пречи да го използваш след това и за другите растения стига по принцип да отговаря на нуждите им.

Момичета, потърсете, не е възможно във Варна да няма продажби на едро на орхидеи в някой разсадник. Същата бяла и аз я имам за 18 лева. В магазина до единия Пикадили същите ги продават по 45. Просто не си заслужава да се дават такива пари. Освен това, тъй като аз често пазарувам от Пикадили, като видя нови орхидеи в това магазинче си знам, че е дошла нова стока от Холандия и отивам в разсадника да си избирам  Laughing.

# 456
Здравейте ,момичета ! Hug
Преди време бях писала и ви бях показала бялата си орхидея. Сега имам нова лилава, а бялата е отрупана с цветове и пъпки!
http://s626.photobucket.com/albums/tt348/sunnyvlas_010_photo/?newest=1

Последна редакция: пн, 01 юни 2009, 07:02 от titon4e

# 457
Здравейте! Отдавна харесвам тези цветя, но все не смея да си купя, защото си мисля, че няма да се справя с отглеждането им. Сега започнах да ви чета и искам да ви попитам на какво трябва да обърна внимание, купувайки орхидея, има ли вид, който да е по подходящ за напълно начинаещи и т.н.

# 458
  • София
tiya, най-лесния за гледане вид е Фалаенопсиса. Последните  снимки, които са сложили момичетата са от този вид. При избиране се гледат най-много корените/саксиите са прозрачни и се виждат/. Техния цвят трябва да е тъмно зелен/ако са поляти/ или сивкав/ако не е поливана скоро/. В никакъв случай не я купувай ако края на корена жълтее или кафенее. Това означава, че загнива, а този процес се спира трудно. Внимавай - понякога умишлено ги опаковат, за да не се вижда как са корените. Добре е да има и въздушни корени, които излизат извън саксията. Гледай в саксията да няма мухъл, плесен или нещо подобно. Нормално е да има само запотяване ако е поливана скоро. Друго важно са листата. Най-важно е да са твърди. пипни няколко орхидеи и ако има някоя с по-меки листа, ще ги усетиш. Добре е листата да са симетрични, в центъра на саксията, да растат нагоре, но всичко това има само естетическа стойност и е някаква гаранция, че цветоносите няма да растат накриво. Не е толкова важно. Ако искаш по-дълго да ти се задържат цветовете е добре да има повече пъпки, но да са големи. Най-малките пъпки почти винаги окапват от стреса при пренасянето. Има с различен брой цветоноси. Ако имаш избор си избери с два.

Успех с избирането и като си купиш - чакаме снимки!

# 459
tania_tda, благодаря ти за бързия и изчерпателен отговор. Наистина се навих и като имам време ще поогледам. Гледах в последното вестниче на Кауфланд, че от 4 юни ще пускат някакви по 13,99лв. Не пишеше сорта, но ме притеснява дали ще са добри.

# 460
  • София
tiya, най-хубавите орхидеи, които съм си купувала са от Кауфланд. Миналият месец си купих 3 наведнъж, а re ge си купи 7. Най-хубави, в смисъл с хубави корени, свежи, дори и като разнообразие не беше зле, но това вече зависи в кой магазин ще попаднеш. А цената е по-привлекателна дори - ние ги купихме за 17 лв. Ако искаш ги погледни- и аз и тя сложихме снимки преди 2-3-4 страници. Ако не са фаленопсиси по-добре не си купувай. Досега не ми е цъфнала никаква друга и си ги гледам само на зеленко.

# 461
tania tda67,благодаря ти!Моята я взех за 25 лв.,а по-малката март месец я взех от Ерика мисля за 22-24лв.Друг разсадник,в който има и орхидеи не знам.На пазар Чаталджа по магазинчетата за цветя ги има м/у 28-35 лв.,по 45 лв. не съм виждала никъде.
А това за Кауфланд не биваше да го съобщавате,че трудно ще се удържа да не ида да си взема още една.Но ще очаквам снимки на вашите нови,защото знам,че няма да им устоите. Hug

# 462
tania, сега след твоя отговор вече съвсем нямам търпение да отида до Кауфланд. Защото като за първо звете не ми се даваха 30-35 лв. Дано да има хубави!

# 463
  • Варна
Момичета, в цветарския магазин до Билковата аптека на центъра орхидеите са по 20 лева. Не съм ходила от 2-3 седмици, но последния път имаш=е много хубави растения, няколко вида/и цвята.

# 464
  • Варна
В градинския център на Мимоза имаше миналата есен по 17 лева много симпатични орхидейки, оттам купих на майка ми. Не е цъфтяла повторно оттогава, но пусна ново листо.
Момичета, искам да питам каква може да е причината да жълтеят най-долните листа на орхидеите? Една приятелка има голяма, много красива, пуска нови разклонения на цветоноса, добре изглежда като цяло, но вече 2 листа били пожълтели. Аз я гледах, корените бяха добре - сиво-зелени. Обаче прозрачната саксия стои в друга - непрозрачна. Това може ли да е причина?

Общи условия

Активация на акаунт