Орхидея

• 287 506
  • 1 288
  •   2
Отговори
# 555
  • София
Aничка, като едно вечно зелено растение цимбидиума се гледа добре  Laughing, но ако искаш да ти цъфне - все още не съм срещнала такъв човек. Искат разлика в нощна и дневна температура от 10-15 градуса, а аз не мога да осигуря. Мислих си да я извадя на балкона, но живеем на една от най-мръсните централни улици в София и ми е жал- още на втория ден ще е сива от прахоляк.

FEN , честито! Чакаме снимки!

# 556
  • Пловдив
Благодаря за съвета - хващам ножицата и го режа изсъхналото цветоносче, колкото и страшно да ми изглежда това опериране  Confused  Whistling  Hug
Фен, честито и от мен за новите орхидейки Flutter

# 557
  • София

Здравейте от мен  Simple Smile.Преди надзъртах при вас и се дивях на прекрасните ви орхидеи.Пак сте накупили красоти.Днеска и аз се изкуших и си взех от Кауфленд.Бяха ги заредили днеска.Имаше страхотни направо от всичките да си вземе човек Wink.Искам да ви питам здраво цвете ли съм избрала/ползвах вашите съвети Simple Smile/?Да я полея ли?И как става това?Четох че се полива веднъж с тор ,веднъж с вода.На колко често?Доколкото разбрах вс. ден се пръскат така ли?Цялото цвете ли?Вътре в самата саксия ли?Какъв тор използвате?Имам зелен Кристалон ,дали мога да го ползвам?Извинявам се за глупавите въпроси,но  ми се иска да си я гледам както трябва.

# 558
  • София
geniko , много е красива! И аз имам подобна - малко повече и е тъмното на моята. Корените са в идеално състояние. Само този, който е отвън през счупеното на саксийката май е прекършен и ако е така го махни. Пръскат се листата и въздушните корени, цветовете - не. Може всеки ден, но и на 2-3 да е - не е страшно. Почвата отгоре се пръска и без да искаш, заради въздушните корени. Пръскай от далече, за да не се събира вода в розетката на листата - загниват ако се събира. Може с памуче да я попиеш ако все пак се стане, но при мен рядко се случва. В момента е полята и изчакай корените вътре да станат на цвят като въздушните и чак тогава поливай. Така ще рзбереш и на колко време. А ако те дразни счупеното на саксията/за мен няма проблем да си стои така/ и намериш същата по големина прозрачна саксия не е проблем да я преместиш. Просто трябва да внимаваш да не счупиш навитите корени.

unchita , смело режи - нищо няма да и стане  Mr. Green

Последна редакция: чт, 18 юни 2009, 15:25 от tania tda67

# 559
geniko
честито
страхоен екземпляр любимата ми разцветка, но вс енемога да сваря от нея..
Цветето е много добро, има много пъпки по цветоноса, корените са тъмнозелени което означава че ще трябва да изчакаш преди да го полееш, забелязвам ч еима и сфагнум което означава че ще задържа повече вода.
Да ти е честита и със здраве да си я гледаш.

# 560
А ако те дразни счупеното на саксията/за мен няма проблем да си стои така/ и намериш същата по големина прозрачна саксия не е проблем да я преместиш.
Направи ми впечатление , че всички саксии бяха така, явно умишлено имат такива процепи  newsm78,може би да дишат корените или да се оттича водата не знам вие имате повече опит ,аз съм от начинаещите  Simple Smile

_re_ge какво означава сфагнум ?
Честито на всички с нови придобивки ,и благодаря момичета за поздравите   bouquet
Стискайте палци да се справя със задълженията си  Simple Smile

Последна редакция: чт, 18 юни 2009, 16:10 от FEN

# 561
  • най-шареното място
това е специален мъх, позлван за субстрат на орхидеи

# 562
Еее честито на всички които са си купили нови орхидейки.  Hug Hug
Таня и аз подозирах, че именно този вид е с тези претенциозните температури. Наистина е много трудно.
Фен, как няма да се справиш. Wink

# 563
това е специален мъх, ползван за субстрат на орхидеи

Така е и от наличието му в саксията има плюсове и минуси. На много места пише че като се пресажда е добре да се почисти, от друга страна акумулира добре влагат с което се намаляват поливанията пръсканията и подобни. Така за него има противоречиви мнения.

И на мен ми изглеждаха разрезите като допълнително направени - сигурно има резон в това.

Таня орхидеята с три цветоноса е невероятна. Моите с отрязаните втори цветноси бяха от Кауфланд. Не знам дали отрязването им е било дело на холанците ( примерно за букети) или българска намеса. В нашия ГЦ Мимоза пък цената на една и съща орхидея варира в зависимост от броят цветноси 1, два или три. Но едната ми орхидея от Кауфланд си беше с два цветоноса  newsm78, верно с много капризна и необичайна окраска трудно би станала за букет...

# 564
  • София
Направи ми впечатление , че всички саксии бяха така, явно умишлено имат такива процепи  newsm78,може би да дишат корените или да се оттича водата

Явно са се застраховали, за да не им мухлясват, особено ако наистина вътре е със сфагнум/от снимката аз не мога да преценя дали има/. На предишната партида не бяха надупчени.

_re_ge , и аз съм виждала на места да са по-скъпи тези с повече цветоноси, но в случая не е така. В Практикер са на една цена всички и не беше единствената с 3.

# 565
На мен един - два цвята ми повяхнаха , нали не ми загива? Въпреки това има 1-2 нови пъпки Simple Smile

# 566
  • най-шареното място
те си вяхнат, а и има местене - оранжерия, внос, оранжерия, магазин ,дом...
нормално е
корени и листа са показателите за здраве.

# 567
те си вяхнат, а и има местене - оранжерия, внос, оранжерия, магазин ,дом...
нормално е
корени и листа са показателите за здраве.

корените и листата са и супер според мен, даже едното листо се е сцепило леко, от здраве Simple Smile трябва да постна снимки на мойта красавица, засега ми е само една , ноо мисля скоро да имам повече  Heart Eyes

# 568
  • Edinburgh-UK
Здравейте и от мене.Да ви се оплача  старата ми орхидея я изхвърлих целите и корени пожълтяха и имаше ужасно много мъхесто зелено вътре и и опадаха листата.Днеска ми подариха нова орхидейка много е красива със две стъбла и със ужасно много пъпки.Обаче корените и бяха побелели и трябваше да я полея.Четох пак тука из форума как да я поливам.Полях я със хладка вода под душа забърсах розетката за да не се събира вода.Обаче съксията сега се изпоти..това добре ли е или и тази ще умре?толкова много ми харесва и искам да се науча как да се грижа за нея.Какво да правя със изпотеното на съксията?моля ви обяснете ми това проблем ли е?Мисля че много трудно се отглеждат тези цветя но са толкова красиви искам да се науча да ги гледам.Благодаря ви

# 569
  • най-шареното място
И аз си имам нова сладурана! Благодарение на FEN!
Бяла с цикламени капки Simple Smile
Не съм я къпала, нарезите по саксията са нарочни, супер полята е, чак май свръх...
Ще я извадя заедно с тази от преди няколко дни - тя е и засъхнала, та ще се занимавам с тях почивните дни.

Swetla99, поливам на чешмата или под душа с доста топла вода. Обръщам почти наопаки и оставям в топлата баня да изсъхнат. Ако е добре отцедена и няма вода в чинийката би трябвало да е ОК.

Общи условия

Активация на акаунт